Kezelések

Talán a szájsebészeti beavatkozásoktól fél leginkább az ember. Fogászati rendelőnkben erős fájdalomcsillapító érzéstelenítőket alkalmazunk, melyek segítségével a szájsebészeti beavatkozások biztonságosan, erősebb fájdalom nélkül kivitelezhetőek. Amikor egy fog „élete” már nem húzható tovább, nem érdemes bent tartani a szájüregben, mert esetleg annyira mozgatható, vagy a gyökér csúcsán olyan elváltozás jelent meg, amely sehogyan sem orvosolható. Ezek okai lehetnek: súlyos parodontitis (fogágybetegség), gyulladásos folyamatok a gyökér csúcsán: granulomák, ciszták a gyökércsúcson. 

Fogorvosaink szem előtt tartják azt a mások számára sem elhanyagolandó tényt, hogy a vésés, feltárásos beavatkozások során, minél több csont marad meg, annál jobb. Legtöbb esetben egy foghúzás hosszát, ez a „minél több csontmegtartás törvénye” szabja meg. Mert hiába lehet gyorsan eltávolítani egy fogat, ha olyan mély csontkráter keletkezik a helyén, hogy a későbbi protetikai ellátást, és a készítendő fogpótlás esztétikáját ez nagymértékben hátrányosan befolyásolja. Természetesen léteznek csontpótlással járó, esetleg membrántechnika alkalmazásával történő beavatkozások, melyeket ilyen esetekben célszerű megtenni, ám ezek gyógyulása, csontszövetté való átalakulása hosszabb időt vesz igénybe. Így belátható, hogy többet érünk ha „egyszer szenvedünk, de a lehető legtöbb csontot megtartjuk” . Fogászati rendelőnkben a vésések kapcsán ezt a kíméletes csontmegtartást helyezzük előtérbe, még ha kicsit több időt is kell rászánnunk az egyes beavatkozásokra.

A komplikáltabb fogeltávolítások után egy vérzést csökkentő, antibakteriális hatású összetevőt tartalmazó anyagot, Gelatampot helyezünk a sebbe. Ennek számos előnye van: elősegíti a gyógyulást, megelőzi a fertőzéseket, biztonságos sebellátást tesz lehetővé, gyors vérzéscsillapítást idéz elő, tehát számos jó hatása van. A méretre vágott zselatinszivacs finom ezüstkolloidot tartalmaz. A mikroszkópikus méretű ezüstszemcsék vizes környezetben antibakteriális hatásúak, anélkül, hogy toxikus hatást mutatnának és megelőzik a sebfertőződést. Rendkívül hatásos vírus-, baktérium- és mikrobaölő tulajdonsággal rendelkezik. 

zahne

Amennyiben szükséges a fogeltávolítások, feltárások után varratot – általában viasz- és szilikonbevonattal rendelkező, erős, fonott selyemszálat, mely természetes alapanyagú, nem allergizál és természetesen steril – B. Braun Silkam – helyezünk a sebbe, ezáltal gyorsabb gyógyulást lehet elérni, kevésbé szennyeződhet be a seb, könnyebb a felszínét tisztán tartani, és nem utolsó sorban a fájdalmas szárazon gyógyulást (alveolitis, dry socket szindróma) is megelőzhetjük vele.

További szájsebészeti beavatkozásainkhoz tartozik az incízió. Ezt a beavatkozást akkor kell elvégezni, amikor a periapikális (gyökércsúcsi) térben felszaporodnak a gyulladást keltő baktériumok. Ez kezdetben még nem is fájdalmas, kis területen helyezkednek el az állcsontban, majd amikor annyira felszaporodnak, hogy már nem férnek el a csontban, utat törnek maguknak és a nyálkahártya alatt jelennek meg változó nagyságú, puha tapintatú duzzanatként. Ha a folyamat folytatódik, az íny felszakad, és egy apró sárgás pont jelenik meg a nyálkahártyán. Ezen a nyíláson keresztül távozik a felgyülemlett genny egy része a szájüregbe.

A folyamat megállításához a duzzanatra való rámetszés szükséges, a genny kifolyatása, a csontfelszín megtisztítása. Ezek után a sebbe egy drénthelyezhetünk (esetleg antibiotikum árnyékban), ezen a kivezető gézcsövecskén fog a további, termelődő baktériumtömeg távozni. Néha szükség van a drén cseréjére, ez az adott fogtól függ. Pár napon belül a fertőtlenítő drén, az antibiotikum és a beavatkozás hatására lecsökken a baktériumszám, majd begyógyul a terület. Sajnos a genny levezetésével a gyulladásos folyamat okát nem szüntettük meg, szükség van az adott fog oki kezelésére. Ez lehet: gyökérkezelés, újragyökérkezelés, rezekció, vagy ha menthetetlen a fog, extrakció.

A szájsebészet, a konzerváló fogászat, illetve a protetika határterülete lehet a kauterezés (ínyleégetés), koronahosszabbítás. A leégetést érzéstelenítésben végezzük, a páciensek jelzései szerint „rosszabb a neve, mint maga a beavatkozás”. Néha a szuvas üregbe belenő az íny, így gyulladttá, vérzékennyé válik, ami a tömés elkészítését gátolja. E fölös ínyrészlet levágása a gingivektómia.