Mi az a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés egy speciális fogászati eljárás, mely általában az utolsó esély a beteg fog megtartására. Ilyenkor a fog már elhalt, de a kezelés eredményeképp még teljes értékű része maradhat a fogsornak.

Általában gyökérkezelést kell elvégezni, ha a szuvasodás már olyan mértékű, hogy érinti a fog belsejében található idegeket és szövegeket. Jellemző tünet a fogbél gyulladása és az erős fájdalom, ami még azokat is eljuttatja a rendelőbe, akik amúgy félnek a fogászati kezelésektől.

A gyökérkezelés halogatása miatt szövődmények is kialakulhatnak. A fog a szuvasodás tovább terjedésével már olyan mértékben károsodhat, hogy mindenképpen ki kell húzni. A gyulladás pedig elérheti a csonthártyát, amely újabb, még súlyosabb tünetek megjelenését okozhatja. A kórokozókkal telt tályogok kialakulása miatt pedig a baktériumok eljuthatnak a véráramba, és problémákat okozhatnak a szervezet más részein. Szélsőséges esetben akár a szívbillentyűk is károsodhatnak, életveszélyes állapotot okozva.

Hogyan történik a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés első lépése a fog környékének érzéstelenítése egy injekciós tű segítségével. A fogorvos gyakran a szúrás helyét is elzsibbasztja, ehhez lidokainos zselét használ. A felső fogak gyökérkezelésekor az érzéstelenítőt a fog mellé adja be az orvos, alsó fogak esetében pedig az állkapocs egyik idegébe.

A következő lépés a fog feltárása, melyhez kis méretű fúrót használnak. Ezzel láthatóvá válik a fog belseje, amiből az orvos eltávolítja a fogbelet és az ideget. Ezután feltérképezi a gyökércsatornákat, melyeket meg kell tisztítani a tömés előtt. A folyamat részeként egy vékony reszelővel a szakorvos a csatornák felületét is lereszeli, majd átöblíti a területet. Csak a teljesen megtisztított és fertőtlenített gyökércsatornák esetén érhető el, hogy ne fertőződjön újra a fog, és később ne kelljen ismét elvégezni a műveletet.

Gyakori, hogy a páciens már gyulladt foggal érkezik a kezelésre, ilyenkor a záró tömés nem végezhető el, hanem gyógytöméssel fedik be a lyukat. Néhány napot követően a gyulladás lelohad, a fogorvos pedig eltávolítja az ideiglenes tömést, és újra megtisztítja a csatornákat.

A gyökércsatornákba speciális tömőanyag kerül, mely kitölti a rendelkezésére álló helyet. Erre kerül rá a záró réteg, mely elfedi a csatornákat és a fog belsejét, illetve, teljes értékű rágófelületként szolgál.

Mennyire fáj a gyökérkezelés?

A különféle fogászati eljárások hatalmas változáson mentek keresztül az elmúlt 10 évben, és a korábban gyakran fájdalmas kezelések szinte teljesen fájdalommentessé váltak. Ez igaz a gyökérkezelésre is, melynek még mindig nagyon rossz híre van a magyar társadalomban.

Napjaink fogászati rendelőiben a gyökérkezelés nem fájdalmas, egy apró kellemetlenséget okoz az eljárás elején beadott érzéstelenítő injekció. Ennek helye esetleg néhány napig még sajoghat.

A fog kiidegelése és a gyökércsatornák megtisztítása nem fáj, mivel ekkor már hat az érzéstelenítő. A további munkafolyamatok során pedig már az elhalt fog testén történik a munkavégzés, amiben nincs érzőideg. Amennyiben a foggyulladás már átterjedt a fogat körülvevő szövetekre, azok gyógyulása akár napokba telhet, és ilyenkor az ínyszövet idegei is érzékenyebbek lehetnek.

Utóbbi esetben jellemző tünet lehet a gyökérkezelést követő duzzanat, amelynek fájdalma esetén fájdalomcsillapító szedhető. A fog gyökérkezelése után azonban a duzzanatnak is fokozatosan el kell tűnnie, ha ez nem történik meg, vagy a tünetek súlyosbodnak, akkor haladéktalanul fel kell keresni a fogászati rendelőt, ahol a szakorvos megvizsgálja az okokat.

Megosztás

Kezelések

Blog