Mi a Parodontológia?

A parodontológia a fog tartószerkezetével foglalkozó tudományág. Az elvégezhető kezelések közé tartozik a fogkő-eltávolítás, a plakkfestés, a komplex szájhigiénés tanácsadáson kívül a fogak melletti tasakok tisztítása, íny, nyálkahártya kezelések, fertőtlenítések is.

A rossz lehelet, sárgás illetve barnás fogszín, a rejtett, íny alatti fogkő, az íny sorvadása, a fogak idő előtti mozgathatósága mindennapos alapos fogmosással és fél évente, évente végzett professzionális fogkő-eltávolítással elkerülhető.

Ínygyulladás, ínyvérzés

Az íny a száj nyálkahártyájának a fogat körülvevő része, színe világos rózsaszín, ha egészséges. Ha gyulladás lép fel, akkor az íny színe megváltozik, a szervezet védekező reakciójának köszönhetően ellenanyagok sereglenek a problémás helyre. Az erek megvastagodnak, így a gyulladt terület vöröses, kicsit duzzadtabb lesz, megjelenik a fogmosás közbeni ínyvérzés.

Az ínygyulladás nem ritka megbetegedés. Minden embernél élete során többször is jelentkezhet. Ez annak a jele, hogy ezeket a területeket nem tisztították meg megfelelően. Az ilyen gyulladt területek kockázatot jelentenek a parodontitis vagyis a fogágygyulladás kialakulására.

Ki ne hallott volna arról, hogy fogmosáskor ínyvérzés jelenik meg a szájban. Ez kezdetben nagyon nyugtalanító lehet, de sajnos mivel a vérzés csekély mértékű és hamar elmúlik, a legtöbben nem tulajdonítanak ennek nagy jelentőséget, hisz jellemzően nem jár fájdalommal ez a folyamat. Pedig az ínyvérzés a kezdődő fogágybetegség jele.

Parodontitis (régi nevén parodontózis)

A fogászati rendelőnkben megjelenő főként középkorú pácienseink szájából is sokszor elhangzik ez a mondat: „Soha nem volt semmi baja a fogaimnak, ezért nem is jártam fogorvoshoz, de az utóbbi időben egymás után egészséges fogak esnek ki szinte maguktól a számból. Mi lehet a probléma?

A parodontitis az egyik leggyakoribb krónikus megbetegedés az emberek körében. Ez egy gyulladásos betegség, amely a fogak tartószerkezetének minden részét érinti. Az ínygyulladás következtében a fogat csontban tartó rögzítő rostok számának csökkenése és a csont sorvadása jön létre. Ez a fogak meglazulásához vezet.   Az egészséges rostok helyén a fog körül tasak képződik. Az tasakban a gyökér felületét bakteriális filmréteg borítja, megjelenik a lepedék és a fogkő.

Sajnos a tasak ínyszéli része még védelmet is nyújt a tasakban megtapadó baktériumoknak! Innen eltávolítani az otthoni szájápolás eszközeivel csaknem lehetetlen, felületesebb tasakokból a szájzuhany moshatja ki valamennyire a lepedéket. Mélyebb tasakoknál vagy nem jó technikával használva viszont a mélybe préseli őket. Ha a betegséget nem észlelik és nem kezelik, a szövetvesztés addig folytatódhat, amíg a fogakkal már nem lehet rágni, és ki kell húzni őket.

Előbb-utóbb többféle nehézséggel nézünk szembe:

  • A parodontitis miatt nagyon meglazult fogak rágási problémákat okozhatnak, étkezés után a fogak közé ragadt ételszemcsék tompa fájdalmat okozhatnak.
  • A nagyon laza fogak már nem bírják a mechanikai terhelést. Mivel a parodontitis általában nagyon lassan halad előre, és nem egyformán érintik az összes fogat, a páciensek megszokják a helyzetet, és a rágóerőt a még használható fogakra terhelik. Így azoknak nagyobb terhet kell elviselniük, a fokozott igénybevétel során hamarabb károsodhatnak.
  • A parodontitis előrehaladása közben megjelenő laza fogak megnehezíthetik a tiszta beszédet.
  • A lepedék, a fogkő és a baktériumok jellegzetes rossz leheletet is okozhatnak. A fogágygyulladást okozó baktériumok az ínytasakok mélyén szaporodnak, és lebomlásuk során bűzös, illékony kénvegyületeket termelnek. Ez okozza a kellemetlen leheletet.
  • A parodontitisben szenvedőknek problémáik vannak a fogaik megjelenésével, esztétikájával is. Egyrészt a gyulladás miatt sötétvörös az íny, másrészt a visszahúzódó fogíny miatt hosszabbnak tűnnek a fogak, mivel a fogkoronán kívül a gyökér egy része is láthatóvá válik. A szabadon látható gyökér sötétebb színű, mint a korona. A foglazulás pedig egy idő után fogelvesztéshez vezet. A hiányok pótlása viszont a csontpusztulás és a maradék fogak csökkent tartóképessége miatt korlátozott.

Ha Önnek is fontos, hogy a fogai a lehető leghosszabb ideig egészségesek maradjanak, akkor hívjon minket bizalommal!

Parodontális kezelések árak

Online Bejelentkezés

Fogászati gócok

A szájüregben jelentkező közvetlen következmények mellett a parodontitis olyan szisztémás betegségekre is hatással van, mint a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek. A tasakok fogászati gócoknak tekinthetőek. Az itt élő és szaporodó baktériumtelep a véráram útján képes szóródni a szervezetben, megbetegítve ezzel a szerveket.

Szerencsére a fogágybetegség kezelése pozitív hatással van ezekre a szisztémás megbetegedésekre is. Azoknál a terhes nőknél, akiknek a terhesség alatt fogágygyulladása volt, több koraszülött születik, és nagyobb a kockázata az alacsony születési súllyal, preeclampsiás csecsemőként születő gyermekeknek is.

Periimplantitis (az implantátumok körüli gyulladás)

A periimplantitis a már becsontosodott implantátumot körülvevő szövetek gyulladása során jön létre. Sajnos ennek nyomán a legvégső esetben az implantátum elvesztése következhet be. A folyamat hasonlóan zajlik le, mint a fogak melletti parodontitis.

A folyamat megállításához itt is a legfontosabb tényező az otthoni megfelelő szájhigiénia fenntartása karöltve a professzionális fogászati tisztítással. A kezelés első lépése a professzionális fogkő-eltávolítás, valamint a fertőtlenítő, klórhexidin tartalmú szájvizek és gélek alkalmazása a bakteriális lerakódások számának csökkentésére.

Tasakkezelés

Tasakkezelést, tasaktisztítást akkor alkalmazunk, ha a fog tartószerkezete már meggyengült, a tasak már kialakult. A fog melletti tasak a páciens számára is érezhetően furcsa, kellemetlen szaggal, akár fogmobilitással járó folyamat. A tasak a fog körül kialakuló csonthiányként jelenik meg. Parodontális szondával a tasak mélysége jól mérhető, érezhető a tasak kiterjedése, szélessége is, röntgenen is látszik a jellegzetes rajzolat. Itt baktériumok bújhatnak meg, melyek a védett környezetben egyre nagyobb bajt (csontpusztulást) okozhatnak.

Zárt és nyitott tasakkezelés

A tasakkezelés a fogak melletti szövetek mélytisztítását jelenti. Zárt tasakkezelést speciális kürettkanalakkal (Gracey kürettkanalak) végezzük. A mélytisztítás első lépéseként fogászati rendelőnkben zárt kürettet szoktunk alkalmazni, ez azt jelenti, hogy az íny feltárása nélkül a fog és az ínyszövet közötti részt tisztítjuk, és fertőtlenítjük különféle anyagokkal. A folyamat végén gyökérsimítást végzünk, hogy a lepedék és a baktériumok minél kevésbé tapadjanak meg itt a jövőben.

Nyitott tasakkezelést akkor alkalmazunk, ha a tasak olyan mély, hogy a műszereinkkel nem tudunk lejutni a tasak mélyére. Ebben az esetben az ínyt le kell fejteni a csontról és ezután tudjuk alaposan kitakarítani a mélyen fekvő területeket. A kezelés végén varratokkal zárjuk a feltárt ínyt. Természetesen ezt a kezelést érzéstelenítésben végezzük.

Ha alaposan tisztítjuk otthon a fogainkat, az ínygyulladás egyértelmű csökkenése és az íny zsugorodása várható. Ez a cél, még akkor is, ha a gyökerek felülete szabaddá válik. Ideális esetben kevesebb, mint 3 mm-nél nagyobb tapadásmélységű ínytasak marad meg, ezt kell elérnünk. Ezekben az esetekben a fogínykezelés lezárható és a helyreállított állapot fenntartható rendszeres fogkő-eltávolítással és alapos otthoni szájápolással.

Online Bejelentkezés

Fogak sínezése

Néha szükség lehet a már mozgatható fogak sínezésére. Ilyen esetekben a mozgatható fogakat stabilizáljuk, hozzákötve a nem mozgathatóakhoz. Természetesen ezt nem lehet minden esetben megtenni, a körülmények döntik el. Az elkészült sín belülről tartja a fogakat, egységbe foglalja őket, melyek így megerősödnek, és kevésbé mozgathatóak lesznek.

A sín készítésére teljesen fogszínű kompozitot illetve üvegszálas megerősítést használunk. E két anyag segítségével erős, nagyobb igénybevételnek is ellenálló egység keletkezik. A leghamarabb mozgathatóvá váló fogak általában az alsó és a felső frontfogak. Nagyon fontos a sín állapotának nyomon követése, és a maximális szájhigiénia betartása. Ha ez nem történik meg, csak rontunk a helyzeten, mert a sínre lerakódott fogkő csak súlyosbítja a fogágybetegséget.

A jövő

Az optimális, hosszú távú siker érdekében fontos, hogy továbbra is szakszerű fogorvosi ellátást kapjon a páciens, így az esetlegesen visszatérő problémákat időben észlelni és orvosolni lehet. A fogkőeltávolítást fél-1 évente érdemes elvégeztetni. A gyakoriság a szájhigiénia minőségétől, az ínygyulladás mértékétől és a maradék ínytasakok jelenlététől függ. Ha szeretné, hogy segítsünk kordában tartani a fogágygyulladást és hosszútávon is megőrizhesse a saját fogait, akkor hívjon minket bizalommal!