Mindent a fogászatról: bölcsességfogak összefoglaló

A bölcsességfog

A bölcsességfogak a legutoljára és legnehezebben előtörő maradó rágófogaink. Szájüregünkben 4 darab található:2 darab felül, 2 darab alul helyezkedik el, a fogsor zárásaként leghátul, 8. fogként vannak jelen. Több dolog is nehezíti a bölcsességfogak előtörését: helyhiány, nagyságuk, állcsontok kis mérete, anatómiai képletek…
Ebből adódóan eltávolításuk is nehezebb, mint egy egyszerű foghúzás.

Bölcsességfog-eltávolítás

A bölcsességfog gyulladás legegyszerűbb esete akkor jelentkezik, amikor csak részben tört elő a fog, és a fogkorona egy részét még íny fedi, ilyenkor elég lehet az íny eltávolítása. Az íny alá bekerülő étel és baktériumok okozzák a gyulladást (ez a pericoronitis). Ebben az esetben egy egyszerű eljárással, ínyeltávolítással, a szájsebész felszabadítja a fogat, és könnyen tisztíthatóvá teszi a bölcsességfog koronai részét.

A bölcsességfog húzásokat 2 részre oszthatjuk. Abban az esetben, amikor a fog koronája már részben vagy teljesen előtört az íny alól, akkor egyszerűbb bölcsességfog-eltávolításról beszélhetünk. Ha viszont a fog az íny alatt, vagy a csontban helyezkedik el, esetleg nekifekszik az előtte álló fognak, akkor sajnos komplikáltabb, ilyenkor beszélünk „feltárásos bölcsességfog műtétről”.

Az első esetben egy panoráma-röntgenfelvétel elég szokott lenni a pontos helymeghatározáshoz és a foghúzás kivitelezéséhez. A komplikáltabb esetekben azonban szükség van 3 dimenziós CBCT készítésére is. Ennek a minden részletre kiterjedő digitális röntgenfelvételnek a segítségével, könnyen beazonosíthatjuk a környező anatómiai képleteket (erek, idegek lefutása, csontdeformitások, malformációk).

Bölcsességfog-eltávolítás Árak

Mivel segítünk még?

A komplikáltabb fogeltávolítások után egy vérzést csökkentő, antibakteriális hatású összetevőt tartalmazó anyagot, Gelatampot helyezünk a sebbe. Ennek számos előnye van: elősegíti a gyógyulást, megelőzi a fertőzéseket, biztonságos sebellátást tesz lehetővé, gyors vérzéscsillapítást idéz elő, tehát számos jó hatása van. A méretre vágott zselatinszivacs finom ezüstkolloidot tartalmaz. A mikroszkopikus méretű ezüstszemcsék vizes környezetben antibakteriális hatásúak, anélkül, hogy toxikus hatást mutatnának és megelőzik a sebfertőződést. Rendkívül hatásos vírus-, baktérium- és mikrobaölő tulajdonsággal rendelkezik.

Amennyiben szükséges a fogeltávolítások, feltárások után varratot – általában viasz- és szilikonbevonattal rendelkező, erős, fonott selyemszálat, mely természetes alapanyagú, nem okoz allergiát és természetesen steril – B. Braun Silkam (link)– helyezünk a sebbe, ezáltal gyorsabb gyógyulást lehet elérni, kevésbé szennyeződhet be a seb, könnyebb a felszínét tisztán tartani, és nem utolsó sorban a fájdalmas szárazon gyógyulást (alveolitis, dry socket szindróma) is megelőzhetjük vele.

Ha Ön is kíméletes foghúzást és bölcsességfog műtétet szeretne, akkor hívjon bizalommal!

Online Bejelentkezés

A bölcsességfogak műtéti eltávolításának lépései

 1. Időpontfoglalás
  Fogászati kezeléseink előtt minden esetben érdemes és szükséges bejelentkezni. Az egyes beavatkozásokra megfelelő mennyiségű időnek kell rendelkezésre állnia, hogy a legjobb kezelést nyújthassuk. Ez különösen igaz a szájsebészeti beavatkozásokra.
 2. A váróterembe belépve recepciós munkatársaink fogadják az érkezőket. Ők segítenek kitölteni az anamnézis lapot, illetve bejelentik a pácienseket.
 3. A kényelmes kezelőszékben elhelyezkedve, egy konzultációval indulnak a szájsebészeti kezelések. Ha kérdése lenne most tegye fel nyugodtan, ilyenkor lehet átbeszélni a kezelés részleteit! Bonyolultabb műtéti beavatkozások előtt külön időpontra van szükség, lépésről lépésre át kell beszélni a beavatkozást. Ilyenkor készül a CBCT felvétel is, ha szükséges.
 4. Szájsebészeti kezeléseinket gondos érzéstelenítésben végezzük. Ultra erős fájdalomcsillapító injekciókat használunk, hogy biztosan ne érezzen a beavatkozásból semmit a beteg!
 5. Az érzéstelenítő hatás beállta után a szájsebész leválasztja az ínyt a fogkoronáról és az esetleges csontot is kíméletesen elfúrja a felszínről.
 6. A láthatóvá vált fogat apró mozdulatokkal, speciális szájsebészeti műszerekkel kimozgatja a helyéről. Ritkán szükség lehet a fog feldarabolására, így a kisebb darabok könnyebben távolíthatóak el.
 7. Ha szükséges egy vérzést csökkentő, antibakteriális hatású összetevőt tartalmazó anyagot, Gelatampot helyezünk a sebbe. Ez nagyban elősegíti a gyógyulást.
 8. A műtét végén varrattal zárjuk a területet.
 9. A műtét után pár nappal, ha a sebgyógyulás rendben bekövetkezik, megtörténhet a varratszedés.

Ha szeretne fájdalommentes és kíméletes szájsebészeti beavatkozásokat, akkor hívjon bizalommal!