Mit jelent a fogfehérítés?

A fogak fehérsége ma már hozzátartozik az egészséges mosolyhoz, hiszen a különféle fogfehérítési eljárások nagyon széles körben elérhetők. Az igénybe vételük nem jelent kellemetlenséget, és áruk is kedvező.

Mi okozza a fogak elszíneződését?

A fogak színét a bennük található pigmentrészecskék határozzák meg, ezért egyénenként is eltérhet, hogy kinek, milyen fehér a fogsora. Ráadásul, az idő előre haladtával egyre jobban látszódnak a pigmentek, ezért idős korban még inkább szükség lehet a fogfehérítésre.

Az étkezési szokások szintén okozhatják a fogak elszíneződését, jól ismert példa erre a kávé, melytől sárgássá válhat a fogzománc. A dohányosoknál pedig a nikotin okozhat problémákat.

A fogkövek a nem helyes szájhigiénia miatt alakulhatnak ki, és rendszeres eltávolításukkal megelőzhető a bennük megtelepedett kórokozók tovább vándorlása a szervezetbe. A fogfehérítést a fogkövek eltávolítása is megelőzi, hiszen esztétikus fogsor csak így alakítható ki.

Hogyan működik a fogfehérítés?

Többféle fogfehérítési eljárás létezik, melyek közül a fogorvos által elvégzett kezelés általában 30-40 percig tart. Ilyenkor a szakorvos megtisztítja a fogak felületét, hogy a fehérítő anyag mindenhol egyenletesen érje a fogsort. A gél felkenése után következik a speciális fénnyel működő lámpa használata, melynek segítségével megvilágítják a fogsor kezelt részeit. A fogak leöblítése után már azonnal láthatóvá válik a változás, a korábban sárgás árnyalatú fogak szép, fehér színben pompáznak.

Amennyiben a páciensnek szuvas foga van, azt kezelni kell a fogfehérítés előtt. A fehérítés csak a fogakat érinti, így a tömések, hidak árnyalata nem változik, ezért azok elüthetnek a fehér fogsortól. Ilyenkor ezeket is cserélni lehet, hogy színben is egyezzenek a kezelt fogakkal.

A rendelőben elvégzett fogfehérítés előnye, hogy gyors, és fogorvos felügyelete alatt zajlik. Az esetleges érzékenység rövid időn belül elmúlik, a gél pedig érzékenységet csökkentő anyagokat is tartalmaz.

A fehérítés egy másik típusa, amikor a páciens otthon felhelyezhető síneket kap. Ezek tartalmazzák a fehérítő gélt, és a fogorvossal megbeszélt ideig, jellemzően több órán át kell a fogsoron tartani az eszközt. Ezután a síneket le kell venni, és a gélt le kell mosni a fogsorról. A tökéletes eredmény eléréséhez akár 7-10 napon át kell megismételni a folyamatot.

A gyökérkezelt fogak speciális fehérítési eljárást igényelnek, melyet szintén a fogorvos végez el. Ilyenkor a gyökérkezelt fogat feltárja az orvos, megtisztítja, majd a gyökértömésre egy fedőréteg kerül. Ezt követi maga a fehérítő anyag, mely belülről kezeli a fogat, és egy ideiglenes tömés a fog bezárására. Általában 5-7 nap után a fogorvos eltávolítja az ideiglenes tömést, megtisztítja a fog belsejét a fehérítő anyagtól, és színben hozzáillő végleges töméssel zárja be a területet. Amennyiben szükséges, a gyökértömött fog kezelését külső fogfehérítés is követheti.

Mennyi ideig tart a fehérítés hatása?

A fogfehérítés által elért eredmény akár másfél-két évig is kitarthat, ha a páciens követi a fogorvos útmutatását. A következő fogfehérítésig tartó periódus azonban akár drasztikusan is lecsökkenhet, ha nem megfelelő a szájhigiénia, illetve, amennyiben a páciens a fogakat elszínező élelmiszereket fogyaszt, vagy dohányzik.

A fogfehérítéstől függetlenül is érdemes gyakrabban, legalább fél évente felkeresni a fogászati rendelőt, hogy a szakorvos ellenőrizhesse a fogak állapotát. Ezzel megelőzhető a komolyabb betegségek kialakulása, és kezelhetők az időközben felbukkanó problémák.

Megosztás

Kezelések

Blog