Mi az a fogimplantátum?

A fogimplantátumok hosszútávú, esztétikus megoldást jelentenek szinte bármilyen típusú foghiány pótlására. Az implantátumok a legközelebb állnak a saját fogaink felépítéséhez, mintegy leutánozzák azokat.

Maga a fogászati implantátum egy titán vagy cirkónium csavar, amelyet közvetlenül az állcsontba helyezünk, és ezzel pótoljuk a hiányzó foggyökeret. A behelyezés után az implantátumot körülvevő csont fokozatosan összenő vele, és szilárdan a helyén tartja az implantátumot. Ezután egy műfogat (koronát vagy műfogsort) rögzítünk az implantátum tetejére. A műfogsor fogai illetve a porcelán koronák vagy hidak formájukban, méretükben és színükben hasonlóak a meglévő fogakhoz, vagyis az implantátum természetes módon olvad bele a mosolyba. Ezért annyira közkedvelt a páciensek körében!

Az elejétől a végéig átlátható megoldásokat és munkamenetet kínálunk! Előzetesen megbeszéljük Önnel az implantátumok költségeit és a várható végeredményt, így egyértelmű lesz a kezelés végkimenetele.

Rendelőnkben AlphaBio implantátumrendszert használunk. A tapasztalatunk az, hogy ennek az implantátumrendszernek a használatával a pácienseink a lehető legközelebb kerülnek a természetes fog érzetéhez, a legjobb esztétikai végeredményhez.

Az implantátumok a felületkezelésük során egy homokfúváson és kettős termikus savazáson mennek keresztül, így  egy ún. NanoTec felület jön létre. Ez a felület segíti elő a gyors csontosodást (osszeointegráció), a rövidebb gyógyulási időszakot és a magas sikerességi arányt.

Többféle implantátumfajtát használunk az indikációnak és a csontminőségnek megfelelően.

DFI: puhább csontban használható, leginkább alsó állcsontba ajánlják.

MultiNeo: bármely csontminőségben használható, univerzális implantátum. Bonyolult eseteknél is megbízható és hosszú távú megoldást eredményez.

NiNA: a legtöbb újítással rendelkezik, ami az elmúlt években megjelent. Hidrofil felületű, gyorsabb és biztosabb csontosodás jellemzi. Bármely csontminőségben használható.

Az implantátum választásnál több tényezőt veszünk figyelembe: csontmennyiség, csontminőség, elhelyezkedés, a fogágy és az íny viszonya, fogpótlásfajták kivitelezhetősége, esztétika.

Minden esetben átfogó kezelési terv készül az anatómiai viszonyoknak, beültetési lehetőségeknek és a páciens kérésének megfelelően. A terv alapja a CBCT, 3 dimenziós koponya CT felvétel. Bővebben..

Online Bejelentkezés

Hány implantátumra van szükségem?

A beültetendő implantátumok mennyiségét a szájban a foghiányok kiterjedése határozza meg. Ha egyetlen fog hiányzik, akkor egy implantátum beültetésével megszüntethetjük a foghiányt. Ha egymás mellett több fog hiányzik, akkor szükséges több implantátum beültetése és implantációs híd készítése. Ha teljesen fogatlan az állcsont akkor több implantátum beültetésével lehet körhidat, hídprotézist készíteni.

Ha a csontsorvadás nagyon nagy mértékű, akkor a kombinált fogpótlások jelenthetnek megoldást. Ilyenkor több (általában 4 db) implantátum beültetésével és a fogpótlás ezekhez való csatlakoztatásával oldható meg a probléma. Fogorvosi kontroll vizsgálatokon való megjelenés és a megfelelő szájhigiénia betartása a kulcsa a beültetett implantátumok hosszú élettartamának.

Időigény

Az implantátum beültetési folyamata és csontosodása általában 4 és 12 hónap között lezajlik, de az egyéni kezelési tervtől függően változhat a lefolyás. A legegyszerűbb beültetéseknél nincs szükség csontpótlásra, vagy egyéb csont augmentációra. Ebben az esetben 2 részre lehet bontani a folyamatot: az első a műtéti rész, itt behelyezésre kerül az implantátum (vagy implantátumok), az ínyt zárjuk. A 4 hónapos gyógyulási idő után röntgenfelvétellel megnézzük, hogy a csontosodás végbement-e. Ha minden rendben van, akkor következhet a második, a protetikai fázis: ínyformázó csavar kerül az implantátumba és egy lenyomat illetve vázpróba után, 2 hét alatt elkészül a korona az implantátumra.

Komplikáltabb esetekben csontpótlásra, arcüreg-beemelésre illetve lágyszöveti augmentációra, áthelyezésre lehet szükség. Van olyan eset, amikor a csontpótlás az implantátumbeültetéssel egy időben megtehető, de vannak esetek, amikor ezt csak egy újabb időpontban, gyógyulási idő levárása mellett lehet csak kivitelezni. A gyógyulási idő ebben az esetben 6-12 hónap.

Rendelőinkben implantációs kezelések széles skáláját kínáljuk, az egy fogra terjedő fogbeültetéstől a teljes fogívre kiterjedő pótlásokig. Ha komplex ellátásra van szüksége, hívjon minket bizalommal!

Kinek ajánljuk az implantátumokat?

A fogászati ​​implantátumok a legtöbb egészséges felnőtt számára megfelelőek, de vannak olyan életmódbeli szokások, amelyek befolyásolhatják az alkalmasságot, ilyen például a dohányzás, a parodontális megbetegedések. Ezeket előzőleg kezelni kell és az egészséges vagy legalábbis gondozott szájba ezután már be lehet helyezni az implantátumokat.

Ha a páciens sugárkezelést kapott az állkapcsa körül, illetve 18 éven aluli, akkor nem lehet fogászati ​​implantátumot beültetni.

Mielőtt implantátumot helyeznénk be, konzultációra van szükség a kezelőorvossal, szájsebésszel. Felmérjük a száját, röntgenfelvételeket készítünk, és átnézzük a teljes kórtörténetet, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az implantátumok a megfelelő megoldást jelentik az Ön számára, és kivitelezhetőek is.

Vannak, akiknek nincs elég csont az állkapcsában az implantátum megtartásához, ami azt jelenti, hogy az implantátum beültetése előtt szükség lehet egy előzetes kezelésre, például csontpótlásra vagy arcüreg-emelésre. Ezek a problémák nem kontraindikációi az implantátum beültetésének, viszont lényeges elemei a hosszútávú sikernek. Ha ezek valamelyikére szükség van, akkor a kezelőorvos részletesen elmagyarázza a folyamatot, és gondoskodik arról, hogy Önt teljeskörűen tájékoztassa az eljárásról.

Fogászati implantátum behelyezésének lépései

 1. Időpontfoglalás
  Fogászati kezeléseink előtt minden esetben érdemes és szükséges bejelentkezni. Az egyes beavatkozásokra megfelelő mennyiségű időnek kell rendelkezésre állnia, hogy a legjobb kezelést nyújthassuk. Ez különösen igaz a szájsebészeti, implantológiai beavatkozásokra.
 2. A váróterembe belépve recepciós munkatársaink fogadják az érkezőket. Ők segítenek kitölteni az anamnézis lapot, illetve bejelentik a pácienseket.
 3. A kényelmes kezelőszékben elhelyezkedve, egy konzultációval indulnak a szájsebészeti kezelések. Ha kérdése lenne most tegye fel nyugodtan, ilyenkor lehet átbeszélni a kezelés részleteit! Implantáció előtt külön konzultációs időpontra van szükség, lépésről lépésre át kell beszélni a beavatkozást. Ilyenkor készül a CBCT felvétel is, ha szükséges.
 4. Szájsebészeti kezeléseinket gondos érzéstelenítésben végezzük. Ultra erős fájdalomcsillapító injekciókat használunk, hogy biztosan ne érezzen a beavatkozásból semmit a beteg!
 5. Az érzéstelenítő hatás beállta után a szájsebész leválasztja az ínyt. A csontban speciális fúrókkal kialakítja az implantátum helyét.
 6. Ezután következik a steril implantátum behajtása a csontba, majd a zárócsavart helyezi be.
 7. A műtét végén varrattal zárjuk a területet.
 8. A műtét után pár nappal, ha a sebgyógyulás rendben bekövetkezik, megtörténhet a varratszedés.
 9. Ezután 4-6 hónapot várunk a becsontosodásra. Ez alatt a gyógyulási idő alatt ideiglenes fogpótlásokat visel a páciens, hogy addig se maradjon fog nélkül.
 10. 4 hónap elteltével röntgenfelvételt készítünk és ellenőrizzük a gyógyulást. Ha minden rendben van következhet a fogpótlás elkészítésének fázisa.
 11. Érzéstelenítésben behelyezzük a gyógyulási csavart, ami szép ínykontúrt alakít ki a fogpótlás körül.
 12. 7-14 nap ínyformázás után a lenyomatvétel és a pácienssel együtt a fogszínmeghatározás következik, ezt elküldjük a fogtechnikai labornak.
 13. A következő találkozásnál a labor a felépítményre (implantátumfejre) már elkészíti a vázat, ezt bepróbáljuk, hogy lássuk mindenhol pontosan illeszkedik-e.
 14. Ha minden rendben megy, akkor a következő alkalommal már át is lehet adni a fogpótlást.

Ha fogászati implantátum beültetésén gondolkodik, fontos, hogy először tájékozódjon erről, és vegyen részt egy konzultáción, hogy megtudja, megfelelő-e az implantátumbeültetés az Ön számára!

Fogimplantátum Árak