Foghúzás kíméletesen és fájdalommentesen

Miért kell eltávolítani egy fogat?

Szervezetünk és ezen belül szájüregünk egészségének megőrzése érdekében a sérült vagy beteg fogakat el kell távolítani. Az előrehaladott fogszuvasodás, a fog és a fog körüli szövetek fertőződése illetve a torlódás a fogívben a foghúzás leggyakoribb okai. Ha ezeknek a fogaknak az eltávolítása nem történik meg, akkor a lepedék jobban megtapad, a fogfelszínek otthoni tisztítása nehezedik, a gyulladás a fog körül egyre nagyobb lesz és átterjed a környező szövetekre például a csontra. Az érhálózatba kerülő baktériumok a szervezetben bárhol megtapadhatnak és gócbetegséget okozhatnak. Így a gyulladt fog a szervezet egészére hatással van.

Hogyan készüljek fel a foghúzásra?

Általában foghúzás előtt szükséges egy röntgenfelvétel készítése, ezen a fogorvos megfigyeli az esetleges anatómiai eltéréseket, a maradék foganyag minőségét és mennyiségét, a gyulladás mértékét illetve a fog viszonyát a környező anatómiai képletekhez.

Kikérdezzük a pácienst a szedett gyógyszerekről esetleges allergiáról, esetleg véralvadásgátló vagy biszfoszfonát származékok szedéséről. Ez a gyógyszer különleges odafigyelést igényel, mert a beavatkozás után állcsont nekrózis (csontelhalás) jöhet létre, ha nem vagyunk elég óvatosak. Ezért a kezelőorvost a szedett gyógyszerekről mindig tájékoztatni kell.

A fogászati beavatkozások előtt célszerű enni, mert a kezelések után, ha érzéstelenítésben történnek, akkor a zsibbadás végéig (kb.:2 óra ) érdemes ezzel várni, illetve a vércukorszint annyira lecsökkenhet, hogy rosszullét jöhet létre a beavatkozás közben.

Az egyszerű foghúzásnál csak fogókat, a komplikált foghúzásnál emelőket is használnak fogorvosaink. Ha a fogat ezekkel sem tudjuk kiemelni, akkor kis ínybemetszés segítségével távolítjuk el őket. Felső fogak húzása során, ritkán, megnyílhat az arcüreg. Ezt abban az ülésben zárjuk is, hogy ne maradjon kommunikáló folyosó a szájüreg és az arcüreg között.

Foghúzás Árak

Online Bejelentkezés

A foghúzás menete, lépései

 1. Időpontfoglalás
  Fogászati kezeléseink előtt minden esetben érdemes és szükséges bejelentkezni. Az egyes beavatkozásokra megfelelő mennyiségű időnek kell rendelkezésre állnia, hogy a legjobb kezelést nyújthassuk.
 2. A váróterembe belépve recepciós munkatársaink fogadják az érkezőket. Ők segítenek kitölteni az anamnézis lapot, illetve bejelentik a pácienseket.
 3. A kényelmes kezelőszékben elhelyezkedve, egy konzultációval indulnak a fogászati kezelések. Ha kérdése lenne most tegye fel nyugodtan, ilyenkor lehet átbeszélni a kezelés részleteit, ha szükséges.
 4. A foghúzásokat is, mint a többi beavatkozást, gondos érzéstelenítésben végezzük. Ultra erős fájdalomcsillapító injekciókat használunk, hogy biztosan ne érezzen a beavatkozásból semmit a beteg.
 5. Az érzéstelenítő hatás beállta után a kezelőorvos leválasztja az ínyt a fogkoronáról.
 6. A beteg fogat apró mozdulatokkal, speciális műszerekkel kimozgatja a helyéről. Foghúzó fogókat és emelőket használunk. Ritkán szükség lehet a fog feldarabolására, így a kisebb darabok könnyebben távolíthatóak el. Ez a folyamat nem fájdalmas, maximum nyomó, húzó tompa érzést kelt a betegben.
 7. Ha szükséges egy vérzést csökkentő, antibakteriális hatású összetevőt tartalmazó anyagot, Gelatampot helyezünk az eltávolított fog üregébe. Ez nagyban elősegíti a gyógyulást.
 8. A foghúzás végén, ha szükséges, varrattal zárjuk a területet.
 9. A foghúzás után pár nappal, ha a sebgyógyulás rendben bekövetkezik, megtörténhet a varratszedés.

Ha szeretne fájdalommentes és kíméletes foghúzást, akkor hívjon bizalommal!

Teendők és hasznos tudnivalók foghúzás után

Segíti a gyógyulást, ha:

 • Foghúzás után, otthon jegeli a sebet. Egy mélyhűtőből elővett mirelit is megteszi, konyharuhába csavarva, finoman kívülről a húzott fognak megfelelően az arc bőrére helyezve. 10 perc után érdemes kis pihenőt tartani és utána lehet újra visszahelyezni az arcra. Ez csökkenti az ödémát és a duzzanatot. Nem kell túl hosszú ideig csinálni, 1-2 óra elegendő lehet.
 • Csak az érzéstelenítő oldat hatásának elmúlása után lehet étkezni.
 • A sebet nem nyalogatja, öblögeti, szívogatja.
 • Alkohol, kávé, dohányzás pár napig kerülendő!
 • Kismagvas ételeket, joghurtot, tejtermékeket ne nagyon fogyasszon a páciens!
 • Nehéz dolgok emelése ugyancsak kerülendő, nem szabad hajolgatni!
 • Kímélő étrendet érdemes követni, ne rágjon a műtéti oldalon!
 • A műtét másnapján puha sörtéjű fogkefével meg lehet mosni a sebet. Ételmaradék semmiképpen se maradjon a varratok között.
 • Néhány napig érdemes kerülni a szaunázást, forró fürdőt, szoláriumot.
 • Pár napon belül sárgás-barnás fibrinréteg jelenik meg a seb tetején, ebből képződik majd az új íny, ezért ezt nem szabad eltávolítani.