Fogfehérítés

Gyors, professzionális fogfehérítés a Fehér Dentalnál
ZOOM! a legjobb orvosi fogfehérítő rendszer a világon

A szép mosoly, a tiszta, fehér fogak magabiztosságot sugároznak. Pácienseink olyan fogfehérítésre vágynak, amellyel gyors és azonnali eredmény érhető el. A fogfehérítés fájdalommentes, hozzáértő kezekben biztonságos beavatkozás.

Rendelőnkben a Philips cég világelső, professzionális ZOOM! Whitespeed fogfehérítő lámpáját és leghatékonyabb fogfehérítő géljét használjuk.

A mai korszerű fogfehérítő anyagok -helyesen használva- nem károsítják sem a zománcot, sem a szájképleteket, nem mérgezőek. A mai fogfehérítő rendszerek egészséges felszínű, egészséges fogak esetén, helyes technikával végzett fogfehérítés során nem tudnak olyan mennyiségben bejutni, hogy problémát okozzanak. Tehát nem tudják roncsolni a fog szöveteit, kockázatmentesen használhatók kellő odafigyelés mellett.

Vannak olyan lerakódások, amelyeket professzionális fogkő-eltávolítás alkalmával sem lehet eltüntetni a fogakból. Ezek az elszínező anyagok bediffundálnak a kemény fogszövetek mélyére, és idővel lerakódnak a fogakba. Ilyen például: vörösbor, kóla, kávé, dohányzás, többféle étel, ital.

Ezeket az elszíneződéseket csak korszerű fogfehérítési eljárással lehet eltüntetni, kitisztítani és szépen csillogó, egészséges fogszínűvé (vagy még esztétikusabbá, fehérebbé) varázsolni a fogakat.

Professzionális fogfehérítés ZOOM! rendszerrel a rendelőben

A világelső Philips ZOOM! fogfehérítő rendszer a legkorszerűbb, leghatékonyabb és leggyorsabb fogfehérítő eljárás. A fájdalommentes kezelés körülbelül 1-1,5 órát vesz igénybe, melynek során 6-8 árnyalatot is fehéredhetnek a fogak.

Fogfehérítés előtt

A fehéríteni kívánt fogfelszíneket alaposan meg kell tisztítani, hogy a külső és belső elszíneződéseket meg lehessen különböztetni egymástól. A lepedék és a fogkő eltávolítása azért fontos, mert a fehérítő anyag csak így tud maximálisan érintkezni a fogfelszínnel és hatását kifejteni. Lsd: https://feherdental.hu/kezelesek/parodontologia/fogko-eltavolitas/

Ha lehetséges érdemes a fogkő-eltávolítást egy külön időpontra időzíteni, hogy az ínygyulladás miatti ínyvérzés biztosan megszűnjön és a fogfehérítés egészséges környezetben történhessen. Akinél nincs ínygyulladás, ínyvérzés annál természetesen egy ülésben is elvégezhető a 2 kezelés.

Csökkenthető vagy teljes kiküszöbölhető a fogfehérítés alatti érzékenység kialakulása, ha a kezelés előtt 10-14 nappal érzékenység csökkentő fogkrémet használ a páciens. Jó hatású az Elmex Sensitive és a Sensodyne Pronamel fogkrém naponta 2x használva.

Sajnos a fogfehérítő anyagok a már elkészült koronák, hidak, tömések színét nem képesek fehéríteni, ezek cserére szorulnak. Mivel a fogfehérítés alapja a kémiai oxidáció, mely a fogszövetekben található pigmentekben hat, így könnyen belátható, hogy csak a természetes foganyag fog fehéredni, a tömések, koronák nem.

A rosszul záró töméseket, ellátatlan szuvasodásokat fogfehérítés előtt ki kell tisztítani, be kell tömni, különben ezeken a területeken nem lehet fehérítést végezni az ideg károsodása és fájdalma miatt. Ha régebbi elszíneződött tömés van, azt a fogfehérítés után ki kell cserélni, így harmonikusabb mosoly érhető el. Ezen tömések elkészítésére kiválóan alkalmasak azon esztétikus tömőanyagaink, melyek kaméleon-effektussal rendelkeznek, a környező fogszövetekhez alakítják színüket. Lsd: https://feherdental.hu/minosegi-korszeru-anyagok/

A fogfehérítés menete

  1. A fogkő-eltávolítás és polírozás után az első lépés a szájüreg körüli szövetek védelmének kialakítása. A páciensre narancs színű szemüveg kerül, az ajak védelmére és eltartására pedig szájterpeszt alkalmazunk.
  2. Az ajak eltartására a szájüregben vattarollnik kerülnek. Minden rózsaszín területet védő réteggel borítunk, erre szolgálnak a különböző nagyságú gézlapok, az ínyvédő is, amit az ínykontúr területére helyez fel a fogorvos és megvilágít. Olykor azoknál a pácienseknél, akik erős ínyrecesszióval (visszahúzódott íny), nyaki kopásokkal rendelkeznek ezekre a fogfelszínekre ínymaszk felvitelére is szükség van, az erős érzékenység elkerülése miatt.
  3. Ezután következik a fogfehérítő anyag felvitele a fehérítendő fogfelszínekre. A fehérítés a mosoly vonaláig terjed, általában az 5 és 6 fogak határáig. Majd megvilágítjuk a fogakat a speciális ZOOM! lámpával 15 percig. Ezután a fehérítőanyagot letisztítjuk a fogakról és egy újabb adagot helyezünk rájuk. Majd újra megvilágítjuk. A páciens érzékenységétől és a fogak elszíneződésétől függően 3-4 megvilágítást végzünk el.
  4. Az utolsó megvilágítás után eltávolítjuk a vattarollnikat és a szájterpeszt.
  5. Az érzékenység csökkentésére Relief ACP-t alkalmazunk a fogfelszíneken. A fogak fehérítés okozta érzékenysége átmeneti, a fehérítés befejeztével általában kezelés nélkül is elmúlik. A fehérítő anyag egy speciális érzékenység csökkentő összetevőt is tartalmaz, ez blokkolja az idegvégződéseknél kialakuló impulzusokat, melyek az érzékenységet okozzák.

Fogfehérítés után

A fogfehérítés hatása hosszú ideig megmaradhat, de ez az idő le is rövidülhet, ha a páciens nem tartja be az utasításokat. Dohányzó, kávézó, nem kielégítő szájhigiéniával rendelkező páciensek esetén hamarabb kell számolni az eredeti szín visszatérésével. Az emberek életvitele így meghatározza a fehérítés tartósságát. Az elfogyasztott elszínező anyagok sajnos ugyanúgy le tudnak rakódni a fogakba, mint a fehérítést megelőzően. Ezért érdemes kerülni a fogfehérítés után az elszínező anyagokat tartalmazó ételeket, italokat.

Tudjuk azt, hogy a különböző emberek azonos szövetei eltérnek egymástól, így különbségek vannak a fogszövetekben is. Sohasem lehet biztosan megjósolni egy beavatkozás (fehérítés) sikerét. Nehezítheti a dolgunkat számos tényező is pl. nem megfelelő, nem kellő vastagságú dentin szövet vagy a különböző gyógyszerek okozta pigment lerakódások. Ilyenek lehetnek például a tetraciklinek okozta elszíneződések vagy a nagymértékű fluoridlerakódások, illetve egyes szisztémás betegségek (porphyria, thalassemia…) okozta elváltozások. Ilyenkor csak többféle fehérítési eljárás kombinálásával lehet látványos eredményt elérni. Ilyenkor javasoljuk a két lépcsős fehérítést: első lépésként a rendelői fogfehérítést, kiegészítve egy otthoni sínes fogfehérítővel.

A sárgás-barnásan elszíneződött fogak fehéríthetőek a legjobban, míg a szürkés alapszínűek nehezebben.

Otthoni fogfehérítés

Az otthoni fehérítőrendszerek segítségével a páciens saját ütemében, saját maga által meghatározott időszakokban tudja elvégezni a fogfehérítést. Ezek a fehérítőanyagok alacsonyabb koncentrációjúak, nem igényelnek fényt az aktivációjukhoz, biztonságosak otthon használva is.

Az otthoni rendszerekben vagy gyárilag bele van töltve a fogfehérítő anyag egy sínbe, ínyvédővel ellátva vagy a páciensnek kell az orvos utasításait követve belehelyezni a fehérítőanyagot az egyedileg elkészített sínbe. Ezeket a koncentráció függvényében kell benntartani a szájban kb. 2 és 10 órás időintervallum között. Majd el kell távolítani a sínt és lemosni a felesleges anyagot. Az optimális eredmény eléréséhez átlagosan 7-10 napos alkalmazás szükséges.

Kettős fehérítés

A fogászati rendelőben történő fehérítés és az otthoni fehérítés kombinálása, azaz a kettős fehérítés magas színvonalú, tartós eredményt biztosít. Az ICDI (International Cosmetic Dentistry Institute), a Nemzetközi Kozmetikai Fogászati Intézet ajánlása szerint ez a legjobb, legerősebb, leghatékonyabb fogfehérítő eljárás, még nehezen fehéríthető fogszövet esetében is.

Gyökérkezelt fogak fehérítése

Fogászati rendelőnkben a gyökérkezelt fogak fehérítését „walking bleach” technikával végezzük. Ez azt jelenti, hogy a fogorvos a fehéríteni kívánt fog belsejét kitisztítva, a korrekt gyökértömésre egy fedőanyagot helyezve fehérítőanyaggal feltölti a fogkorona belsejét. Ezután ideiglenes lezárás következik, körülbelül 5-7 nap múlva az orvos visszarendeli a pácienst, és már látható is az eredmény. Ha a páciens esetleg nem elégedett a fog fehérségével a folyamat megismételhető, vagy külső fehérítéssel kombinálható. A fog végleges ellátása esztétikus, fehér töméssel történik, ezzel is segítve a hosszú távú világos színű fog megtartását.

Fogfehérítés Árak – Mennyibe kerül?

Árak megtekintése

Megosztás

Kezelések

Blog