A szépségnek még sosem volt olyan magas értéke, mint ma.

Az esztétika egyre nagyobb tért hódít a fogászatban is. Nincs a fogászatnak egyetlen olyan területe sem, ahol ne lennének előtérbe helyezve az esztétikai irányelvek. Napjainkban már nem elégséges az, ha egy fogpótlás kényelmes és funkcionalitásában tökéletes, persze ez sem elhanyagolandó szempont…, de mindezek mellett a páciens kívánalmainak is meg kell felelnie. Minden ember más és más. Nem lehet mindenkinek az aranymetszés szabályain alapuló, vagy esetleg az ókori görög hősök szépségideáljait követő fogakat kialakítani, csinálni. Nem is biztos, hogy mindenkinek a természeteshez közel álló formák, színek tetszenek.

Fogászati rendelőnkben megpróbálunk eleget tenni a páciensek kéréseinek, elvárásainak. Persze csak akkor lehet ezt létrehozni, ha a páciens és a fogorvos kölcsönösen segítik egymást. Ez azt jelenti, hogy a pácienseknek is határozott elképzelésekkel kell rendelkezniük, és persze a szájüregnek is meg kell felelnie ezen elvárásoknak. Ritkán, de sajnos előfordulhat, hogy a fogorvosi, fogtechnikusi jó szándék ellenére sem lehet a páciens igényeinek megfelelő pótlást csinálni.

Kapcsolódó kezeléseink

Hosszútávú megoldás, hatékonyan

Tovább

Kombinált fogpótlások

Tovább
Online Bejelentkezés

A magabiztosság szépít – a szépség magabiztossá tesz

A munkahelyen vagy csak egyszerűen a mindennapi életben szükségünk van arra, hogy magabiztosnak és szépnek érezzük magunkat. Akiből magabiztosság sugárzik, könnyebben érvényesül, könnyebben veszi az akadályokat, sikeresebb lesz. Egy szép mosoly biztos, hogy leveszi a lábáról a legmorcosabb „ellenfelet” is.

A szép mosoly kialakításában pedig a fogorvos a legmegbízhatóbb szövetséges.

A fogorvos szövetségese pedig az esztétikai vagy kozmetikai fogászat.

Allergia – fémmentes fogpótlások

Napjainkban az egyre növekvő allergiás betegségek miatt a fémmentes fogpótlásoknak egyre nagyobb jelentősége van. A fogászatban használt fémek ötvözetek, melyekben többféle fém található. Egyre több embernél derül ki, hogy valamilyen fémre vagy fémekre allergiásak. A legáltalánosabb fogászati fémallergia a nikkelallergia. Nikkelallergiára utalhat, ha csatok, fém-óraszíjak, bizsuk viselése bőrpírt okoz.

A szájüregben fekélyek formájában, illetve gyulladásos elváltozásokban nyilvánul meg, de előfordulhatnak az egész szervezetet érintő elváltozások, mint hajhullás, gyomor-bél tünetek is. A nők 20%-a érintett, míg a férfiak 5%-a. A fogászati fémeken belül a nikkel mellett a króm és a kobalt az a fém, amelyek gyakran okoznak allergiás tüneteket. Napjainkban két lehetőség közül választhatnak az allergiás páciensek.

Az egyik lehetőségünk az, hogy olyan fémötvözeteket használunk, amelyek nem tartalmazzák az allergiát okozó fémet, tehát kiváltjuk az allergiát okozó anyagokat. Nikkelallergia esetén ez könnyen megoldható.

Ezt szem előtt tartva fogászati rendelőnkben ma már kizárólag nikkelmentes fémötvözetből készült fogpótlásokat készítünk. Más allergiánál, például a krómallergiánál ez nehezebb feladat. Eddig az arany volt a választható anyag, amellyel el lehetett kerülni a műanyagok és a nem nemesfémek által okozott allergiás és összeférhetetlenségi reakciókat a szájüregben.

A másik lehetőség az, hogy nem hagyományos fémötvözeteket használunk a fogpótlások alapjához, így biztosan kiküszöbölhetjük az allergiát. Ezek az anyagok a szájüreg szöveteihez is jobban adaptálódnak.

A ma ismert legesztétikusabb és a szájüregben a legminimálisabb elváltozásokat okozó anyagok a porcelán, a Gradia, és a cirkon. Ezekkel szemben nem ismert allergia.

A páciensek növekvő esztétikai igénye egyre szebb, és a szájüregben a környező szájképletekhez (íny, ajak, nyálkahártya stb.) egyre jobban adaptálódó fogpótlások készítésére ösztönzi a fogorvosokat, fogtechnikusokat.

Foghiányok gyógyítása

Gyökeres megoldások – csapos felépítmények

Előfordulhat, hogy nincs igazi foghiány, például a fog gyökere megmaradt, és azt felhasználva rögzített, csapos fogpótlást készíthetünk rá. Általában ez az utolsó lehetőség arra, hogy a gyökeret felhasználhassuk. A csapokat az előzőleg gyökérkezelt fogak gyökércsatornájába juttatjuk be, különféle technikákkal, ezeket nevezzük intrapulpális csapoknak

A csapok anyaga többféle lehet: fémötvözet, mely titánt vagy aranyat tartalmaz, ezeket gyári csapoknak nevezzük.

Hátrányuk, hogy néha, ha a gyökérfal nem kellő vastagságú megrepedhet a fog. Fémötvözetből készülnek még a technikus által készített öntött csapok.

Nemfémes csapok az üvegszálas csapok, melyek nagyon jól adaptálhatók a gyökércsatornába, szakító- és hajlítószilárdságuk hasonlít a foganyagéhoz, ezért nem repesztik a fogat, színük esztétikus, fehér. Adhezív technikával vannak rögzítve a foghoz, ma egyre inkább ez a rendszer felel meg az elvárásoknak. Rögtön a fogászati rendelőben rendelkezésünkre állnak, a gyökércsatorna hosszának és szélességének megfelelően különböző méretekben. Előnyük a gyors beépíthetőség, stabil tartás.

Sajnos a csapos koronák élettartamát nagyban meghatározza a maradék (szuvasodás-mentes!) foganyag.

Ezek a felépítmények általában 3-5 évre szólnak, sokszor tovább is a szájüregben maradnak, persze ez nagyban fog- és páciensfüggő.

Léteznek olyan csapok is, amelyeket nem gyökérkezelt fogakba teszünk, ezeket nevezzük parapulpális csapoknak. Ezek a csapok a felépítmények (pl. tömések, koronák…) stabilitását szolgálják. A fogban csavarként rögzülnek, általában 0,6 mm átmérőjűek, persze hosszuk foganként változó, attól függően, hogy milyen felépítmény kerül rájuk.

Inlay, onlay – régi jól bevált barátok

A betét (inlay, onlay) a fogkorona hiányzó részét pótló fogmű. A fogtechnikus készíti el a kialakított üregbe pontosan illeszkedő pótlást, lenyomat alapján. Többféle anyagból készülhet: kompozit, porcelán, arany. A mai fogorvosi törekvések arra irányulnak, hogy ezek a fogművek is inkább szék mellett, esztétikus, fogszínű kompozitból készüljenek. Így a technikai pontatlanságok kiküszöbölhetők. Ma már nagyon erős, kerámia erősségű esztétikus tömőanyagokat is használunk a fogászati rendelőben, így nem kell attól tartani, hogy az elkészült pótlás kevésbé erős, mint a technikus által készített.

A fogászati szék mellett is lehetőségünk van erősebbé tenni egy direkt inlayt, onlayt, mégpedig úgy, hogy üvegszálas technikával kiegészítjük. Az üvegszál egy kemény, biokompatibilis, inert anyag merevítésre, erősítésre használják a fogászat több területén: parodontológia (sínek készítése), konzerváló fogászat (esztétikus tömések merevítése, csapos felépítmények, összeroppant, összetört fogak helyreállítása), protetika (esztétikus fogpótlások, ideiglenes hidak, direkt adhezív hidak, csiszolásmentes hidak).

Héjkerámia, direkthéj – a kendőzés nagymesterei

Héjkerámia-pótlásokat erősen elszíneződött, vagy nagyon kuszán álló, méretbeli különbségeket mutató fogakra szoktunk készíteni. Ezek a pótlások tojáshéj vastagságúak és ragasztással rögzülnek a fogak (általában felső frontfogak külső) felületére. Fogtechnikus készíti kerámiából vagy cirkóniumdioxidból.

A kerámiából (porcelánból) elkészített héjakat külön egyedileg színezik, tehát megvan a lehetőség arra, hogy az általánostól teljesen eltérő fogszínt készítsenek, míg a tömör cirkonból készült héjak, egy színskálából választhatóak.

Lehetőség van a fogászati rendelőben való elkészítésére is – ezt hívjuk direkt héjnak – adhezív technikával (lásd: konzerváló fogászatnál), speciális rétegzéssel. Ezzel a technikával általában kevesebb (vagy egyáltalán nem veszünk el a fogból, ezt az adott fog és a páciens kívánsága dönti el) foganyagot áldozunk fel. Direkt héjak segítségével a legkönnyebb a fogak alakjának, morfológiájának megváltoztatása, és a szép, harmonikus összkép kialakítása. Mivel ezek a kiegészítések teljesen fogszínűek, az esztétikus tömőanyagaink kaméleon-effektusa miatt, ezért az átmenet a foganyag és a esztétikus tömőanyag között láthatatlan.

Fogtechnikai héjak elkészítése nem javallt mélyharapással rendelkező pácienseknek, gyökérkezelt, nagy mennyiségű foganyag-deficittel rendelkező fogaknál. Ilyenkor inkább egy csappal megerősített fémmentes korona javasolt, melyhez ugyan csiszolnunk kell, de hosszú távú, sokkal biztonságosabb megoldást nyújt.

Minimálinvazív vagy ún. csiszolásmentes hidak – Gyors és kényelmes megoldás

Ezeket a hidakat minimális foganyag feláldozásával készítjük. A hiányt határoló fogak oldalába kis (inlayeknek megfelelő) mélyedéseket preparálunk, általában ezek az oldalak tömöttek vagy szuvasak. A mélyedésekbe és a foghiányba üvegszálat (Ribbond) helyezünk, és erre történik a rétegzés. Szép, esztétikus pótlások készíthetők ezzel a technikával.

Így általában egy fog hiánya pótolható. Ritkán csiszolás nélküli hidat is ki lehet alakítani a foghiány területén, ilyenkor az anatómiai szituáció kedvező a Ribbond-megerősítéses híd kialakításához.

Fogpótlások időigénye

Fogászati rendelőnkben egy fémkerámia híd elkészítése ideális esetben 5 munkanapot vesz igénybe, ezalatt találkoznunk kell egy vázpróba erejéig és egy beragasztásra. Néha szükség van, például magas esztétikájú fronthidak készítésekor, matt próbára. A matt próbánál úgynevezett biszkvit porcelán (nem fényes, matt felszínű) van ráégetve a vázra. Itt azért már látszik valamennyire a végleges porcelán szín, amit még esetleg átszínezhet a technikus, illetve a végleges formákon is lehet alakítani, ha a páciens úgy kívánja (hozzátenni, elvenni). Ez körülbelül 2 nappal hosszabbítja meg az elkészítési időt, de egyes esetekben megéri ezt a plusz időt kivárni. Egy fogpótlás nem egy alkalomra szól, éveken át nézhetjük a tükörben a végeredményt, ha a tökéletes, pontos, tartós végeredmény eléréséhez pár plusz napra van szükség, érdemes azt kivárni.

A kombinált fogpótlások maximális odafigyelést, pontosságot kívánnak meg, mind a fogorvostól, mind a fogtechnikai team tagjaitól. Ezért ezeknek a fogpótlásoknak az elkészítési ideje hosszabb, mint például egy híd elkészítési ideje. Egy jó kombinált fogpótlás kivehető és beragasztott része nagyon pontosan illeszkedik egymáshoz. Ennek eléréséhez szükség van először a beragasztott rész készre vitelére, majd ahhoz nagyon pontosan, precízen illeszkedő kivehető rész elkészítésére. Ehhez idő kell, hogy a fogorvos és a fogtechnikus is a lehető legpontosabb munkát tudják nyújtani. „Hamar munka ritkán jó” mondhatnánk, és ez illik is ezeknek a fogpótlásoknak az elkészítésére. Egy ilyen kombinált munka elkészítésének ideje körülbelül 3 hét.