Porcelán koronák

A fogkorona egy fog alakját mintázó sapka, amelyet a lecsiszolt csonkra helyezünk. Ez egy hosszútávú megoldás: a korona úgy néz ki, olyan érzetet kelt és ugyanúgy működik, mint bármely más fog a szájüregben. Ha a fog koronája jelentős károsodást szenvedett, vagy meggyengült a szerkezete – akár több behelyezett tömés által- esetleg elszíneződött, akkor egy technikai korona készítése segíthet a fog megtartásában és megakadályozhatja a további szuvasodást.

Porcelán hidak

A fogászati híd egy vagy több hiányzó fog helyét pótolja a szájban. A híd magába foglalja a hiányzó fog pótlását a hídtaggal, és a 2 pillérfogat a hiány két oldalán. Így egy foghiány 3 vagy több koronának felel meg: minimálisan 2 pillérfog és a köztük elhelyezkedő hídtagot jelenti. A legkisebb kiterjedésű híd 3 tagú. A fogimplantátumokkal ellentétben a hidak műtét nélkül pótolják a hiányzó fogakat. A fémre égetett porcelán bevonatoknak köszönhetően a fogkorona színe, alakja, formája szinte megkülönböztethetetlen a pótolt fogat körülvevő természetes fogaktól.

A fogkoronák, fogászati hidak anyagai

Fém alapú porcelán fogpótlások

A porcelán a szájüregben nem lép reakcióba az ott található savakkal, lúgokkal, teljesen inert, nem változtatja meg a színét évek elteltével sem. Ma még a legtöbb fogpótlás fém alapú, általában porcelán leplezéssel készül.

Ezeknek az esetleges allergián kívül, az ínyszélnél megjelenő fémes szín is hátránya lehet, így ezeket frontfogaknál nem szívesen alkalmazzuk. Ide inkább – természetesen a megfelelő indikációt figyelembe véve – teljes porcelán (Jacket korona) illetve cirkon alapú fogpótlásokat készíthetünk.

Fémmentes pótlások

Cirkon (Cirkónium-dioxid) koronák, hidak

A cirkónium fogpótlások alapja a cirkónium-dioxid, mely nagyon ellenálló fehér anyag. Erre van ráégetve az egyedi, esztétikus fogszínű porcelán. Mivel a váz fehér színű, ezért a porcelán már vékony rétegben is kiadja a színét, illetve a fény áthaladását a fogon nem akadályozza fémváz. Ezek a tulajdonságok segítik elő, hogy maximálisan esztétikus fogpótlások készülhessenek belőle.

Létezik anyagában színezett cirkon fogpótlás is, mely csak és kizárólag cirkónium-dioxidból áll. Ennek egyetlen hátránya, hogy nem lehet egyedileg színezni. Ennek a pótlásnak az előnye, hogy nagyon erős, strapabíró, tartós és nagyon szép, de csak abban az esetben, ha a páciensnek nincs kirívó, túlságosan egyedi kevert fogszíne.

Nagyon élethű, esztétikus fogpótlások készülhetnek cirkónium-dioxidból, ennek oka nemcsak a fémmentesség, hanem a vörös-fehér esztétika is. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a készítendő fogpótlás színe, alakja határozza meg a végeredményt, hanem nagyban hozzájárul ehhez az íny és a szájképletek kontúrja, egészsége – betegsége. A cirkónium-dioxidot nagyon szereti az íny, szinte ráhúzódik, nem pedig elhúzódik mellőle, mint a fémes fogpótlások esetében.

Online Bejelentkezés

Teljes porcelán koronák, E.max koronák

Teljes kerámia koronák (oxidkerámiák, préskerámiák) esetében elmaradnak a sötét fémszegélyek, a fog koronája és az íny közötti átmenet láthatatlan marad, mivel a színazonosság és a fénytörés nem teszi megkülönböztethetővé. Csekély hővezető-képessége miatt jól szigeteli a fog idegvégződéseit a túl forró vagy hideg ételek fogyasztásakor.

A teljes porcelán koronákat kevés foganyag feláldozásával lehet elkészíteni, mégis maximális esztétikát adnak végeredményül. Leginkább frontfogakra készülő koronáknál használjuk.

Időigény

Fogászati rendelőnkben egy fémkerámiai híd elkészítése ideális esetben 5 munkanapot vesz igénybe, ezalatt találkoznunk kell egy vázpróba erejéig és egy beragasztásra. Néha szükség van, például magas esztétikájú fronthidak készítésekor, matt próbára. A matt próbánál úgynevezett biszkvit porcelán (nem fényes, matt felszínű) van ráégetve a vázra. Itt azért már látszik valamennyire a végleges porcelán szín, amit még esetleg átszínezhet a technikus, illetve a végleges formákon is lehet alakítani, ha a páciens úgy kívánja (hozzátenni, elvenni).

Ez körülbelül 2 nappal hosszabbítja meg az elkészítési időt, de egyes esetekben megéri ezt a plusz időt kivárni. Egy fogpótlás nem egy alkalomra szól, éveken át nézhetjük a tükörben a végeredményt. Ha a tökéletes, pontos, tartós végeredmény eléréséhez pár plusz napra van szükség, érdemes azt kivárni.

Fogászati koronák, hidak árai

Porcelán koronák, hidak elkészítésének lépései

 1. Időpontfoglalás
 2. A Fehér Dental fogászaton ingyenes a fogászati szűrővizsgálat, állapotfelmérés és a kezelési terv készítése, megbeszélése.
 3. Fogászati kezeléseink előtt viszont minden esetben érdemes és szükséges bejelentkezni. Az egyes beavatkozásokra megfelelő mennyiségű időnek kell rendelkezésre állnia, hogy a legjobb kezelést nyújthassuk.
 4. Fehér Dental elérhetőségei: Tel.:, email, kapcsolat űrlap
 5. A váróterembe belépve recepciós munkatársaink fogadják az érkezőket. Ők segítenek kitölteni az anamnézis lapot, illetve bejelentik a pácienseket a fogorvosoknak.
 6. A kényelmes kezelőszékben elhelyezkedve, pár kérdésre választ adva kezdődik el a kezelés. Ha kérdése lenne most tegye fel nyugodtan, ilyenkor lehet átbeszélni a kezelés részleteit!
 7. Fogászati kezeléseinket általában gondos érzéstelenítésben végezzük. Ultra erős fájdalomcsillapító injekciókat használunk, hogy biztosan ne érezzen a beavatkozásból semmit a beteg.
 8. Az érzéstelenítő hatás beállta után az első lépés a fog vagy pillérfogak lecsiszolása, ezzel teremtjük meg a helyet a koronák, hidak falvastagságához.
 9. A csiszolás után lenyomatot veszünk mindkét állcsont fogairól, hiszen egy koronával, híddal rágni is kell, tehát nagyon fontos a szemben lévő fogak anatómiája. Ezt elküldjük a fogtechnikai laborba.
 10. A fogtechnikus kiönti a lenyomatokat és megmintázza a korona vagy híd vázát, amit a mintán átküld a fogorvosi rendelőbe. Itt megtörténik a váz próbája. Megnézzük, hogy pontosan illeszkedik-e a lecsiszolt csonkra, takarja-e mindenütt, milyen a viszonya az antagonistához…
 11. Ezután a vázra a fogtechnikus ráégeti a porcelán leplezést, és visszaküldi a kész fogpótlást a rendelőbe. Itt bepróbáljuk és leellenőrizzük, hogy minden rendben van-e, majd cementtel rögzítjük a fogakra.

Ha pontos és tartós porcelán koronákat, hidakat szeretne, hívjon minket bizalommal!