Mikor kell gyökérkezelni egy fogat? Már koronával ellátott vagy tömött foga fáj?

A fogak gyökérkezelése ma már egy teljesen elfogadott rutin eljárás. Ha a fogak belső terében elhelyezkedő ideget eléri a fogszuvasodás, akkor a fogideg elhal. Sokszor a már meglévő fogtömés mellett létrejött szuvasodásból (szekunder szuvasodás) jön létre a foggyökérre is áthúzódó gyulladás. A páciensek ritkán gondolnak arra, hogy egy már tömött vagy koronával ellátott foggal is történhetnek problémák. Pedig a baktériumok nemcsak a fogakban terjedhetnek tovább elérve az ideget, hanem a csontban és a fog körüli szövetekben is pusztítást végezhetnek. Ez elkerülhető az időben, szakszerűen végzett gyökérkezeléssel.

Fájdalmas-e a gyökérkezelés?

A Fehér Dental-nál az érzéstelenség eléréséhez Ultracain DS Forte nevű érzéstelenítő oldatot használunk. Mint a neve is mutatja (forte) rendkívül erős, kiváló penetrációs képességű, így a gyulladt szöveteket is képes elérzésteleníteni. Néha- gyors segítségül- egy kémiai idegölő szert is juttathatunk a fájós fogba, melynek segítségével pár napon belül elhal az ideg.

Ha szeretne fájdalommentesen túljutni a kezeléseken, akkor hívjon bizalommal!

Hány alkalom egy gyökérkezelés?

Legtöbbször 2-3 alkalom szokott lenni a folyamat. Az alapos munkához 30-60 perces időintervallum szükséges. Vannak esetek, amikor 1 alkalom is gyógyulást hozhat, például egy baleset során megsérült fog esetében ugyanakkor történik a fogideg kiölése és a gyökértömés is. Mivel ilyenkor nem baktériumok hatására történik a gyökérkezelés, nincs szükség gyógyszeres tömésre, így nincs várakozási idő sem.

Ezzel szemben, ha makacs a bakteriális behatás a fogon belül, akkor több alkalommal is szükség lehet gyógyszeres lezárásra. A gyógyszeres tömés anyaga leggyakrabban Ca(OH)2, ami kedvezőtlen körülményeket teremt a baktériumok számára. Ritkábban célzott antibiotikumokat helyezünk be a fogideg helyére, és ez segíti a gyógyulást.

Rendelőnkben gyökértöméseinkhez bioaktív gyökértömőanyagot használunk. A biokerámiák olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek a gyökértömések hosszútávú sikeréhez nagyban hozzájárulnak. Így gyökértöméseink:

 • segítik a környező szövetek (csont) gyógyulását
 • csontfelépítő hatásúak
 • nem színezik el a fogakat
 • biokompatibilisak
 • a gyors szövetgyógyulást segítik elő
 • gyulladásgátló hatással rendelkeznek
 • inertek, allergiamentesek
 • alacsony oldékonyságúak
 • tökéletes zárást biztosítanak

A gyökérkezelés első lépésétől az utolsóig megpróbálunk mindent megtenni a fog és a fogágy szöveteinek egészségéért, felépüléséért, illetve a problémát okozó baktériumok kiirtásáért.

Online Bejelentkezés

Hogyan zajlik a gyökérkezelés?

 1. Időpontfoglalás
 2. A Fehér Dental fogászaton ingyenes a fogászati szűrővizsgálat, állapotfelmérés és a kezelési terv készítése, megbeszélése. Fogászati kezeléseink előtt viszont minden esetben érdemes és szükséges bejelentkezni. Az egyes beavatkozásokra megfelelő mennyiségű időnek kell rendelkezésre állnia, hogy a legjobb kezelést nyújthassuk.
 3. A váróterembe belépve recepciós munkatársaink fogadják az érkezőket. Ők segítenek kitölteni az anamnézis lapot, illetve bejelentik a pácienseket a fogorvosoknak.
 4. A kényelmes kezelőszékben elhelyezkedve, pár kérdésre választ adva kezdődik el a kezelés. Ha kérdése lenne most tegye fel nyugodtan, ilyenkor lehet átbeszélni a kezelés részleteit!
 5. Egy korrekt gyökértömés elkészítéséhez 2 vagy 3 röntgenre van szükség. Az első röntgen elkészítése ekkor, a diagnosztikai fázisban történik. Ezen a tájékozódó felvételen nagyon sok információt kapunk a fogról: hány gyökércsatornás a fog (gyakran van számfeletti csatorna ), a folyamat elváltozást okozott-e a csontban, anatómiai eltérések, törésvonalak, parodontium épsége.
 6. Fogászati kezeléseinket általában gondos érzéstelenítésben végezzük. Ultra erős fájdalomcsillapító injekciókat használunk, hogy biztosan ne érezzen a beavatkozásból semmit a beteg.
 7. Az érzéstelenítő hatás beállta után eltávolítjuk a fog anyagából azokat a részeket, amelyek fertőzöttek, megnyitjuk a pulpakamra (idegkamra) tetejét, hogy hozzáférhessünk az ideghez.
 8. Az ideget vagy idegmaradványt eltávolítjuk, kis kézi műszerekkel. Finoman, aprólékosan történik ez a művelet. Ezután kitisztítjuk az idegcsatornát, majd többszöri átöblítés/fertőtlenítés után vagy letömjük egy ülésben a fogat, vagy gyógyszerrel lezárjuk.
 9. A gyökércsatornák falában lerakódott baktériumokat kézi vagy gépi módon távolítjuk el. Ennek a tágításnak és átöblítésnek/fertőtlenítésnek nagyon alaposnak kell lennie, mert csak így lehet a bakteriális csíraszámot lecsökkenteni és hosszútávú, jó gyökértömést készíteni. Az átöblítést klórhexidinnel, NaOCl, H2O2 illetve desztillált vízzel végezzük.
 10. Gyógyszeres lezárás történik az esetek többségében:(Ca(OH)2 vagy antibiotikumos paszta formájában. A fogkoronát minden esetben ideiglenes töméssel zárjuk. Ez segíti a fogat a regenerációban, nem kontaminálódik étellel, nyállal, nem fertőződik vissza és a tisztítása is könnyű. Ez a gyógyszeres tömés minimum 7-14 napig marad a fogban. Ez a lépés az első látogatás vége.
 11. Második látogatáskor -érzéstelenítésben- eltávolítjuk az ideiglenes tömést és újabb tisztítást végzünk.
 12. A következő lépés a gyökércsatorna hosszának megállapítása. Ez rendelőnkben kétféle módszerrel történhet: elektromos gyökércsatorna bemérés útján vagy röntgen segítségével. Mindkét módszerrel milliméter pontossággal meg tudjuk határozni a gyökércsatorna hosszát.
 13. A sorozatos fertőtlenítések, tisztítások és feltágítás során létrejön a tiszta, jól gyökértömhető gyökércsatorna rendszer.
 14. A gyökércsatornák kiszárítása után következik a gyökértömés. A kiszárítás során kis papírcsúcsokat helyezünk a feltágított, kitisztított csatornákba mindaddig, amíg látszik rajtuk nedvesség. Egy gyökértömés akkor jó, ha nincs benne légzárvány, falálló (pontosan illeszkedik a gyökércsatorna falához), kompakt és gyökércsúcsig ér, rendelőnkben minden esetben erre törekszünk. A gyökértömés behelyezése után a fogat ideiglenes tömőanyaggal zárjuk.
 15. A harmadik röntgen a folyamat lezárásaként készül, ezen meg lehet állapítani, hogy a gyökértömés minden kritériumnak megfelel-e.
 16. A utolsó találkozáskor történik a fogkorona felépítése. Ez mindig attól függ mennyi foganyag maradt a szuvas és meggyengült részek eltávolítása után. Érdemes a fogkorona védelmében porcelán koronával vagy onlay-jel borítani a fogat, így kellően ellenáll majd a rágóerőnek.

Ha szeretne fájdalommentesen elkészített pontosan illeszkedő gyökértömést kapni, akkor hívjon bizalommal!

Mennyibe kerül a gyökérkezelés? Árak

A gyökérkezelés ára mindig függ attól, hogy hány gyökércsatornával rendelkezik a fog, illetve, hogy mennyire gyorsan sikerül kiölni a baktériumokat a fogból.

Gyökérkezelés után

Néha a gyökérkezelés után előfordulhat posztoperatív fájdalom. Ettől nem kell megijedni, természetes, hogy a megbolygatott, beteg fog így reagál. Egy ideig kímélni kell az érintett fogat, azt az oldalt ne használja a páciens. Pár napon belül a fájdalom enyhül, ha szükséges be lehet venni (Cataflam Dolo 25 mg tabletta, vény nélkül kapható) fájdalomcsillapító tablettát.

Gyökérkezelt fog fájdalma, gyulladása

Sajnos a már gyökérkezelt fogakkal is lehetnek problémák: ellátatlan szám feletti gyökércsatornák miatt, szomszédos fog gyulladása átterjedhet a már gyökérkezelt fogra, arcüreggyulladások során az arcüregbe lógó gyökerek fertőződnek vissza, inkomplett gyökértömések miatt, vagy a fő gyökércsatorna mellett vékony, letömhetetlen mellékcsatornák vannak, amik begyulladnak.

Ebben az esetben a fog fájdalmassá válik, általában ráharapási érzékenységgel reagál, és egy idő után a gyulladás megjelenik a röntgenképen is, ez a kör alakú elváltozás a granuloma esetleg ciszta. A gyulladás miatt a gyökérkezelt fog csúcsán kialakulhat duzzanat is, ez gyakran egy baktériumokkal telt üreg, tályog.

Amennyiben a fog körüli csontmennyiség és a megmaradt foganyag mennyisége megengedi, akkor érdemes ezeket a fogakat másodszor is gyökérkezelni, újra gyökérkezelni. Ettől a beavatkozástól sem kell félni! Annyiban tér csak el az előzőektől, hogy az első lépésben nem az ideget távolítjuk el, hanem a gyökértömést. Az újabb gyökértömés kizárja a baktériumokat a csatornából és kedvező feltételeket hoz létre a gyógyuláshoz. A csontra is kiterjedő gyulladások gyógyulási ideje több hónap, de akár év is lehet.

Fájdalmas gyökérkezelt foga van, de még egy esélyt adna neki? Jelentkezzen be egy ingyenes konzultációra! Keressen minket bizalommal!