Mikor van szükségünk fogtömésre?

A Fehér Dental fogászati rendelő fogorvosai nagy hangsúlyt helyeznek a fogak megtartására. Pácienseink ezért is fordulnak hozzánk bizalommal! A fogszuvasodás (caries) a fog kemény szöveteinek legtöbbször visszafordíthatatlan változásait idézi elő. Keletkezése a szánkban lévő baktériumok által termelt savak hatására jön létre. Egy idő után ezeknek a savaknak a hatására a fogfelszíneken üregek, lyukak képződnek. Ezek az elváltozások könnyen felismerhetőek: általában sárgás-barnás elszíneződésűek.

Fogtömések felosztása nagyság, kiterjedés szerint

Legtöbbször a fogorvosok mélység szerinti felosztást alkalmaznak. A legkisebb üreg a felszíni szuvasodás. Itt kis lyuk található a fog felszínén, amely csak a zománcban helyezkedik el. Második lépésben a fogszuvasodás eléri a dentint is, ez már sajnos mélyebb üreget takar. Harmadik lépésben pedig az idegkamra tetejéig hatol a szuvasodás.

Megadhatjuk a felszíneket is, ahol megjelent a fogszuvasodás. Eszerint lehetnek 1 felszínű, 2 felszínű…és 5 felszínű szuvasodások. A fogkoronát, ha mint egy dobozt képzeljük el, akkor láthatjuk a doboz 6 oldalát. A fogkorona-doboz a foggyökérhez kapcsolódik egyik oldalával, a többivel pedig a szájüreg felé néz. Minél több felszínen jön létre a fogszuvasodás, annál betegebb a fog, annál több helyen kell megtisztítani és fogtöméssel ellátni.

A fogszuvasodás egy speciális formája a fognyaki szuvasodás, amely a visszahúzódott íny mentén alakulhat ki, akár teljesen körbe-ölelve a fogat. Ez a fajta fogszuvasodás tud nagyon hamar az idegig hatolni, mert a fognyaknál kevesebb az ideget fedő foganyag.

A fogtömések anyagai

Régen a fogtömések általánosan elfogadott anyaga az amalgám volt, ezt mára már felváltotta a sokkal korszerűbb, az emberi szervezetre kevésbé káros, esztétikus fehér fogtömés. A fehér fogtömés anyaga túlnyomórészt kompozit. A fehér fogtömésekhez kevesebb foganyagot kell feláldoznunk, mert nem csak az üreg kialakításának retenciója tartja bent a tömést, mint az amalgámtömésnél, hanem a ragasztóanyagok is.

Milyen a jó fehér fogtömés?

Jó minőségű kompozitból, adhezív módszerrel felépített fognál extrém erőhatásra általában nem a fogtömésből törik ki darab, hanem inkább a foganyagból. Jó példája ez az esztétikus tömőanyagok erősségének. A kompozitok minősége, ahogy áruk is, nagymértékben változó. Természetesen minőségi eltérések figyelhetőek meg a különböző fajták között. Az a fogorvos, aki kicsit is ad a munkája minőségére, nagyon megnézi, milyen anyaggal tömi be a fogat. Íme néhány kritérium, a teljesség igénye nélkül: jó megmunkálhatóság, kiváló polírozhatóság, széles színválaszték, alacsony polimerizációs zsugorodás, kaméleon-effektus, antagonistabarát, kiváló széli záródás, törésekkel szembeni ellenállás

Minél több kritériumnak felel meg egy kompozit, annál magasabb az ára, így könnyen belátható, hogy nem lehet sokat várni azoktól a tömésektől, amit a fogorvos pár ezer forintos áron készít el. A Fehér Dental-nál kiemelkedően jó minőségű anyagokkal dolgozunk! Külcsín… a fog bundája

Online Bejelentkezés

A legjobb fogorvosok így tömnek

 • gondos üregtisztítás, üregalakítás, szuvas szövet teljes eltávolítása (egyetlen kivétel ilyenkor az indirekt pulpasapkázás, mert itt minimális demineralizált dentinszövet meghagyásával, és erre gyógyszer rétegzésével érhetjük el a dentinszövet újratermelődését, csakis akkor, ha a pulpa még él.)
 • adhezív technika alkalmazása
 • jó minőségű savazó- és ragasztóanyag
 • jó minőségű esztétikus tömőanyag
 • rétegzési technika
 • gyógyszerek alkalmazása, ha szükséges
 • jól kipolírozott tömésfelszínek, hogy a lepedék ne tudjon megtapadni a tömés felszínén
 • nincs anyaghiány a fog és az esztétikus tömőanyag között
 • saját fogszövettel harmonizáló szín
 • csücsök-barázdarendszer esztétikus helyreállítása

A Fehér Dental fogorvosai nagy hangsúlyt fektetnek ezeknek a szabályoknak a betartására. Tapasztalja meg Ön is!

Fogtömések menete, lépései

 1. Időpontfoglalás
 2. A Fehér Dental fogászaton ingyenes a fogászati szűrővizsgálat, állapotfelmérés és a kezelési terv készítése, megbeszélése. Fogászati kezeléseink előtt viszont minden esetben érdemes és szükséges bejelentkezni. Az egyes beavatkozásokra megfelelő mennyiségű időnek kell rendelkezésre állnia, hogy a legjobb kezelést nyújthassuk.
 3. A váróterembe belépve recepciós munkatársaink fogadják az érkezőket. Ők segítenek kitölteni az anamnézis lapot, illetve bejelentik a pácienseket a fogorvosoknak.
 4. A kényelmes kezelőszékben elhelyezkedve, pár kérdésre választ adva kezdődik el a kezelés. Ha kérdése lenne most tegye fel nyugodtan, ilyenkor lehet átbeszélni a kezelés részleteit!
 5. Fogászati kezeléseinket általában gondos érzéstelenítésben végezzük. Néha kisebb, felszíni szuvasodások esetén ettől akár el is lehet tekinteni, amennyiben ezt a páciens kifejezetten kéri és szeretné. Ultra erős fájdalomcsillapító injekciókat használunk, hogy biztosan ne érezzen a beavatkozásból semmit a beteg.
 6. Az érzéstelenítő hatás beállta után eltávolítjuk a fog anyagából azokat a részeket, amelyek fertőzöttek, amelyeket a fogszuvasodás érint. Fehér fogtöméseknél csak a legkevesebb foganyagot távolítjuk el (minimál invazív technika) és erős ragasztási (adhezív) technikát alkalmazunk.
 7. Az üregalakítás után ha szükséges gyógyszereket helyezünk az üreg aljára, hogy minél könnyebb gyógyulást érhessünk el, illetve csökkentsük a posztoperatív- későbbiekben jelentkező- fájdalmat. Erre nem minden esetben van szükség.
 8. Néha szükség lehet a fog oldalfalának, mintegy „zsaluzására” akkor, ha nincsen meg a fogkorona megfelelő felszíne. Ilyenkor fém vagy műanyag matricát helyezünk a hiányzó oldalfal helyére, majd a fogtömés polimerizációja, teljes kötése után eltávolítjuk ezt.
 9. Ezután következnek a kémiai ragasztás lépései: először az előkezelés történik, ez előkészíti és megnöveli a ragasztási felületet. Majd a ragasztóanyag (bond) felvitele következik, amit polimerizációs lámpával meg is világítunk.
 10. A tömés során a kompozíciós anyagból kisebb darabokat teszünk az üregbe majd ezeket finoman kidolgozzuk, megvilágítjuk. A polimerizációs lámpával történő megvilágítás során keményre, ellenállóra köt a tömőanyag.
 11. A végső kidolgozás fúrókkal történik, ez a finírozás. Artikulációs papírokkal megnézzük a tömés felszínének viszonyát a szemben lévő fogakhoz. Óvatos összecsukáskor a szemben lévő fog mintát hagy a tömés felszínén. Ha korábban érintkeznek a felszínek, mint a többi fognál, akkor bizony magas a tömés, le kell venni belőle. Ezt a procedúrát sokszor megismételjük, így apró lépésekben történik a magasság beállítása.
 12. Legvégül polírozzuk a fogtömés felszínét, ami így sima és fényes lesz.

A Fehér Dental fogorvosai minden alkalommal ezeket az aprólékos munkát igénylő lépéseket követik, így az alapos munkának meglesz a gyümölcse: tartós, hosszútávra szóló tömések kerülnek ki fogorvosaink keze alól.

A barázdazárás

A barázdazárás folyamatát a gyermekek fogainak védelmében szoktuk alkalmazni. Ez csak annyiban különbözik a hagyományos fogtöméstől, hogy az üregalakítás lépése kimarad. A folyamat teljesen fájdalommentes, egyszerű és gyors, semmi fúrás! A beavatkozás 15-20 percet vesz igénybe. A barázdazáró anyag fluoridleadó tulajdonsággal is rendelkezik, ennek következtében segít az egészséges fogszövet megtartásában.

 1. Első lépésként a fogkorona felszínét lemossuk, fertőtlenítjük.
 2. Ezután kezdődnek a kémiai ragasztás lépései: először az előkezelés történik, ez előkészíti és megnöveli a ragasztási felületet.
 3. Alapos lemosás és szárítás után, a barázdarendszerbe belefolyatjuk a folyékony barázdazáró anyagot és megvilágítjuk. Az anyag szétterül a felszínen és minden kis rést kitölt.
 4. Végső lépésként már csak a magasság beállítása van hátra, hogy kényelmes legyen az összecsukás.

A legsérülékenyebbek, a szuvasodás kockázatának leginkább kitett fogak, az először előbújó maradó fogak, a hatosok. Ezeknek a fogaknak a csücsök-barázdarendszere igen összetett, nehezen tisztítható, még a felnőttek számára is. A barázdazáró anyag pár éven belül kipereg a fogból, de addigra a gyermek felcseperedik, tudatosan tisztítja a fogait és annak barázdáit.

Későbbi életkorban esetleg fiatal felnőttek esetében, vagy ha a páciens magas caries rizikójú csoportba tartozik, fogszabályzó kezeléseknél, általános megbetegedéseknél is lehet alkalmazni ezt az eljárást, de ilyenkor már szükség lehet ún. kiterjesztett barázdazárásra is. Ebben az esetben már a barázdák mélyén megjelent a szuvasodás, és ezt első körben el kell távolítani és csak utána lehetséges a barázdazáró anyag felvitele. Érdemes gyermekeink legsérülékenyebb fogait így védeni a káros „fognyűvő manóktól”!

Mennyibe kerül egy fogtömés? – Árak

Teendők fogtömés után

Az esztétikus fogtömések elkészítése után, az érzéstelenítő oldat hatása körülbelül 2 órán keresztül tart. Ebben az időszakban nem szabad étkezni, mert az érzéstelenség miatt nem tudjuk kontrollálni a harapás erősségét, így fájdalmas sebeket szerezhetünk. A tömés a polimerizációs lámpa fényének hatására teljes mértékben megkötött már a kezelőszékben, tehát emiatt várakozásra nincs szükség.

A fogtömések élettartamát sok dolog befolyásolhatja: rágóerő, a fogtömés lokalizációja, kiterjedtsége, a tömőanyag tulajdonságai, a saját fog mennyisége a tömés körül, parafunkciók.

Ami általánosan elmondható, hogy mire érdemes figyelni, hogy a fogtömések a lehető leghosszabb ideig a szájban maradhassanak:

 • Napi legalább 2x történő fogmosás, a tömések melletti (ún. secunder caries, másodlagos) szuvasodások kialakulásának megelőzése miatt.
 • Fogselyem használata a fogközökben.
 • Fogorvosi szűrővizsgálaton való részvétel évente, ha szükséges fogkő-eltávolítás elvégzése.
 • Ha látható helyen van a tömés, akkor az elszínező ételek lecsökkentése.

A legfontosabb feladat tehát a tisztítás és a rendszeres ellenőrzés. A Fehér Dental-nál a fogászati szűrővizsgálat ingyenes, hívjon minket bizalommal!