Blogtoothbrush-2696810_1920

A felmérések szerint Magyarországon a felnőttek mintegy 80%-a küzd a fogkővel, illetve annak következményeivel. Mivel a fogkő azoknál is kialakulhat, akik precízen ügyelnek a fogápolásra, a rendszeres ellenőrzés mindenki számára kiemelten fontos.

A fogorvosok tapasztalata alapján elmondható, hogy a páciensek közül sokan csak a komolyabb szövődmények megjelenésekor kerülnek a rendelőbe. Ekkor viszont a gyógyulás folyamata már hosszabb és fájdalmasabb lehet, mint a néhány percet igénybe vevő, az érzékenyebbek számára is könnyedén elviselhető fogkőeltávolítás esetében.

Miből áll a fogkő és miért alakul ki?

A fogkövet a kristályos szerkezetűvé alakult, megkeményedett lepedékrétegek alkotják. Annak ellenére, hogy az ételmaradékokból képződő lepedék eltávolítása nem egy könnyű feladat, a tökéletes fogmosási technikák elsajátításával mégis sokat lehet tenni a fogkő kialakulása ellen. A fogkőben a lepedék mellett egészségre káros baktériumok is találhatók, amelyek hosszútávon szájbetegségek kialakulásához vezethetnek.

A fogkő megjelenése igen változatos lehet, egyeseknél sárgás színben tűnik fel, másoknál viszont egészen sötét, már-már feketés árnyalatokat mutat. A fogkő esztétikailag sem szép, de a benne rejtőzködő kórokozók miatt mindenképpen ajánlott időben megszabadulni tőle.

Milyen következményei lehetnek a fogkő kialakulásának?

A fogkő egy alattomosan támadó egészségkárosító dolog, ami lassan, több fázison keresztül okoz különféle problémákat. Első körben az alatta elhelyezkedő ínszövetet támadja meg, gyulladást idézve elő. Ennek jele a fogmosáskor vérző fogíny, illetve a kellemetlen, de nem túl éles fájdalom. A gyulladás később átterjedhet az íny alatti csontszövetekre és paradontózist, azaz fogágybetegségeket okozhat.

A legújabb kutatási eredmények szerint, a paradontózis csak egyike a fogkő által előidézett problémáknak. A folyamatos gyulladás a szervezet egészére hatással lehet, gyengítheti például az immunrendszer védekező mechanizmusait és növelheti az egyéb, nem szájhoz kapcsolható betegségek megjelenésének kockázatát. A paradontózis kialakulásához a fogkő mellett szintén hozzájárulhat a dohányzás, genetikai tényezők, valamint a fogszuvasodás is.

Amennyiben a fogkő nem kerül eltávolításra, a gyulladás következményeként az ínyszövet visszahúzódik, és a szabaddá váló fognyak érzékeny lesz a hideg-meleg ételekre, italokra. A fogtól elváló ínyben kisebb tasakok alakulnak ki, ezek megfelelő tisztántartása már szinte lehetetlen feladat. A bennük megtelepedő baktériumok további gyulladásokat generálnak. A paradontózis utolsó fázisát a csontszövetek érintettsége jelzi, erős tartószerkezet hiányában a fogak meglazulnak, majd elindul a fogvesztés folyamata. A paradontózis a gyulladások mentén kialakuló tályogok miatt gyorsan fájdalmassá válhat.

Hogyan lehet eltávolítani a fogkövet?

Bár a mai, modern világban az online felületeken számtalan praktikával lehet találkozni, a fogkő esetében mégsem érdemes otthoni módszerekkel próbálkozni. A leggyakrabban tanácsolt szódabikarbónás fogmosás valóban hatékony lehet a lepedék eltávolításban, a fogkővel szemben azonban teljesen hatástalannak mondható, a zománcroncsoló hatásait nem is említve. A szilárd lepedékplakkok eltávolításához minden körülmények között szakértelemre és megfelelő eszközökre van szükség.

Mit lehet tenni a fogkő megelőzésében?

Annak ellenére, hogy egyre többet mosnak fogat a páciensek, a fogkő még mindig gyakori problémának számít. Ennek hátterében a nem jól elsajátított fogápolási technikák állnak. A fogkő megelőzéséhez elsősorban azt kell megtanulni, hogyan lehet helyesen elvégezni a napi fogápolási teendőket. Emellett célszerű olyan tényezőkre is figyelni, mint a napi cukorbevitel csökkentése, a hagyományos fogkefék helyett a hatékonyabb elektromos változatok használata vagy a fogselyem rendszeres alkalmazása. Ide tartozik még a félévenkénti fogászati ellenőrzésen való megjelenés is.

Amennyiben Ön fogkővel küzd, ne várjon tovább, kérjen időpontot rendelőnkbe még ma!