A fogszabályozásról általában

A fogszabályozó kezelés egy konzultációval és egy általános áttekintő vizsgálattal kezdődik. Ezt követően az alsó és felső fogsorokról 1-1 lenyomatot veszünk és 2 db röntgen felvételt készítünk (panoráma felvétel és teleröntgen). Ezek birtokában elkészíthető a kezelési terv.

A kezelés általában 1-2 évig tart és havonként szükséges a készülékek ellenőrzése, aktiválása. A fogszabályzó készülék viselése során fokozattan fontos a jó szájhigiéne, az alapos és rendszeres fogmosás!

Fogszabályozás gyermekkorban

A gyerekeket már 7-8 éves korban érdemes az első vizsgálatra elhozni. Bizonyos eltéréseket már ebben a korosztályban ki lehet szűrni és kezelésbe lehet venni.

A rossz szokások és a kialakuló harapási rendellenességek korai felismerése nagyon fontos, hiszen gyermekkorban legtöbbjük még könnyen kezelhető.

Tévhit, hogy a kezelés elkezdéséhez az összes maradó fogat meg kell várni!

Fogszabályozás felnőttkorban

A fogszabályozásnak gyakorlatilag nincs felső korhatára!

Azt azonban érdemes tudni, hogy a növekedés befejeztével a fogszabályozó orvos lehetőségei korlátozottabbak. Mivel már egy kialakult harapási formáról van szó a felnőtt páciensek esetében, az éjszakai kivehető készülékek 1-2 kivétellel már nem jöhetnek szóba. Tehát a kezelési tervben legtöbbször a beragasztott készülékek szerepelnek, illetve gyakoribbak az extractiós (foghúzással egybekötött) megoldások. A fogmozgatás során a csontátépülés is lassabbá válik a kor előrehaladtával, így a kezelés meghosszabbodhat.

Online Bejelentkezés

Hagyományos kerámia bracket (Zaphir)

A kerámia bracket azoknak a pácienseknek a legideálisabb választás, akiknek az esztétika a legfontosabb a kezelés során. Áttetsző színével alig látható a felragasztott készülék. Az ívet átlátszó gumikarikákkal lehet a bracketekhez rögzíteni, melyeket havonta cserélni kell. A fém készülékekhez képest azonban az ív súrlódása kevésbé ideális a kerámia bracketben, nehézkesebb lehet a fogmozgatás.

Önligírozó fém bracket (In-Ovation R, Bioquick)

Az önligírozó bracketek nagy előnye, hogy modern mechanikai tulajdonságuk révén a fogak gyorsabban mozgathatók, a kezelés ezáltal lerövidül. A bracketeken apró kinyitható ajtócskák találhatók, melyek gyors és precíz használatot biztosítanak, nem kell gumiligatúrát használni az ív rögzítéséhez.

Önligírozó kerámia bracket ( In-Ovation C, QuickClear)

Ez a bracket típus ötvözi a modern technikát és az esztétikumot. A kerámia bracketbe fém ajtót építettek, így ez a készülék típus ötvözi a fentebb leírt brackettípusok minden előnyét.

Fogszabályozás Árak