Mi okozza a rossz leheletet?

Ahhoz, hogy vonzó legyen a megjelenésünk, nem elegendő az ép és egészséges fogsor, hiszen hiába a szép mosoly, ha mindezt kellemetlen és rossz lehelet kíséri. Hozzá kell tenni, hogy sokszor még akkor is előfordulhat, ha valaki rendszeresen mossa a fogát, de nem minden esetben a fogszuvasodás okozza.

Nem mindegy, hogy mit és mivel eszünk, hogyan és élünk és mennyit törődünk a higiéniával.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mi okozhatja a rossz leheletet.

A kellemetlen szájszag

A rossz leheletért számos dolgot felelőssé tudunk tenni. Nem ritka, hogy kizárólag fogorvos segítségével és vizsgálatokkal tudunk csak megszabadulni a kellemetlen tünetektől. A halitózis, ahogyan az orvosok hívják, időnként mindenkivel előfordul, főleg túlzottan fűszeres ételek fogyasztása után. Ilyen a fokhagyma, a vöröshagyma, vagy éppen a curry és a chili. Ez azonban nem tart sokáig, általában egy fogmosás és pár óra alatt megszűnnek a tünetek.

A tartósan rossz lehelet azonban megkeserítheti a mindennapjainkat. A legrosszabb az egészben, hogy sokszor a helyes fogmosás és szájápolás sem elég ahhoz, hogy búcsút mondjuk neki.

A betegség az emberek nagyjából 30%-át érinti, ami általában valami egészségügyi gondot jelez. Sokszor nem is a fogainkban van a probléma, a rossz szájszag ugyanis más szervhez is köthető.

Mi az oka?

A rossz lehelet az egész életünkre hatással lehet, hiszen befolyásolja, hogy hova és mikor mozdulunk ki, így befolyásolja a társas kapcsolatainkat, valamint a lelki és mentális állapotunkat. Számos kutatást végeztek azzal kapcsolatban, hogy mi válthat ki ilyen problémát. Arra jöttek rá, hogy a gond szerteágazó, így javulást csak akkor tudunk elérni, ha felkutatjuk a kiváltó okot, majd utána megfelelő kezelést kapunk rá.

Az egyik fő probléma a lepedékes nyelv, hiszen sokan nem tudják, hogy nemcsak a fogat kell megmosni, hanem a nyelvünket is. Minden alkalommal, amikor tisztítást végzünk, ne feledkezzünk el a nyelv lepedékéről, ahol ugyanis nagyon könnyen felhalmozódhatnak a baktériumok, amik aztán kellemetlen szájszagot okoznak.

Másik ok a fogszuvasodás, hiszen a fogselyem használatával kizárólag a fogak közötti területet tudjuk tisztítani, a fogkefével pedig nem érünk el mindent. Éppen ezért a kettőt egyszerre kellene alkalmazni, ugyanis a felnőttkorban jelentkező lyukas fog nagy részben ezeken a területeken jelenik meg. Gyakran pedig a bölcsességfog a ludas, hiszen annyira hátul van, hogy legtöbbször nem férünk hozzá megfelelően, így gennyes tasak képződhet, ami aztán fájdalmat és rossz leheletet okoz.

Ugyanez igaz a fogkőre, ami nemcsak azért gond, mert így elszíneződnek a fogaink, hanem azért is, mert a fogkő szájszagot és ínygyulladást okozhat. Járjunk el rendszeresen ellenőrzésre és távolíttassuk el az esetleges követ, így megakadályozva a kellemetlen leheletet és a gyulladásokat.

A megoldás szinte minden esetben a helyes fogmosás lépéseinek elsajátítása. Naponta legalább két alkalommal, reggel és este tisztítsuk meg a fogainkat és a közöket. Már ezzel sokat tehetünk a szájhigiénia megfelelő állapotának fenntartásáért.

Megosztás

Kezelések

Blog