Blogteeth-5536858_1920

Bölcsességfog alatt az alsó és felső fogsorban, a leghátul elhelyezkedő nagyőrlőket kell érteni. A fiatal felnőttek túlnyomó többségének általában 18 és 24 éves kora körül törnek felszínre ezek a fogak. Az elnevezés régről származik és arra a népi elgondolásra utal, mely szerint ebben az életkorban áll a legtöbb tudás az ember rendelkezésére.

A szerencsésebbeknek a bölcsességfogak megjelenése semmilyen problémát nem okoz, melyek az íny átszakítása után akadályok nélkül foglalják el a számukra kijelölt helyeket. Vannak azonban olyan esetek, amikor nem férnek el a fogsorban és rendkívül furcsa pozíciókat vesznek fel.

A bölcsességfogak elhalványuló szerepe

Az ősemberek számára a bölcsességfog fontos feladatot látott el. A sokszor nyersen elfogyasztott húsok megrágásához jelentős erőre volt szükség. A korai emberek, a mai társaikkal ellentétben széles és strapabíró állkapoccsal bírtak, amelyben a bölcsességfogaknak is bőven akadt hely. A megmaradt leleteket vizsgálva a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a hátsó nagyőrlők elő nem bújása még az ókorban is ritkaságnak számított. Napjainkban viszont egyre kevesebb az olyan személy, aki teljesen ép bölcsességfogakat tudhat magáénak.

Ennek hátterében bizonyos evolúciós folyamatok állnak. A kényelmesebb étkezési szokások ugyanis nem követelik meg az erőteljesebb és hosszabb ideig tartó rágást. Az embereknek ma már nem kell a nyers hús, órákon át tartó elmajszolásával foglalkozniuk. A tűzön elkészített ételek bölcsességfog nélkül is egyszerűen fogyaszthatók.

Milyen tünetekkel jár együtt a bölcsességfog helytelen növekedése?

A nem ideális formában előbújó bölcsességfogak számtalan kellemetlen következménnyel járhatnak együtt. Ha a bölcsességfogak számára nincs elegendő hely, sokszor a mellettük található fogak előre nyomásával törnek felszínre. Mivel a torlódott fogak szabályozása nehezebb feladat, mint a bölcsességfog ínyből történő eltávolítása, a fogorvosok többsége a megelőzés mellett dönt. Egy panoráma röntgennel a gondok már akkor láthatóvá válnak, amikor a páciensek még semmit sem éreznek a folyamatból.

A torlódás másik következménye a fogszuvasodás lehet. Az egymásra boruló fogak közötti rés tisztítása idővel nehézkessé válik, és a lepedékben megülő baktériumok pusztítani kezdik a zománcot.

Az olyan bölcsességfogakat, amelyeknek nem sikerül a fogíny felszínén megjelenniük, a szaknyelv impaktált fogaknak nevezi. Ezek körül gyakran alakulnak ki gyulladások, illetve azok következményeként kórokozóktól hemzsegő tasakok. A láz és fülbe sugárzó éles fájdalom mellett megduzzadhatnak az állkapocs nyirokcsomói, végül pedig teljes szájzár alakulhat ki.

Hogyan lehet eltávolítani a problémás bölcsességfogakat?

Ha a bölcsességfog már áttörte az ínyt, az eltávolítása egy hagyományos foghúzás menetét követi. Akkor viszont, ha impaktált fogról van szó, egy kisebb szájsebészeti műtétre van szükség. Ennek során az orvos az érzéstelenítés után bemetszést hajt végre a fogínyen, majd a csontszövet megnyitásával hozzáfér a bölcsességfoghoz. Némely esetben a fog eltávolítása csak kisebb darabokban lehetséges. A művelet végén az orvos a sebet varratokkal zárja le, felszívódó varratok használatakor nincs szükség külön varratszedésre.

Mennyire fájdalmas a bölcsességfog eltávolítása?

Napjaink kiváló érzéstelenítési technikáinak köszönhetően a legtöbb páciens semmilyen fájdalmat nem érez a beavatkozás alatt. A műtétet követően azonban előfordulhatnak kisebb kellemetlenségek és fájdalmak. Az egy-két napon át, időszakosan jelentkező, de maguktól is gyorsan múló vérzések még normálisnak számítanak, csakúgy, mint az arcduzzanat. Ha szükséges, a beavatkozást követően a páciens az orvos utasításának megfelelően fájdalomcsillapítókat szedhet.

Amennyiben Ön is szeretne egy általános állapotfelmérésen részt venni, jelentkezzen be rendelőnkbe még ma! Kollégáink nagy tapasztalattal és modern eszközökkel várják Önt!