Mik azok a kombinált fogpótlások?

Ezek a fogpótlásfajták átmenetet képeznek a fixen beragasztott (híd, korona) és a teljes kivehető fogpótlások között. A fixen beragasztott részhez – koronák, hidak – hozzá van kapcsolva a kivehető pótlás, különböző rögzítő elemekkel: kapcsok, csúsztatók, stégek, és teleszkópok. Ezeket személyre szabottan készítjük, egyéni indikációk alapján.

A kombinált fogpótlások fajtái

A legegyszerűbb a drótkapcsos vagy öntött kapcsos kivehető fogpótlás. Ezekből a kapcsok kis karokként állnak ki, és kapaszkodnak a környező fogakba. Ehhez a fogpótlástípushoz a kapocstartó fogakat érdemes koronával borítani, a rájuk ható hosszútávú előnytelen erőhatások miatt. A kapocsnak sajnos esztétikai hátránya is van, általában látszik a fognyakakon, ezért egyre ritkábban, vagy csak ideiglenes fogpótlásként alkalmazzuk.

Finommechanikai rögzítő elemek

A finommechanikai rögzítő elemek segítségével elhorgonyzott fogpótlások azért nagyon kedveltek a fogorvosok, illetve a páciensek körében, mert sokkal biztosabban, erősebben rögzülnek és emellett sokkal esztétikusabbak, mint a kapcsos fogpótlások. Nincsenek kiálló, látható fémrészek!

Ezeket a pótlástípusokat a fogpótlások legmagasabb szintjén szokták emlegetni, mert maximális odafigyelést, pontosságot kíván meg, mind a fogorvostól, mind a fogtechnikai team tagjaitól. Ezért ezeknek a fogpótlásoknak az elkészítési ideje hosszabb, mint például egy híd elkészítési ideje. Egy jó kombinált fogpótlás kivehető és beragasztott része nagyon pontosan kell, hogy illeszkedjen egymáshoz. Ennek eléréséhez szükség van először a beragasztott rész készre vitelére, majd az ahhoz nagyon pontosan, precízen illeszkedő kivehető rész elkészítésére.

Ehhez idő kell, hogy a fogorvos és a fogtechnikus is a lehető legpontosabb munkát tudják nyújtani. „Hamar munka ritkán jó” – mondhatnánk, és ez illik is ezeknek a fogpótlásoknak az elkészítésére. Egy ilyen kombinált munka elkészítésének ideje körülbelül 3 hét.

Online Bejelentkezés

A finommechanikai rögzítőelemmel ellátott fogsoroknak több fajtája van:

Csúsztatós fogpótlások

A csúsztatós fogpótlásoknál általában minimum két fogat kell egységbe foglalni ahhoz, hogy el lehessen helyezni egy kis fémgolyót vagy rúd formájú rögzítő elemet, mely a koronákból áll ki, és belepattan a kivehető pótlás alaplemezébe. Stabil, erős fogpótlások készülhetnek ezzel a technikával. Legkedvezőbb esztétikájú pótlás, a páciensek ezeket szeretik a legjobban.

Stéges fogpótlások

A két lecsiszolt és koronával borított fog között egy rúd található, melybe belepattan az alaplemez megfelelő része, ezen a területen nagyon erősen tartó része keletkezik a fogpótlásnak. Itt sincs esztétikai hátrány, nem látszódik a fém, csak a fehér fogak és a rózsaszín műíny, erős, teherbíró fogpótlások készülnek ezzel a technikával.

Teleszkópos fogpótlások

1-3 darab maradó fognál alkalmazzuk ezt a pótlástípust. Két koronát (vékony fémből, általában aranyból készülő) helyezünk el ugyanazon a fogon, melyek nagyon precízen egymásba csúsznak, hasonlóan a csillagászati teleszkóphoz. Ha a fogakkal bármi probléma történne, eltávolításuk után a kivehető fogpótlás átalakítható teljes lemezes fogpótlássá. A primer teleszkópkorona ragasztással rögzül a lecsiszolt csonk felszínére, ez mindig rajtamarad a csonkon, míg a szekunder teleszkópkorona az alaplemezhez csatlakozik. Kívülről nem látszik semmilyen fém, csak a fehér fogak és a rózsaszín műíny.

Implantátummal kombinált fogsorok

Abban az esetben, ha a fogatlan állcsontgerincen tapadó fogsor megszokhatatlan lenne, és nem lehet bent tartani, akkor lehetőség van implantátumokkal segíteni a stabilitást. Ilyenkor 2-4 implantátum kerül behelyezésre és az implantátumok tetején különböző rögzítőelemet alkalmazhatunk: gömbretenciót, lokátort, stéget. Ezek megakadályozzák a fogsor mozgását és stabillá teszik azt. Nagyon kedvelt pótlástípusok, mert kevés implantátum beültetéssel, nagy stabilitással, jó tisztíthatósággal, mégis magas retencióval rendelkeznek.

Teljes kivehető fogsor

Azoknál a pácienseinknél készítjük, akiknek sajnos egy megtartható foguk sincsen. Ezeknél a fogsoroknál különösen ügyelünk arra, hogy az adott száj anatómiai képleteit maximálisan kihasználjuk. A szájüreg egyes területei jó teherhordóként viselkedhetnek ilyen esetekben. A szájpadlás színét választani lehet: hagyományos műanyag, rózsaszín szájpadlású résszel, hagyományos műanyag, rózsaszín szájpadlású résszel és megerősítve dróthálóval, hagyományos műanyag, áttetsző (ún. clear akrilát) szájpadlású résszel.

Valplast részleges, illetve teljes kivehető pótlás

Rugalmas, nem törékeny pótlástípus. Vékony, így kényelmesebb, mint a hagyományos akrilát fogpótlás. Itt a részleges fogsor, rózsaszín ínykapcsokkal rögzül a szájképletekhez. Viszont bizonyos idő eltelte után, ahogyan a csontos alveolus lebontódik, egyre kevésbé tud rögzülni, és alapját veszti. Sajnos nem lehet alábélelni, új pótlás készítése válik szükségessé.

Fogpótlás, műfogsor árak

Kombinált fogpótlások elkészítésének lépései

 1. Időpontfoglalás
 2. A Fehér Dental fogászaton ingyenes a fogászati szűrővizsgálat, állapotfelmérés és a kezelési terv készítése, megbeszélése. Fogászati kezeléseink előtt viszont minden esetben érdemes és szükséges bejelentkezni. Az egyes beavatkozásokra megfelelő mennyiségű időnek kell rendelkezésre állnia, hogy a legjobb kezelést nyújthassuk.
 3. A váróterembe belépve recepciós munkatársaink fogadják az érkezőket. Ők segítenek kitölteni az anamnézis lapot, illetve bejelentik a pácienseket a fogorvosoknak.
 4. A kényelmes kezelőszékben elhelyezkedve, pár kérdésre választ adva kezdődik el a kezelés. Ha kérdése lenne most tegye fel nyugodtan, ilyenkor lehet átbeszélni a kezelés részleteit!
 5. Fogászati kezeléseinket általában gondos érzéstelenítésben végezzük. Ultra erős fájdalomcsillapító injekciókat használunk, hogy biztosan ne érezzen a beavatkozásból semmit a beteg.
 6. Egy kombinált fogpótlás mindig 2 részből áll: fix rész + kivehető rész. Először a fix, beragasztott részt készítjük el. Az érzéstelenítő hatás beállta után az első lépés egy fog vagy több pillérfog lecsiszolása, ezzel teremtjük meg a helyet a koronák, hidak falvastagságához.
 7. A csiszolás után lenyomatot veszünk mindkét állcsont fogairól, ezt elküldjük a fogtechnikai laborba.
 8. A fogtechnikus megmintázza a korona vagy híd vázát, amit a mintán átküld a fogorvosi rendelőbe. Itt megtörténik a váz próbája. Megnézzük, hogy pontosan illeszkedik-e a lecsiszolt csonkra, takarja-e mindenütt, milyen a viszonya az antagonistához…stb.
 9. A vázra a fogtechnikus ráégeti a porcelán leplezést, és visszaküldi a kész fogpótlást a rendelőbe. Itt bepróbáljuk és leellenőrizzük, hogy minden rendben van-e. Mivel a kombinált munkák fokozott pontosságot igényelnek, ezért a fix részt nem adjuk át, hanem mindig visszaküldjük, hogy a fogtechnikus, ha szükséges még ezen is tudjon változtatni a legszebb végeredmény érdekében. Még egy lenyomatot veszünk az állcsontról a kivehető rész alapjához.
 10. A fémlemez próbája és a harapási magasság megállapítása a következő lépés. Majd a laborban felállítják a fogakat.
 11. Megnézzük a fogfelállítást, ebben az ülésben lehet bármin változtatni még, a páciens kérései szerint: fogak nagysága, színe… Amennyiben tetszik és korrekt a fogpótlás, akkor készre lehet vinni.
 12. Utoljára bepróbáljuk, majd beragasztjuk a kész fogpótlást. Mindkét rész átadásra kerül, de rágni csak a beragasztás után 2 órával szabad!
 13. Az átadást követő napon a fogorvos veszi ki a fogpótlást először a szájból és megtanítja a páciensnek, hogy hogyan tudja kivenni és behelyezni azokat, illetve a tisztítási teendőkről is szó esik.

Ha tartós, esztétikus fogpótlást szeretne, hívjon minket bizalommal!