Mit kell tudni a fluoridról?

Rengeteg tévhit kering a fluoriddal kapcsolatban, pedig az emberi szervezet igen jó kapcsolatot ápol vele, de csak akkor, ha nem visszük túlzásba. Bizonyos kémiai anyagokra szükségünk van azért, hogy fenntartsuk az egészségünket. A hiány legalább annyira veszélyes, mintha túladagolnánk ezeket a szereket.

Mi vajon miért kell a fluorid és miért gondolják sokan azt, hogy károkat okozhat?

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mit érdemes tudni róla, milyen előnyei vannak, miért hasznos és milyen hiánytünetekkel nézhetünk szembe, ha nem használjuk.

Tényleg szükségünk van fluoridra?

Mindenekelőtt szögezzük le, hogy a fluorid nemcsak a fogkrémben van jelen, hiszen ott van számos egyéb természetes tápanyagban. Legyen szó az ivóvízről, teákról, a tengeri halakról, esetleg zöldségekről, ezekben mind megtalálható, így tehát azok is fogyasztják, akik fluorid nélküli fogkrémet használnak. Fontos tudni, hogy ezt nem az állatok és nem is maguk a növények állítják elő, hanem a talajban és a vízben, oldott állapotban vannak jelen.

Kutatók már évtizedek óta vizsgálják, hogy mi okozza a fogszuvasodást, mi akadályozhatja meg annak kialakulását. Idővel rájötte arra, hogy ahol a csapvízben több fluorid volt, ott kisebb volt az esélye a fogszuvasodás kialakulásának. Kiderült, hogy ez az anyag csökkenti a szénhidrát-lebontó baktériumok okozta savas közeg hatását, ezáltal segíti épségben tartani a fogzománcot. A fluoridot a csontjaink és a fogaink is tartalmaznak, ettől függetlenül óvatosan kell vele bánni, hiszen egy esetleges rossz minőségű, nem megfelelő alakban vagy formában szervezetbe juttatott anyag mérgezővé válhat. Éppen ezért kizárólag a megfelelő forrásból szerezzünk be ilyen készítményeket, mint a fluoridos fogkrém, az ásványvíz, esetleg az ivóvíz.

Miért hasznos és mi történik, ha nem használjuk?

Azt már tehát tisztáztuk, hogy fluor már alapvetően megtalálható a szervezetünkben és az ivóvízben. A fogzománcban található fluoridapatit segít abban, hogy a fogak épségben maradjanak, de nem örökké, hiszen a kor előrehaladtával és az életmódunk változtatásával romlik a fogak állapota. Ha azonban tápanyagokkal és fluoridos készítményekkel próbálkozunk, akkor az képes beépülni a fluoridapatit helyére, ezáltal növeli a fogzománc ellenálló- és védekezőképességét.

Bár nem fogak, de az anyag jó hatással van a szívinfarktus és a különféle daganatos megbetegedések megelőzésében is, így nem csak a szájüreg kapcsán lehet hasznos tápanyagforrás. Túlzásba azonban senki se vigye, hiszen így nagy az esély a hiperaktivitásra, a depresszióra, de még a demencia kialakulását is elősegíti.

A hiánytünete a szuvasodási hajlam, valamint a csontok törékenysége, instabil állapota. Magyarországon nem jellemző, hogy valaki ebben szenvedjen, de aki nem táplálkozik választékosan és nem mos rendszeresen fogat, ott bizony előfordulhat. További tünete a fehér vagy barna foltok, a fogzománc elszíneződése, a fogak felszínének durvulása, érdesedése, ami miatt csak nehezebb tisztán tartani a fogakat.

Megosztás

Kezelések

Blog