Tényleg nem mindegy, hogy mikor és hogyan mosunk fogat?

Vajon tényleg van helyes időpont a fogmosáshoz? A fogaink épségének megőrzése érdekében nagyon nem mindegy ugyanis, hogyan és mikor tisztítjuk azokat. Fontos a fogkefe és a fogkrém minősége, a fogmosás gyakorisága, valamint az időtartam is.

Ahhoz ugyanis, hogy minden lepedéket és gyulladást okozó maradékot eltávolítsunk, legalább napi kétszer 2-3 percig kellene tisztítani a fogsorunkat.

Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogy mikor és hogyan érdemes fogat mosni.

A fogmosás időzítése

Általánosságban elmondható, hogy azoknak az embereknek, akiknek viszonylag jó állapotban van a fogsoruk, naponta két alkalommal, reggel és este érdemes fogat mosniuk. A tisztítás minimum 2-3 percig tartson, azonban sokszor nem árt, ha nagyobb étkezések és nassolások után is elballagunk a fürdőbe, hogy megtisztítsuk a fogsorunkat.

Különösen azoknak érdemes ezt megtenniük, akik amúgy is gyakran szenvednek különféle fogbetegségben, fogpótlásuk, esetleg koronájuk van. Nem mindegy azonban, hogy a tisztítás mikor következik be, hiszen étkezés után közvetlen szintén nem érdemes megtenni.

Ez miért fontos? Mert az étkezést követően a szájüreg pH-ja bizonyos időre valamennyit csökken, így savassá válik. Ez azért van így, mert a szájban természetesen élő baktériumok a letapadt szénhidrátot elkezdik lebontani, eközben pedig folyamatosan savat termelnek. Ezek olykor nagyon fel tudják puhítani a zománcot, amit megmosni nem a legjobb döntés.

Étkezést követően várjunk legalább 30-60 percet, amikor ez az állapot megszűnik, a szájüreg egyensúlyba kerül, valamint a fogzománc is újra szilárddá válik. Különösen fontos ez akkor ha zöldségeket, gyümölcsöket, vagy éppen teát fogyasztottunk.

Mi a helyzet a reggelivel?

A legtöbben nem tudják eldönteni, hogy vajon reggeli előtt vagy azt követően érdemes fogat mosni. Akik otthonról dolgoznak, azoknak nem probléma várni a reggeli után, azonban a legtöbben nem tudják ezt megtenni, éppen ezért javasolt a fogmosást az első étkezés előttire időzíteni. Főként akkor kell figyelni erre, hogy kávézunk, hiszen a koffeint után legalább 60 percet kellene várni.

A fogorvosok elmondása szerint amikor az első dolgunk reggel a fogmosás, akkor eltávolítjuk az összes lepedékes biofilmet, amely alvás közben a szánkban felhalmozódott. Ez okozza amúgy a reggeli szájszagot is.

A lepedéket alapvetően 12 óránként kell eltávolítani a fogak felszínéről, éppen ezért a legjobb, ha rögtön ébredés után megtörténik, így biztosan nem marad el és nem okozunk károsodást. Az étkezés előtti fogmosás védőgátat képez a fogakon, ezáltal a savasabb élelmiszerek kisebb kárt okoznak bennük.

Este már ne nassoljunk

A testünk sem örül neki, de a fogakban is nagy kárt tehet, ha este gyakran nassolunk valamit. Érdemes minimalizálni ezeket az étkezéseket, lehetőleg kerüljük a cukros üdítőket, szénhidrátokat, szénsavas italokat, hiszen ezek hosszan tartó pH csökkenést eredményezhetnek, ezáltal pedig fogszuvasodást okoznak. Az esti fogmosás után már csak sima vizet igyunk.

Megosztás

Kezelések

Blog