Amit a fogszuvasodásról általában tudni kell

A konzerváló fogászat, vagy megtartó fogászat a fogorvoslás egyik legdinamikusabban fejlődő ága. Mindenkinek – fogorvosnak és páciensnek is – az a legjobb, ha a saját fogunkat tudjuk megőrizni és évtizedekig használni. Ehhez persze bizonyos időközönként kisebb-nagyobb beavatkozásokra van szükség. Ha időben meg tudunk állítani egy-egy folyamatot, akkor a fog még hosszú ideig funkcióképes marad.

A szuvasodás (caries) a fog kemény szöveteinek legtöbbször visszafordíthatatlan változásait idézi elő. Keletkezése a szánkban lévő baktériumok által termelt savak hatására jön létre demineralizációs (ásványi anyag kioldódás) és remineralizációs (ásványi anyag beépülés) folyamatok eredményeként.

Kapcsolódó kezeléseink

Esztétikus és tartós

Tovább

Fájdalom nélkül, hatékonyan

Tovább
Online Bejelentkezés

Mit okozhatnak a baktériumok?

1. Kezdődő szuvasodás

Felületes, a zománcban különböző ásványi sók kioldódásával létrejövő elváltozás, melyet a baktériumok által termelt savak okoznak. Nincs üreg, többnyire nem fájdalmas, fehér foltok a zománcon.

Hogyan gyógyítjuk?

  • Helyes fogápolás
  • Fluoridok beépítése a kioldódás helyén
  • Fluoridos fogselymek
  • Megfelelő fogkrém

2. Zománcszuvasodás

Előrehaladott folyamat, létrejött az üreg, mely bakteriálisan fertőzött, beteg. Fájdalom hideg, édes, sós ingerre létre jöhet.

Hogyan gyógyítjuk?

Szuvas részek eltávolítása után:

  • Tömések
  • Inlay
  • Onlay

3. Dentinszuvasodás

Mély, a zománc-dentin határon túlhaladó szuvasodás.

Hogyan gyógyítjuk?

Szuvas részek eltávolítása után:

  • Tömések
  • Inlay
  • Onlay

4. Ideget elérő szuvasodás

Ha a fertőzés eléri az idegkamrát a legtöbb esetben nagy fájdalom jelentkezik, az ideg elhal és a baktériumok a csontban terjednek tovább.

Hogyan gyógyítjuk?

Gyökérkezelés, melynek során eltávolítjuk a beteg ideget a fő gyökércsatornákból, majd az esetleges gyógyszeres lezárás után gyökértömést készítünk.

Ezután a koronai részt restauráljuk, onlay vagy koronakészíthető rá.

Kevesen tudják, hogy a fogszuvasodás kezdeti stádiumában még visszafordítható. Ilyenkor a zománc folytonossága még nem szakadt meg, nincs üreg, „lyuk”, de az ásványi sók kioldódása már észlelhető. Gyakorlott fogorvos szeme jól meg tudja különböztetni a mélyre terjedő szuvasodástól. Ez a jelenség még visszafordítható kis odafigyeléssel, helyes szájápolással és megfelelő szájápolási termékek (fogselyem, interdentális fogkefe, szájvizek…) alkalmazásával.

A hagyományos fluoridokat (aminfluorid, nátriumflourid) tartalmazó lakkok használatakor csak a felszínes rétegen alakul ki vékony ellenálló réteg és ez a hatás csak rövid ideig tart. A mélyfluorizáló oldat segítségével viszont hosszan tartó fluoridtöbbletet lehet biztosítani a remineralizációhoz. Az eljárás során két féle anyagot juttatunk a demineralizált, felmaródott fogfelszínre. Az első anyag Mg2+, és Cu2+-t tartalmazó SiF62- komplexes ásványi kovasav; a másik anyag Ca(OH)2 szuszpenzió. A két anyag találkozásakor térhálós kovagél polimer keletkezik, mely kitölti a felmaródott felszínt.

Az ideg elhalása előtti stádiumig a fogak kitisztítása és töméssel vagy inlay-jel való ellátása a megoldás.

Amikor a szuvasodás még mélyebbre terjed, kialakul a zománcban illetve a dentinben is az elváltozás, elszaporodnak a savtermelő baktériumok. A folyamat addig halad előre, amíg az ideget fedő dentinréteg is elpusztul, felpuhul, ennek eredményeként az ideg érintkezni fog a külvilággal. Ez már legtöbbször heves fájdalommal jár, majd elhal az ideg. Ilyenkor már célszerű koronával, onlayjel borítani a fogat. Csak ezekkel lehet hosszú távú sikert elérni a fog megtartása érdekében.

Folytatás: Külcsín… a fog bundája