Ez a teendő fogfájás esetén – A fogorvos válaszol

Akár éles és hirtelen, akár tompa és állandó, a fogfájást nehéz figyelmen kívül hagyni. A fogfájást mindig a fogban, vagy a fog körüli szövetekben (íny, fogágy, csont) megtalálható idegek irritációja okozza.

A fogfájást kiváltó irritáció oka lehet:

 • Fogszuvasodás, tehát a fog fertőzése, gyulladása és ezek következményes betegségei (bővebben a fogszuvasodásról ezen a linkek található még több információ)
 • Fog sérülése valamilyen trauma következtében
 • Ritkán kisugárzó fájdalomról beszélünk, amikor egy másik területről terjed át a fájdalom és az állkapocsba sugárzik, így fogfájásnak tűnik. A leggyakoribb területek közé tartozik az állkapocs-ízület (temporomandibularis ízület), a fülfájdalom, az orrmelléküregek és még egyes szívproblémák (szívroham) is.
 • Ínygyulladás, fogágygyulladás (parodontitis): a fog körüli szövetek fertőződése során jöhet létre (Bővebben a parodontitisről ide kattintva olvashat)

A fogfájás okai, tünetei és kezelése

Fogfájás - Készítette: feherdental.hu

Fogfájás – Készítette: feherdental.hu

A fogfájás gyógyítása

Az első lépés a megoldás felé, hogy megtudjuk, mi a baj.

A fogfájás a fog központi részének (pulpa) gyulladásából  ered. A pulpa olyan idegvégződéseket tartalmaz, amelyek nagyon érzékenyek a fájdalomra. A pulpa gyulladását (vagyis a pulpitist) okozhatja fogszuvasodás, tehát fertőzés, illetve trauma is.

Panasz esetén rendelőnkben a fogorvosok mindig oki kezelést helyeznek előtérbe. Ha elkendőzzük a problémát, csak a folyamatot nyújtjuk meg, annak minden kellemetlen velejárójával. Amennyiben fogorvoshoz készül, az időpont előtt nem célszerű fájdalomcsillapítók használata, mert a vizsgálatokat tévútra viszi!

A tüneti kezelés csak ritkán eredményes a fogászatban, később a probléma erősebben és halmozottabban fog jelentkezni. Az otthoni módszerek így inkább csak segítenek kivárni a fogászatra kapott időpontot, mintsem meggyógyítják a fogat.

Fogfájás tünetei

A szájban felszaporodó baktériumok hozzájárulnak az ínybetegségekhez és a fogszuvasodáshoz is. Az ínybetegségek inkább tompa, állandó jellegű sajgást okoznak, míg a fogszuvasodáshoz köthető gyulladások éles, néha lüktető fájdalommal jelentkeznek.

A fog- és állkapocsfájdalom gyakori panaszok. Erős fájdalmat okozhat a nyomás (oldalirányú, vagy rágás során keletkező), vagy a hideg-meleg inger, illetve édesre adott fájdalom. Az ingerre adott fájdalom hossza is kórjelző lehet: kisebb a probléma, ha a kiváltott fájdalom az inger megszűnte után 5-10 másodperc alatt csillapodik. A fájdalom az inger eltávolítása után 15 másodpercnél tovább is fennállhat, néha csak percek alatt szűnik meg.

A gyulladásos folyamat előrehaladtával, a gyulladás területének növekedésével a fájdalom erősebbé válik. Kisugározhat az arcra, a fülre vagy az állkapocsra.

A leggyakoribb jelek és tünetek a következők:

 • Fájdalom rágáskor a fogakban vagy az állkapocsban
 • Fejfájás
 • A fogak érzékenyek a melegre vagy a hidegre
 • Vérzés vagy gennyürülés a fog vagy az íny környékén
 • Duzzanat a fog körül vagy az állkapocsban
 • Sérülés vagy trauma
 • Rossz lehelet
 • Láz
 • Rossz íz a szájban
 • Nyirokcsomó-duzzanat

A fogfájás felosztása:

 • éles
 • tompa
 • lüktető

Az éles fájdalom hirtelen kezdődő, késszúrásszerű fájdalom. Abban a pillanatban semmi másra nem tudunk gondolni, csak a fájdalomra. Általában pár perc alatt megszűnik, de sajnos visszatér.

A tompa fájdalom hosszú ideig állhat fenn, másra is tudunk összpontosítani abban az időszakban, amikor jelen van. Inkább kellemetlen, mint nagyon fájdalmas. Gyökérkezelt fog, ínyproblémák állhatnak a hátterében.

A lüktető fájdalom a fogbél idege, a pulpa érintettségénél jelentkezik. Kellemetlen, hosszantartó, periodikus fájdalom.

Mikor forduljak fogorvoshoz fogfájás miatt?

Kép: freepik.com

Kép: freepik.com

A fogszuvasodás önmagában nem végzetes betegség. De egy kezeletlen fertőzés a fogban (vagy a test bármely más részén) továbbterjedhet és ez akár életveszélyessé is válhat. Tehát ha a fogfájás nem enyhül, érdemes felkeresni a fogorvost.

A lehető leghamarabb keresse fel fogorvosát fogfájásával, ha:

 • 1-2 napnál tovább tart a fogfájás
 • Erős, kibírhatatlan a fájdalom
 • Hőemelkedés, láz van, fülfájás vagy szájnyitási korlátozottság jelentkezik.

Mi történik a fogorvosnál?

A fogorvos először anamnézist, kórelőzményt vesz fel, és fizikális vizsgálatot végez. Kérdéseket tesz fel a fájdalommal kapcsolatban, például, hogy mikor kezdődött a fájdalom, mennyire erős, hol található a fájó fog, mi erősíti, mi gyengíti a fájdalmat. A fogorvos megvizsgálja a szájat, a fogakat, az ínyt, az állkapcsot, a nyelvet, a torkot, és a nyirokcsomókat. Röntgenfelvételeket és egyéb vizsgálatokat is végezhetnek, attól függően, hogy  mi okozza a fogfájást.

Milyen kezelésekre lehet számítani fogfájásnál?

Az anamnézist és a fizikai vizsgálatot kiegészítheti a röntgen vizsgálat. Ez 4 fajtájú lehet:

 • Kis röntgenkép – ezen csak az adott 2-3 fogat látjuk.
 • Szuvasodás kereső röntgenkép – ezen a fog nyaki és koronai részét látjuk.
 • Panoráma röntgen felvétel – ezen az összes fog és környező csontstruktúrát láthatjuk, de nem olyan részletgazdagon.
 • CBCT felvétel – nagy felbontású, részletgazdag CT kép. A fog és a csont a lehető legpontosabban ábrázolódik rajta.

E három vizsgálatból (anamnézis, fizikai vizsgálat, röntgen) az esetek 99%-ában megtudható a fogfájás oka.

A fogfájás kezelése általában 3 nagyobb részbe sorolható :

Az ínyfájdalmak elsődleges kezelése pedig az ultrahangos fogkő-eltávolítás, melynek során a fog, illetve az íny felszínéről eltávolítjuk a plakkokat, lerakódásokat, amik ínyvérzést, ínygyulladást (gingivitis) és parodontitist (fogágygyulladást) okoznak.

Az íny felületére törő sipoly-járatok, gennyelvezető csatornáknak foghatóak fel, melyek nemcsak az íny betegségből fejlődhetnek ki, hanem a fogak gyökerével is kapcsolatban lehetnek. Ha az ideg elhal, a folyamat a fog gyökércsatornáján keresztül a csontba vezetődik és a gyulladás ott is folytatódik. A folyamat vége csontelhalás és a baktériumok szervezetbe való szóródása lesz. Bővebben a fogászati gócokról: https://feherdental.hu/kezelesek/parodontologia/

Hogyan előzhető meg a fogfájás?

Mivel a legtöbb fogfájás a fogszuvasodás következménye, a megfelelő szájhigiénés gyakorlatok betartásával megelőzhető a fogfájás. A helyes szájhigiénés rutin magában foglalja a napi rendszeres fogmosást fluorid tartalmú fogkrémmel, a napi egyszeri fogselymezést, a fertőtlenítő szájöblítővel történő öblögetést, és évente kétszeri kontrollt a  fogorvosnál.

Fogfájás csillapítása otthon

Kép: freepik.com

Kép: freepik.com

Ezeknek a praktikáknak akkor van értelmük, ha előbb-utóbb eljut a páciens a fogorvoshoz, csak pár órát, esetleg napot kell kibírni az időpontig:

 • Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók (leggyakoribbak: Cataflam Dolo 25 mg, Advil Ultra Forte). Ezek a gyógyszerek nemcsak fájdalmat csillapítanak, hanem segítenek a gyulladás csökkentésében is. Minden alkalommal szükséges a betegtájékoztató elolvasása, mert ezek a gyógyszerek is interakcióban lehetnek más, szedett gyógyszerekkel, illetve alapbetegségekkel és súlyos következményeket okozhatnak!
 • Öblögetés Corsodyl-lal vagy Chlorhexamed-del: ezek vény nélkül kapható alkoholmentes szájöblögető oldatok. A fogban és a fog környéken a szájüregi baktériumok számát képesek lecsökkenteni. Hasznos segítőtársak a mindennapos szájápolásban, különösen fogágybeteg páciensek esetében. Hideg, meleg, édes, savas ételek fogyasztása után bekövetkező fájdalom csökkentésére is jók: szobahőmérsékletű oldattal öblögetve gyorsan kiegyenlítik a fájdalmat okozó ingert.
 • Hialuronsav alapú gélek: főleg ínyfájdalom kezelésében használható vény nélküli készítmények, pl.: Gengigel. Irritált szájnyálkahártya, ínygyulladás, ínysérülést követően hasznos segítség. Az érintett felületet bekenve, bemasszírozva nyújt védelmet.
 • A beteg fogat mindenképpen tartsuk nyugalomban, ha lehet a másik oldalon rágjunk. Néha a nyelés közben létrejövő reflexes fogsorzárás is nagy fájdalmat idéz elő.
 • Nem szabad kopogtatni, ütögetni a beteg fogat, mert ez erősíti a fájdalmat.
 • Kerülje a nagyon hideg vagy forró ételeket, mert súlyosbíthatják a fájdalmat.
 • Megkönnyebbülést hozhat a szegfűszegolajjal átitatott vattacsomóra való ráharapás. A legtöbb drogériában, patikában lehet kapni szegfűszegolajat.
 • A speciális fogkrémek kevésbé érzékennyé tehetik fogait. Egyes fogkrémek (pl.:Sensodyne Rapid) védőréteget tudnak képezni a fogak felületén, így gyorsan enyhíti a fájdalomérzetet.

Speciális esetek

Amikor mindenképpen fel kell keresni a fogorvost:

 • A fájdalmat nem csillapítják a vény nélkül kapható gyógyszerek.
 • Súlyos fájdalmak vannak a foghúzás helyén, a beavatkozás után. Előfordulhat a foghúzás utáni második vagy harmadik napon is. Ez annak az eredménye, hogy a vérrög kiesik a foghúzás üregéből és a csont szabaddá válik. Amíg egy új vérrög el nem fedi a szabaddá tett csontot, addig szabadon bejutnak ide a baktériumok. Ha ez az állapot kialakul, 24 órán belül fogorvoshoz kell fordulni. (Dry socket szindróma)
 • A fájdalom az íny vagy az arc duzzanatával jár, vagy a fog körül gennyürülés tapasztalható. A láz a fogbetegségek fertőzésének fontos jele. Egy egyszerű fogszuvasodás nem okoz lázat. A hőemelkedés, a láz, a duzzanat esetleg sipolyjárat a fogat, az ínyt vagy az állcsontot (mandibulát) beszűrő fertőzésre utalhatnak. Fogászati ​​tályogok esetén antibiotikumra és a tályog műtéti megnyitására (elvezetésére) lehet szükség.
 • Trauma következtében sérülés jön létre, esetleg teljesen kiütik a fogat.  Ha egy gyermek maradó (felnőtt) fogát ütik ki, a fogat gyengéden le kell öblíteni és a lehető leghamarabb fogorvoshoz kell fordulni. Ha nem tudja visszatenni a helyére, akkor kis mennyiségű vízben tárolva kell eljuttatni a kiütött fogat a fogorvoshoz.
 • Fájdalom van az állkapocs szögében: ha minden alkalommal, amikor nagyra nyitja a száját, fájdalmat érez, akkor valószínű, hogy az állkapocs ízület megsérült vagy begyulladt. Ez történhet sérülés következtében is, de hosszú évek során is kialakulhat.
 • Ha a bölcsességfogak okoznak fájdalmat. Ahogy a bölcsességfogak (harmadik őrlőfogak) a szájban előtörnek, gyulladást okoznak az ínyben a korona látható része körül. A koronát fedő íny befertőződhet. A leggyakrabban érintett fog az alsó bölcsességfog. A fájdalom kiterjedhet az állkapocsra és a fülre, illetve az állkapocs alatti nyirokcsomókra. Az érintett területen duzzanat lehet, így a fogsor nem záródik megfelelően. Súlyos esetekben a torok és a szájfenék fájdalma megnehezítheti a nyelést. Több gyógyítási lehetőség is van erre a problémára, de a leggyakoribb a bölcsességfogak eltávolítása.

Megosztás

Kezelések

Blog