Fogfehérítés

A szép mosoly, a tiszta, fehér fogak magabiztosságot sugároznak. A pácienseink olyan fogfehérítésre vágynak, amellyel gyors és azonnali eredmény érhető el. Vannak olyan lerakódások, amelyeket professzionális fogkő-eltávolítás alkalmával sem lehet eltüntetni a fogakból. Ezek az elszínező anyagok bediffundálnak a kemény fogszövetek mélyére, és idővel lerakódnak a fogakba. Ilyen például: vörösbor, kóla, kávé, dohányzás, többféle étel, ital.

Ezeket az elszíneződéseket korszerű fogfehérítési eljárással lehet eltüntetni, kitisztítani és szépen csillogó, egészséges fogszínűvé (vagy még esztétikusabbá, fehérebbé) varázsolni a fogakat. A fehéríteni kívánt fogfelszíneket alaposan meg kell tisztítani, hogy a külső és belső elszíneződéseket meg lehessen különböztetni egymástól. A lepedék és a dentális plakk eltávolítása azért fontos, mert a fehérítő anyag csak így tud maximálisan érintkezni a fogfelszínnel.

Sajnos a fogfehérítő anyagok a már elkészült koronák, hidak, tömések színét nem képesek fehéríteni, ezek cserére szorulnak. Mivel a fogfehérítés alapja a kémiai oxidáció, mely a fogszövetekben található pigmentekben hat, így könnyen belátható, hogy csak a természetes foganyag fog fehéredni, a tömések, koronák nem.

A mai korszerű fogfehérítő anyagok helyesen használva nem károsítják sem a zománcot, sem a szájképleteket, nem mérgezőek. A mai fogfehérítő rendszerek egészséges felszínű, egészséges pulpájú fogak esetén, helyes technikával végzett fehérítés során nem tudnak olyan mennyiségben bejutni, hogy a pulpakeringés pufferkapacitása ne tudná semlegesíteni azokat. Tehát nem tudják roncsolni a fog szöveteit.

Fogászati rendelőnk fogfehérítő lámpája nem bocsát ki magából káros UV-sugárzást. Az UV-sugárzás az íny felszíni sejtjeiben elváltozásokat hozhat létre, ha nincsenek megfelelő védelemmel ellátva. Olykor azoknál a pácienseknél, akik erős ínyrecesszióval (visszahúzódott íny), nyaki kopásokkal rendelkeznek ezekre a fogfelszínekre ínymaszk felvitelére is szükség van, az erős érzékenység elkerülése miatt.

A fogfehérítés körülbelül másfél, két évre szól, de ez az idő lerövidülhet, ha a páciens nem tartja be az utasításokat. Nem kell sokáig magyarázni, hogy dohányzó, kávézó, rossz szájhigiéniával rendelkező páciensek esetén ez az idő sajnos drasztikusan lerövidül. Az emberek életvitele így meghatározza a fehérítés tartósságát. Az elfogyasztott elszínező anyagok sajnos ugyanúgy le tudnak rakódni a fogakba, mint a fehérítést megelőzően.

Könnyű belátni azt, hogy a különböző emberek azonos szövetei eltérnek egymástól, így különbségek vannak a fogszövetekben is. Sohasem lehet biztosan megjósolni egy beavatkozás (fehérítés) sikerét. Nehezítheti a dolgunkat számos tényező is pl. nem megfelelő, nem kellő vastagságú dentin szövet vagy a különböző gyógyszerek okozta pigment lerakódások. Ilyenek lehetnek például a tetraciklinek okozta elszíneződések vagy a nagymértékű fluorlerakódások, illetve egyes szisztémás betegségek (porphyria, thalassemia…) okozta elváltozások. Ilyenkor csak többféle fehérítési eljárás kombinálásával lehet eredményt elérni.

Fogászati rendelőnkben négyféle fogfehérítési eljárás működik:

Professzionális fogfehérítés Pola Office rendszerrel. A Pola Office fogfehérítő rendszer a ma ismert egyik legkorszerűbb és leggyorsabb fogfehérítő eljárás, körülbelül 30-40 percet vesz igénybe.

Otthoni fogfehérítés mely kétféle lehet:

  • Előre elkészített gyári sínnel történő Opalescence tooth whitening system
  • Vákuumhúzásos technikával készült egyéni sínnel történő Opalescence tooth whitening system
  • Lézeres mélyfehérítés
  • Gyökérkezelt fogak fehérítése Opalescence Endo fehérítőanyaggal

A kezelés során a fogorvos fogfehérítő géllel keni be a fogak külső felszínét, majd megvilágítja egy speciális lámpával. Ritkán a páciensek átmeneti érzékenységet tapasztalhatnak közvetlenül a kezelés után, de ez pár óra alatt megszűnik, és nem marad más, csak a csillogó, fehér fogak. A fehérítő anyag egy speciális érzékenység csökkentő összetevőt is tartalmaz, mely blokkolja az idegvégződéseknél kialakuló impulzusokat, melyek az érzékenységet okozzák. Ha a kezelendő fogfelszínen szuvasodás található, azt el kell látni, ha pedig régebbi elszíneződött tömés van, azt a fogfehérítés után ki kell cserélni, hogy harmonikus legyen a mosoly.

Ezen tömések elkészítésére kiválóan alkalmasak azon esztétikus tömőanyagaink, melyek kaméleon-effektussal rendelkeznek, a környező fogszövetekhez alakítják színüket. A fogak fehérítés okozta érzékenysége átmeneti, a fehérítés befejeztével általában kezelés nélkül is elmúlik.

  • Maximális kényelem – 30 percre lecsökkentett kezelési idő – kevesebb kellemetlenség
  • Beépített érzékenységcsökkentő a fehérítőanyagban – kevesebb fájdalom
  • Egyszerű használhatóság – egyszerűen felvihető
  • Gyors – lecsökkent kezelési idő
  • Nincs UV-sugárzás – nagyobb kényelem, biztonság

Az otthoni rendszerekben vagy gyárilag bele van töltve a fogfehérítő anyag egy sínbe, ínyvédővel ellátva vagy a páciensnek kell az orvos utasításait követve belehelyezni a fehérítőanyagot az egyedileg elkészített sínbe. Ezeket a koncentráció függvényében kell benntartani a szájban kb. 2 és 10 órás időintervallum között. Majd el kell távolítani a sínt, és lemosni a felesleges anyagot. Az optimális eredmény eléréséhez átlagosan 7-10 napos alkalmazás szükséges.

Fogászati rendelőnkben a gyökérkezelt fogak fehérítését „walking bleach” technikával végezzük. Ez azt jelenti, hogy a fogorvos a fehéríteni kívánt fog belsejét kitisztítva, a korrekt gyökértömésre egy fedőanyagot helyezve fehérítőanyaggal (35% hidrogén-peroxid) feltölti a fogkorona belsejét. Ezután ideiglenes lezárás következik, körülbelül 5-7 nap múlva az orvos visszarendeli a pácienst, és már látható is az eredmény. Ha a páciens esetleg nem elégedett a fog fehérségével a folyamat megismételhető, vagy külső fehérítéssel kombinálható. A fog végleges ellátása esztétikus, fehér töméssel történik, ezzel is segítve a hosszú távú világos színű fog megtartását.

Kettős fehérítés

A fogászati rendelőben történő fehérítés és az otthoni fehérítés kombinálása, azaz a kettős fehérítés magas színvonalú, tartós eredményt biztosít. Az ICDI (International Cosmetic Dentistry Institute), a Nemzetközi Kozmetikai Fogászati Intézet ajánlása szerint ez a legjobb fehérítő eljárás.

Fogfehérítés Árak – Mennyibe kerül?

Árak megtekintése

Megosztás

Kezelések

Blog