A professzionális fogtisztítás

A fogkő sokkal erősebben kötődik a fogzománchoz, mint a lepedék, így nem lehet eltávolítani otthon fogkefével. Míg a megfelelő fogmosás és fogselyem használatának el kell távolítania a ragadós lepedék nagy részét a fogakról, a fogkő eltávolításához speciális eszközökre van szükség.

Mivel fogaink felszíne változó, ezért nehéz őket igazán jól megtisztítani, bizonyos mértékű fogkő lerakódásra lehet számítani még az arra nem hajlamos embereknél is. A rendszeres fogorvosi ellenőrzéseknél a fogorvos figyelemmel kíséri fogaink állapotát, és időben jelezheti, ha gond vagy teendő adódik.

Időpontfoglalás fogkő-eltávolításra

A fogágygyulladás gyógyulásának érdekében professzionális fogtisztítással el kell távolítani minden olyan tényezőt (lepedéket és fogkövet) a fogak felületéről, amelyek a baktériumok szaporodásának kedveznek, illetve védelmet nyújthatnak nekik a mindennapos otthoni szájápolás alatt.

A professzionális fogtisztítás során a fogorvos vagy dentálhigiénikus teljeskörű tisztítást végez az összes fogfelületen. Parodontitis esetén különösen fontos a fogíny alatti gyökérfelületek tisztítása és simítása, amelyeken baktériumok telepednek meg. Az ínyvérzés és fogágygyulladás megállításában ez elsődleges tényező.

Ezenkívül mindent eltávolítanak és átalakítanak, ami megnehezítheti a jó szájhigiénia létrejöttét. Ide tartoznak az íny feletti fogkőlerakódások, valamint a koronák vagy tömések kiálló szélei.

Rendelőnkben nagy hangsúlyt fektetünk a páciensek tájékoztatására, tanítására is. Ebben a betegségben a fogorvos, a dentalhigiénikus és a páciens csak együtt érhetnek el eredményt. A fogkő-eltávolítást két részre oszthatjuk, mindkettőt végezheti fogorvos vagy dentalhigiénikus is.

A fogkőtelenítés során ultrahangos fogkő-eltávolítót használ a fogorvos vagy a dentalhigiénikus. Ez nagy sebességgel vibrál, hogy fellazítsa a fogkövet a fogakon, ezen kívül vizet permetez, hogy elmossa a törmeléket, tisztítsa a fogfelszínt.

A polírozás során a fogzománc minden újonnan szabaddá váló területéről, ami még érdes lehet, leveszi a maradék apró szemcséket. A fogpolírozó eszköz kissé úgy néz ki, mint egy forgó elektromos fogkefefej. A fogorvos speciális fluoridos krémet is használ a fogtisztítás befejezéséhez.

Mennyi ideig tart egy fogkő-eltávolítás?

Ez több dologtól is függ. A jó szájhigiéniával rendelkezők körülbelül 30 percet töltenek a székben. Ha kiterjedtebb fogkő-eltávolításra van szükség, az sokkal hosszabb ideig – akár órákig is – eltarthat, és több időpontra is áthúzódhat.

Fáj a beavatkozás?

Kellemetlen lehet, de nem igazán fájdalmas. A fájdalom függ a fogkő mennyiségétől, és attól, hogy milyen régen volt eltávolítva utoljára. Érzéstelenítő spray-t fújunk az ínyre a fájdalom enyhítésére, ez általában elegendő szokott lenni.

A fogkőeltávolítást és polírozást követően a fogak érzékenységét lehet tapasztalni, majd időközben (napok) a fogak hozzászoknak ahhoz, hogy ismét teljesen „szabaddá” váltak. A tasaktisztítások, mélytisztítások után több hétbe is beletelhet, amíg az íny meggyógyul, de a fájdalom nem vagy csekély ideig jelentkezik csak.

A fogkő-eltávolítás fehéríti a fogakat?

A beavatkozás során eltávolítjuk a felületi foltokat a fogakról, így fényesebbnek és fehérebbnek tűnnek, még akkor is, ha nem történik fogfehérítés. Látványosan és érezhetően tisztábbnak látszódnak!

Fogkőképződés megelőzése otthoni fogtisztítással

A legjobb módja annak, hogy elkerüljük a fogkő-eltávolítást , ha megelőzzük a lepedék és a fogkő felhalmozódását. A napi alapos szájhigiénés rutin betartása segít tisztán tartani a fogakat. Ezek az alapvető lépések, amelyeket megtehetünk  a fogaink egészségéért:

  • Naponta kétszer (reggel és este) legalább két percig mosson fogat!
  • Használjon puha sörtéjű kézi vagy elektromos fogkefét!
  • Tartsa a kefét 45 fokos szögben, hogy a sörték az íny alá is beérjenek!
  • Ügyeljen arra, hogy minden fog minden felületét megmossa!
  • Tisztítsa mega fogközöket fogselyem vagy szájzuhany segítségével!

Köpjön, de ne öblítsen közvetlenül a fogmosás után – a fogkrém összetevőinek egy ideig a fogain kell maradniuk, hogy hatásukat még inkább ki tudják fejteni!