Gyermekfogászat

A gyermekfogászat célja fogászati rendelőnkben a hatásos megelőzés, preventív szemlélet kialakítása a szülőkben, családtagokban és természetesen a gyermekekben is. Tehát nemcsak a pillanatnyi, akut problémákkal kell itt foglalkoznunk, hanem a későbbi eltérések pontos diagnosztizálásával, és teendőivel is meg kell ismertetnünk a szülőket.

Sokszor találkozunk elhanyagolt szájüreggel már gyermekkorban is. Természetesen nem a fogorvos feladata a gyermek megregulázása, rendre szoktatása. Mi abban tudunk segíteni, hogy a szülő helyes irányba tudja terelni gyermeke mindennapi szokásait. Ha a helyes szájápolást szakember segítségével, majd otthon is gyakoroljuk, napi rutinná válik, és egy életre beidegződnek a helyes mozdulatok.

Sajnos néha találkozunk nem kellően felkészített gyermekkel, illetve azzal a ténnyel szembesülünk, hogy a szülő jobban fél az esetleges beavatkozástól, mint a gyermek, és akarva-akaratlanul „átragasztja” ezt az érzést a kis páciensre. Ez semmiképpen sem követendő hozzáállás. Fogászati beavatkozásokat akkor lehet jól, pontosan, szakszerűen elvégezni, ha a gyermek kooperál. Ezt otthoni beszélgetések tucatjaival lehet csak elérni. A gyermek felkészítése nem fogászati feladat! Amennyiben a gyermek 10-15 perces feszültségoldás után sem hajlandó kooperálni, sajnos nem tehetünk semmit. Erőszakot nem kifizetődő alkalmazni kisgyermekkorban, mert bevésődik a gyermek tudatába és egy életen keresztül hordozza magával.

Szükség lehet már kora gyermekkorban is többféle beavatkozásra:

 • Helyes szájápolás megtanítása, szájápolási eszközök megismertetése
 • Gyermekkori fogkő-eltávolítás – sokszor van erre szükség, hogy a fog tartószerkezete ne sérüljön
 • Plakkfestés, instruálás, motiválás – vizuális kontroll
 • Barázdazárás
 • Kellő mennyiségű fluoridbevitel kiszámolása – adott gyermekre és étkezésre vonatkozóan. Kiegészítő fluoridbevitel tanácsadás
 • Tejfog extrakció, ízesített érzéstelenítővel – különös tekintettel az „idő előtti” tejfog extrakciókra
 • Tejfog elcsiszolás, impregnálás – fluoridos lakkok, ecsetelők használatával
 • Esetleges töméskészítés, ha kell Carisolv rendszer használatával. Ez egy általában gyermekeknél használatos eljárás. Lényege, hogy egy speciális gélt folyatunk a szuvas szövetre, mely pár másodperc alatt felpuhítja a beteg részt, majd ezt a fogorvos kikaparja. Nincs szükség fúrásra, kivéve, ha sehogy sem férünk hozzá a szuvas részhez, ekkor az alátámasztatlan zománcot muszáj eltávolítani.
 • Tejfog megnyitása, ún. gyökértömés készítése – gyermekkorban nem tudunk korrekt gyökértöméseket készíteni, nincs is szükség rá, hiszen a tejfogak gyökereinek egy idő után fel kell szívódniuk, hogy helyet adhassanak a maradó fogaknak.

Prevenciós program

A fogszuvasodás visszaszorítása csak kemény munkával, odafigyeléssel érhető el. A végeredmény a páciens hozzáállásától is függ. Négy fő alappillérre támaszkodhatunk: fluoridok, jó szájhigiénia, táplálkozás, fogorvosi megelőző munka. A prevenció a „betegség megelőzésének” tudománya, illetve az egészséges állapot megőrzését jelenti. Ez összetett probléma, mely összetett megoldást kíván, ebben segít – személyre szabottan – prevenciós programunk.

 • félévenkénti fogászati rendelői ellenőrzés
 • fluoridos ecsetelés
 • egyéni caries rizikó felmérése
 • egyéb fluorid hordozók alkalmazása (tabletta, öblögetőszer, lakk)
 • helyes fogápolás elsajátítása
 • fogkrém, fogkefe helyes kiválasztása

Barázdazárás

Gyermekeink fogai fokozottan ki vannak téve a táplálkozásból eredő hatásoknak, emellett (sajnos) a hiányos szájápolás is szerepet játszik a szuvasodások kialakulásában. A legsérülékenyebbek, a szuvasodás kockázatának leginkább kitett fogak, az először előbújó maradó fogak, a hatosok. Ezen fogak csücsök-barázdarendszere igen összetett, nehezen tisztítható, még a felnőttek számára is. Ezért itt alkalmazzuk a barázdazárás folyamatát: egy folyékony anyaggal feltöltjük a fogak barázdarendszerét. Ez a barázdazáró anyag fluoridleadó tulajdonsággal is rendelkezik, ennek következtében segít az egészséges fogszövet megtartásában. A folyamat teljesen fájdalommentes, egyszerű és gyors, semmi fúrás!

barázdazáró anyag pár éven belül kipereg a fogból, de addigra a gyermek felcseperedik, tudatosan tisztítja a fogait és annak barázdáit.

Érdemes gyermekeink legsérülékenyebb fogait így védeni a káros „fognyűvő manóktól”. Felnőtteknek is ajánlott az eljárás, ha a páciens magas caries rizikójú csoportba tartozik, fogszabályzó kezeléseknél, általános megbetegedéseknél.

Fluoridos ecsetelés

Fogszuvasodás megelőzése helyi kezeléssel, szabaddá vált fognyaki felszínek, érzékeny dentinfelületek deszenzibilizálása, fogtömések melletti területek, tömésszélek védelmére alkalmazható. Teljesen fájdalommentes, gyors eljárás. Az anyag intenzíven segíti a fluoridbeépülést, gátolja a baktériumok elszaporodását a fogfelszínen. A magas koncentrációjú fluoridoldat csak a fogzománccal érintkezik két-három percig, káros mellékhatása nincs, évente kétszer alkalmazható.

Plakkfestés

A fogmosás sokkal hatásosabb, ha a páciens azt saját szemével maga is könnyen kontrollálhatja. Plakkfestő anyagok alkalmazásával láthatóvá tehető a fog színétől nehezen megkülönböztethető lepedék. Az anyag helyes, alapos fogmosással a lepedékkel együtt eltávolítható. Fogászati rendelőnkben lehetőség van a plakkfestés alkalmazására, a helyes fogmosási technika elsajátítására. A cél minden esetben az üde lehelet, a csillogó, ép, fehér fogak és az egészséges íny.

Gyermekfogászat Árak

Fogászati árak megtekintése

Megosztás

Kezelések

Blog