Kezelések

„A szépségnek még sosem volt olyan magas értéke, mint ma.”

Az esztétika egyre nagyobb tért hódít a fogászatban is. Nincs a fogászatnak egyetlen olyan területe sem, ahol ne lennének előtérbe helyezve az esztétikai irányelvek. Napjainkban már nem elégséges az, ha egy fogpótlás kényelmes és funkcionalitásában tökéletes, persze ez sem elhanyagolandó szempont…, de mindezek mellett a páciens kívánalmainak is meg kell felelnie. Minden ember más és más. Nem lehet mindenkinek az aranymetszés szabályain alapuló, vagy esetleg az ókori görög hősök szépségideáljait követő fogakat kialakítani, csinálni. Nem is biztos, hogy mindenkinek a természeteshez közel álló formák, színek tetszenek.

Fogászati rendelőnkben megpróbálunk eleget tenni a páciensek kéréseinek, elvárásainak. Persze csak akkor lehet ezt létrehozni, ha a páciens és a fogorvos kölcsönösen segítik egymást. Ez azt jelenti, hogy a pácienseknek is határozott elképzelésekkel kell rendelkezniük, és persze a szájüregnek is meg kell felelnie ezen elvárásoknak. Ritkán, de sajnos előfordulhat, hogy a fogorvosi, fogtechnikusi jó szándék ellenére sem lehet a páciens igényeinek megfelelő pótlást csinálni.

beautiful-womanA magabiztosság szépít – a szépség magabiztossá tesz.

A munkahelyen vagy csak egyszerűen a mindennapi életben szükségünk van arra, hogy magabiztosnak és szépnek érezzük magunkat. Akiből magabiztosság sugárzik, könnyebben érvényesül, könnyebben veszi az akadályokat, sikeresebb lesz. Egy szép mosoly biztos, hogy leveszi a lábáról a legmorcosabb „ellenfelet” is.

A szép mosoly kialakításában pedig a fogorvos a legmegbízhatóbb szövetséges.

A fogorvos szövetségese pedig az esztétikai vagy kozmetikai fogászat. 

Allergia

Napjainkban az egyre növekvő allergiás betegségek miatt a fémmentes fogpótlásoknak egyre nagyobb jelentősége van. A fogászatban használt fémek ötvözetek, melyekben többféle fém található. Egyre több embernél derül ki, hogy valamilyen fémre vagy fémekre allergiásak. A legáltalánosabb fogászati fémallergia a nikkelallergia. Nikkelallergiára utalhat, ha csatok, fém-óraszíjak, bizsuk viselése bőrpírt okoz. A szájüregben fekélyek formájában, illetve gyulladásos elváltozásokban nyilvánul meg, de előfordulhatnak az egész szervezetet érintő elváltozások, mint hajhullás, gyomor-bél tünetek is. A nők 20%-a érintett, míg a férfiak 5%-a. A fogászati fémeken belül a nikkel mellett a króm és a kobalt az a fém, amelyek gyakran okoznak allergiás tüneteket.

big-smile

Napjainkban két lehetőség közül választhatnak az allergiás páciensek.

  • Az egyik lehetőségünk az, hogy olyan fémötvözeteket használunk, amelyek nem tartalmazzák az allergiát okozó fémet, tehát kiváltjuk az allergiát okozó anyagokat. Nikkelallergia esetén ez könnyen megoldható. Ezt szem előtt tartva fogászati rendelőnkben ma már kizárólag nikkelmentes fémötvözetből készült fogpótlásokat készítünk. Más allergiánál, például a krómallergiánál ez nehezebb feladat. Eddig az arany volt a választható anyag, amellyel el lehetett kerülni a műanyagok és a nem nemesfémek által okozott allergiás és összeférhetetlenségi reakciókat a szájüregben.
  • A másik lehetőség az, hogy nem hagyományos fémötvözeteket használunk a fogpótlások alapjához, így biztosan kiküszöbölhetjük az allergiát. Ezek az anyagok a szájüreg szöveteihez is jobban adaptálódnak.

A ma ismert legesztétikusabb és a szájüregben a legminimálisabb elváltozásokat okozó anyagok a porcelán, a Gradia, és a cirkon. Ezekkel szemben nem ismert allergia.

A páciensek növekvő esztétikai igénye egyre szebb, és a szájüregben a környező szájképletekhez (íny, ajak, nyálkahártya stb.) egyre jobban adaptálódó fogpótlások készítésére ösztönzi a fogorvosokat, fogtechnikusokat.

Foghiányok gyógyítása

Gyökeres megoldások – csapos felépítmények

Előfordulhat, hogy nincs igazi foghiány, például a fog gyökere megmaradt, és azt felhasználva rögzített, csapos fogpótlást készíthetünk rá. Általában ez az utolsó lehetőség arra, hogy a gyökeret felhasználhassuk. A csapokat az előzőleg gyökérkezelt fogak gyökércsatornájába juttatjuk be, különféle technikákkal, ezeket nevezzük intrapulpális csapoknak

A csapok anyaga többféle lehet: fémötvözet, mely titánt vagy aranyat tartalmaz, ezeket gyári csapoknak nevezzük.

Hátrányuk, hogy néha, ha a gyökérfal nem kellő vastagságú megrepedhet a fog. Fémötvözetből készülnek még a technikus által készített öntött csapok.

temporary-crown-for-toothdental-treatment-fibreglass-postdental-treatment-occlusal-view

Nemfémes csapok az üvegszálas csapok, melyek nagyon jól adaptálhatók a gyökércsatornába, szakító- és hajlítószilárdságuk hasonlít a foganyagéhoz, ezért nem repesztik a fogat, színük esztétikus, fehér. Adhezív technikával vannak rögzítve a foghoz, ma egyre inkább ez a rendszer felel meg az elvárásoknak. Rögtön a fogászati rendelőben rendelkezésünkre állnak, a gyökércsatorna hosszának és szélességének megfelelően különböző méretekben. Előnyük a gyors beépíthetőség, stabil tartás.

Sajnos a csapos koronák élettartamát nagyban meghatározza a maradék (szuvasodás-mentes!) foganyag.

Ezek a felépítmények általában 3-5 évre szólnak, sokszor tovább is a szájüregben maradnak, persze ez nagyban fog- és páciensfüggő.

Léteznek olyan csapok is, amelyeket nem gyökérkezelt fogakba teszünk, ezeket nevezzük parapulpális csapoknak. Ezek a csapok a felépítmények (pl. tömések, koronák…) stabilitását szolgálják. A fogban csavarként rögzülnek, általában 0,6 mm átmérőjűek, persze hosszuk foganként változó, attól függően, hogy milyen felépítmény kerül rájuk.

Inlay, onlay – régi jól bevált barátok

keramikkronenA betét (inlay, onlay) a fogkorona hiányzó részét pótló fogmű. A fogtechnikus készíti el a kialakított üregbe pontosan illeszkedő pótlást, lenyomat alapján. Többféle anyagból készülhet: kompozit, porcelán, arany. A mai fogorvosi törekvések arra irányulnak, hogy ezek a fogművek is inkább szék mellett, esztétikus, fogszínű kompozitból készüljenek. Így a technikai pontatlanságok kiküszöbölhetők. Ma már nagyon erős, kerámia erősségű esztétikus tömőanyagokat is használunk a fogászati rendelőben, így nem kell attól tartani, hogy az elkészült pótlás kevésbé erős, mint a technikus által készített.

A fogászati szék mellett is lehetőségünk van erősebbé tenni egy direkt inlayt, onlayt, mégpedig úgy, hogy üvegszálas technikával kiegészítjük. Az üvegszál egy kemény, biokompatibilis, inert anyag merevítésre, erősítésre használják a fogászat több területén: parodontológia (sínek készítése), konzerváló fogászat (esztétikus tömések merevítése, csapos felépítmények, összeroppant, összetört fogak helyreállítása), protetika (esztétikus fogpótlások, ideiglenes hidak, direkt adhezív hidak, csiszolásmentes hidak).

Héjkerámia, direkthéj – a kendőzés nagymesterei veneer

Héjkerámia-pótlásokat erősen elszíneződött, vagy nagyon kuszán álló, méretbeli különbségeket mutató fogakra szoktunk készíteni. Ezek a pótlások tojáshéj vastagságúak és ragasztással rögzülnek a fogak (általában felső frontfogak külső) felületére. Fogtechnikus készíti kerámiából vagy cirkóniumdioxidból. A kerámiából (porcelánból) elkészített héjakat külön egyedileg színezik, tehát megvan a lehetőség arra, hogy az általánostól teljesen eltérő fogszínt készítsenek, míg a tömör cirkonból készült héjak, egy színskálából választhatóak.

Lehetőség van a fogászati rendelőben való elkészítésére is – ezt hívjuk direkt héjnak – adhezív technikával (lásd: konzerváló fogászatnál), speciális rétegzéssel. Ezzel a technikával általában kevesebb (vagy egyáltalán nem veszünk el a fogból, ezt az adott fog és a páciens kívánsága dönti el) foganyagot áldozunk fel. Direkt héjak segítségével a legkönnyebb a fogak alakjának, morfológiájának megváltoztatása, és a szép, harmonikus összkép kialakítása. Mivel ezek a kiegészítések teljesen fogszínűek, az esztétikus tömőanyagaink kaméleon-effektusa miatt, ezért az átmenet a foganyag és a esztétikus tömőanyag között láthatatlan.

Fogtechnikai héjak elkészítése nem javallt mélyharapással rendelkező pácienseknek, gyökérkezelt, nagy mennyiségű foganyag-deficittel rendelkező fogaknál. Ilyenkor inkább egy csappal megerősített fémmentes korona javasolt, melyhez ugyan csiszolnunk kell, de hosszú távú, sokkal biztonságosabb megoldást nyújt.

Minimálinvazív vagy ún. csiszolásmentes hidak – Gyors és kényelmes megoldás

Ezeket a hidakat minimális foganyag feláldozásával készítjük. A hiányt határoló fogak oldalába kis (inlayeknek megfelelő) mélyedéseket preparálunk, általában ezek az oldalak tömöttek vagy szuvasak. A mélyedésekbe és a foghiányba üvegszálat (Ribbond) helyezünk, és erre történik a rétegzés. Szép, esztétikus pótlások készíthetők ezzel a technikával. Így általában egy fog hiánya pótolható.

Ritkán csiszolás nélküli hidat is ki lehet alakítani a foghiány területén, ilyenkor az anatómiai szituáció kedvező a Ribbond-megerősítéses híd kialakításához.

Maryland-híd

Ha szükséges a hiányt határoló fogak belső, szájpadlási vagy nyelv felőli részébe, az adott szituációnak megfelelően preparálunk egy-egy kb. 0,5 mm mély kis kazettát, üreget. Ezekbe a kazettákba fekszik bele a híd két kis karja, melyek tartják a közbülső, hiányzó fogat. Ezt a verziót fogtechnikus készíti el, pár munkanap alatt. Általában ezt a hidat csak rövid távra tervezzük.

porcelain-crowns-bridge-dentistry-dental-plateceramic-teethFém alapú porcelán –Hagyomány hűen napjainkban

Megbízható minőség elérhető áron

A porcelán a szájüregben nem lép reakcióba az ott található savakkal, lúgokkal, teljesen inert, nem változtatja meg a színét évek elteltével sem. Ma még a legtöbb fogpótlás fém alapú, általában porcelán leplezéssel készül. Ezeknek az esetleges allergián kívül, az ínyszélnél megjelenő fémes szín is hátránya, így ezeket frontfogaknál nem szívesen alkalmazzuk. Ide inkább – természetesen a megfelelő indikációt figyelembe véve – teljes porcelán (Jacket korona), Gradia (fémmentes üvegszállal megerősített hidak), illetve cirkon alapú fogpótlásokat készíthetünk.

Fémmentes pótlások –Luxus? Igényes választás kedvező áron

 Gradia – a kézműves esztétika

zahnkroneA Gradia koronákat a fogtechnikus az anyag rétegzésével építi fel. Széles színválasztéka miatt nagyon élethű fogpótlások készíthetők belőle. Hátrányuk, hogy nincs igazi alapjuk, vázuk, tehát erőteljes rágóerőt nem képesek elviselni, így hosszabb hidak nem készülhetnek belőle.

 Cirkon (Cirkónium-dioxid) – a strapabíró szépség

A tömör cirkónium ellenáll a levegő oxigénjének, drót formájában azonban meggyújtható. Égésekor cirkónium-dioxid keletkezik. Alacsonyabb hőmérsékleteken, mint ahogyan a szájüregben is, kémiailag ellenálló. A sósav, a kénsav és a salétromsav még magasabb hőmérsékleten is alig oldja. A cirkónium fogpótlások alapja ez a cirkónium-dioxid, erre van ráégetve az egyedi, esztétikus fogszínű porcelán. Mivel a váz fehér színű, ezért a porcelán már vékony rétegben is kiadja a színét, illetve a fény áthaladását a fogon nem akadályozza fémváz. Ezek a tulajdonságok segítik elő, hogy maximálisan esztétikus fogpótlások készülhessenek belőle.

Létezik anyagában színezett cirkon fogpótlás is (Prettau cirkon), mely csak és kizárólag cirkónium-dioxidból áll. Ennek egyetlen hátránya, hogy nem lehet egyedileg színezni. Ennek a pótlásnak az előnye, hogy nagyon erős, strapabíró, tartós és nagyon szép, de csak abban az esetben, ha a páciensnek nincs kirívó, túlságosan egyedi fogszíne.

Nagyon élethű, esztétikus fogpótlások készülhetnek cirkónium-dioxidból, ennek oka nemcsak a fémmentesség, hanem a vörös-fehér esztétika is. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a készítendő fogpótlás színe, alakja határozza meg a végeredményt, hanem nagyban hozzájárul ehhez az íny és a szájképletek kontúrja, egészsége – betegsége. A cirkónium-dioxidot nagyon szereti az íny, szinte ráhúzódik, nem pedig elhúzódik mellőle, mint a fémes fogpótlások esetében. Mi sem példázza ezt jobban, mint az implantátumok fejlődésével megjelenő cirkónium-dioxid alapú fejek, felépítmények. (Sőt már cirkon alapú csavarokat is gyártanak!)

 Porcelán – egyedi tökéletesség frontzahne

Teljes kerámiák (oxidkerámiák) esetében elmaradnak a sötét fémszegélyek, a fog koronája és az íny közötti átmenet láthatatlan marad, mivel a színazonosság és a fénytörés nem teszi megkülönböztethetővé. Csekély hővezető-képessége miatt jól szigeteli a fog idegvégződéseit a túl forró vagy hideg ételek fogyasztásakor.

A jó minőségű korona nem feltétlenül kerül sokba. A fogászati fémekre allergiás betegek nagy részét a nikkelallergiás betegek adják. Fogtechnikusaink nikkelmentes fémből készítik a fémkerámia koronákat és hidakat. Az esetleges allergiáról természetesen előre tájékoztatni kell a fogorvost, illetve a fogtechnikust. Ha valaki nem tudja, hogy van-e allergiája, annak allergiavizsgálaton kell részt vennie. Az allergiavizsgálat egyértelműen megmutatja, hogy milyen anyagú fogpótlást készíthetünk, mit lehet esetlegesen kihagyni a fémötvözetből, úgy hogy az még megfeleljen a szájüregi elvárásoknak (korrózióálló, nem oxidálódó, inert, alaktartó, lepedéket nem akkumuláló…). Így tehát nikkelallergiás betegeinknek sem kell mindenáron a drágább cirkon pótlást választani, kivéve, ha ezt az előnyösebb esztétikai végeredményt adó verziót választják.

Fogászati rendelőnkben egy fémkerámiai híd elkészítése ideális esetben 5 munkanapot vesz igénybe, ezalatt találkoznunk kell egy vázpróba erejéig és egy beragasztásra. Néha szükség van, például magas esztétikájú fronthidak készítésekor, matt próbára. A matt próbánál úgynevezett biszkvit porcelán (nem fényes, matt felszínű) van ráégetve a vázra. Itt azért már látszik valamennyire a végleges porcelán szín, amit még esetleg átszínezhet a technikus, illetve a végleges formákon is lehet alakítani, ha a páciens úgy kívánja (hozzátenni, elvenni). Ez körülbelül 2 nappal hosszabbítja meg az elkészítési időt, de egyes esetekben megéri ezt a plusz időt kivárni. Egy fogpótlás nem egy alkalomra szól, éveken át nézhetjük a tükörben a végeredményt, ha a tökéletes, pontos, tartós végeredmény eléréséhez pár plusz napra van szükség, érdemes azt kivárni.

Fogorvosi segítségünkkel néhány perc alatt kiválasztható, hogy melyik típusú korona a megfelelő.

Íme egy kis segítség:

Válasszuk ki a funkciót! Melyik fogra készül a pótlás?
Elülső frontfog:

Itt az esztétikai szempontokat kell szem előtt tartanunk

Hátulsó moláris fog:

Itt inkább a funkcionális (rágás) szemlélet érvényesüljön

Válasszuk ki az anyagokat! Minden anyag más-más célt szolgál!
Fémkerámia
– erős
– tartós, nem színeződik el
– allergizálhat, fogászati rendelőnkben a fémalap mindig
nikkelmentesen készül, mert ez a leggyakrabban előforduló fém, amely allergiát
okozhat
-minimális szürke szegély jelenhet meg az íny mentén
Gradia
– közepesen erős
– elszíneződhet, pl. dohányzásnál ellenjavallt
– nincs szürkés szegély az íny mentén
– fémallergiások is kérhetik
– rövidebb pótlások készülnek belőle
Cirkónium-dioxid
– erős
– tartós
– nem színeződik el
– nincs szürke szegély
– nem allergizál
– az íny szereti, ránő
– néha pl. gyökérkezelt fogaknál, vagy fémes csappal való felépítéskor a fém
színe a  korona alatt átüthet, de ez többféle technikával kiküszöbölhető.
Válasszuk ki a mennyiséget!
 Koronára vagy hídra van szükség?
– fémkerámia: hosszú hidak, pótlások készíthetők belőle.
– Gradia: maximum egy foghiánynál készíthető, tehát háromtagú pótlás készíthető belőle.
– cirkon: hosszú hidak, implantátumon elhorgonyzott fogpótlások készíthetők belőle.

zahnkrone-2porcelain-crowns-bridge-dentistry-dental-plate-2

Kombinált fogpótlások – Személyre szabott nagyszerű megoldások

Átmenet a fixen beragasztott (híd, korona) és a teljes kivehető fogpótlások között.

A kombinált fogpótlásoknak több fajtája van. A legegyszerűbb a  drótkapcsos vagy öntött kapcsos  kivehető fogpótlás. Ezekből a kapcsok kis karokként állnak ki, és kapaszkodnak a környező fogakba. Ehhez a fogpótlástípushoz a kapocstartó fogakat érdemes koronával borítani, a rájuk ható hosszú távú előnytelen erőhatások miatt. A kapocsnak sajnos esztétikai hátránya is van, általában látszik a fognyakakon, ezért egyre ritkábban alkalmazzuk. Általában van egy fixen beragasztott rész – koronák, hidak – melyhez hozzá van kapcsolva a kivehető pótlás, különböző rögzítő elemekkel: kapcsok, csúsztatók, stégek, teleszkópok. Személyre szabottan készítjük, egyéni indikációk alapján. 

porcelain-crowns-bridge-dentistry-dental-plate-3

dental-denture

dental-denture-2

Finommechanikai rögzítő elemek – A siker titka: idő és precizitás

finommechanikai rögzítő elemek segítségével elhorgonyzott fogpótlások azért nagyon kedveltek a fogorvosok illetve a páciensek körében, mert sokkal biztosabban, erősebben rögzülnek és emellett sokkal esztétikusabbak, mint a kapcsos fogpótlások, nincsenek kiálló, látható fémrészek.

Ezeket a pótlástípusokat a fogpótlások legmagasabb szintjén szokták emlegetni, mert maximális odafigyelést, pontosságot kíván meg, mind a fogorvostól, mind a fogtechnikai team tagjaitól. Ezért ezeknek a fogpótlásoknak az elkészítési ideje hosszabb, mint például egy híd elkészítési ideje. Egy jó kombinált fogpótlás kivehető és beragasztott része nagyon pontosan illeszkedik egymáshoz. Ennek eléréséhez szükség van először a beragasztott rész készre vitelére, majd ahhoz nagyon pontosan, precízen illeszkedő kivehető rész elkészítésére. Ehhez idő kell, hogy a fogorvos és a fogtechnikus is a lehető legpontosabb munkát tudják nyújtani. „Hamar munka ritkán jó” – mondhatnánk, és ez illik is ezen fogpótlások elkészítésére. Egy ilyen kombinált munka elkészítésének ideje körülbelül 3 hét.

A finommechanikai rögzítőelemmel ellátott fogsoroknak több fajtája van:

Csúsztatós

combined-fixed-and-mobile-prosthesis

Stéges

prosthetic-equipment

Teleszkópos

prothese-hochgehoben

csúsztatós fogpótlásoknál általában minimum két fogat kell egységbe foglalni ahhoz, hogy el lehessen helyezni egy kis fémgolyót vagy rúd formájú rögzítő elemet, mely a koronákból áll ki, és belepattan a kivehető pótlás alaplemezébe. Stabil, erős fogpótlások készülhetnek ezzel a technikával.

Stéges fogpótlások

A két lecsiszolt fog között egy rúd található, melybe belepattan az alaplemez megfelelő része, ezen a területen nagyon erősen tartó része keletkezik a fogpótlásnak.

Itt sincs esztétikai hátrány, nem látszódik a fém, csak a fehér fogak és a rózsaszín műíny.

Teleszkópos fogpótlások

Egy vagy két maradó fognál alkalmazzuk ezt a pótlástípust. Két koronát (vékony fémből, általában aranyból készülő) helyezünk el ugyanazon a fogon, melyek nagyon precízen egymásba csúsznak, hasonlóan a csillagászati teleszkóphoz. Ha a fogakkal bármi probléma történne, eltávolításuk után a kivehető fogpótlás átalakítható teljes lemezes fogpótlássá.

Teljes kivehető fogsor

complete-dentureAzoknál a pácienseinknél készítjük, akiknek sajnos egy megtartható foguk sincsen. Ezeknél a fogsoroknál különösen ügyelünk arra, hogy az adott száj anatómiai képleteit maximálisan kihasználjuk. A szájüreg egyes területei jó teherhordóként viselkedhetnek ilyen esetekben. A szájpadlás színét választani lehet:

  • hagyományos műanyag, rózsaszín szájpadlású résszel
  • hagyományos műanyag, rózsaszín szájpadlású résszel és megerősítve dróthálóval
  • hagyományos műanyag, áttetsző ( ún. clear akrilát) szájpadlású résszel.

Valplast részleges, illetve teljes kivehető pótlás

Rugalmas, nem törékeny pótlástípus. Vékony, így kényelmesebb, mint a hagyományos akrilát pótlás. Amennyiben részleges a fogsor, rózsaszín ínykapcsokkal rögzül a szájképletekhez. Bizonyos idő után, ahogyan a csontos alveolus lebontódik, egyre kevésbé tud rögzülni, és alapját veszti. Sajnos nem lehet alábélelni, új pótlás készítése válik szükségessé.

Fogpótlások időigénye

Fogászati rendelőnkben egy fémkerámia híd elkészítése ideális esetben 5 munkanapot vesz igénybe, ezalatt találkoznunk kell egy vázpróba erejéig és egy beragasztásra. Néha szükség van, például magas esztétikájú fronthidak készítésekor, matt próbára. A matt próbánál úgynevezett biszkvit porcelán (nem fényes, matt felszínű) van ráégetve a vázra. Itt azért már látszik valamennyire a végleges porcelán szín, amit még esetleg átszínezhet a technikus, illetve a végleges formákon is lehet alakítani, ha a páciens úgy kívánja (hozzátenni, elvenni). Ez körülbelül 2 nappal hosszabbítja meg az elkészítési időt, de egyes esetekben megéri ezt a plusz időt kivárni. Egy fogpótlás nem egy alkalomra szól, éveken át nézhetjük a tükörben a végeredményt, ha a tökéletes, pontos, tartós végeredmény eléréséhez pár plusz napra van szükség, érdemes azt kivárni.

A kombinált fogpótlások maximális odafigyelést, pontosságot kívánnak meg, mind a fogorvostól, mind a fogtechnikai team tagjaitól. Ezért ezeknek a fogpótlásoknak az elkészítési ideje hosszabb, mint például egy híd elkészítési ideje. Egy jó kombinált fogpótlás kivehető és beragasztott része nagyon pontosan illeszkedik egymáshoz. Ennek eléréséhez szükség van először a beragasztott rész készre vitelére, majd ahhoz nagyon pontosan, precízen illeszkedő kivehető rész elkészítésére. Ehhez idő kell, hogy a fogorvos és a fogtechnikus is a lehető legpontosabb munkát tudják nyújtani. „Hamar munka ritkán jó” mondhatnánk, és ez illik is ezeknek a fogpótlásoknak az elkészítésére. Egy ilyen kombinált munka elkészítésének ideje körülbelül 3 hét.