Le kell mondani a kávéról a fehér fogakért?

A kávé az egyik legnépszerűbb élvezeti cikk a világon, amely serkentő hatása miatt kedvelt reggeli italnak számít. A felfedezéséről többféle legenda is kering. Az egyik szerint Krisztus születése előtt néhány száz évvel etióp pásztorok arra lettek figyelmesek, hogy kecskéik a babok fogyasztását követően sokkal élénkebben viselkednek.

A környéken élő szerzetesek pörkölni kezdték a kávét, így készítve az emberek számára is ízletes italt. A kávé azóta is töretlen népszerűségnek örvend, ma már bármelyik boltban könnyedén hozzá lehet jutni. Az időközben felfedezett pozitív tulajdonságai mellett azonban a kávénak van egy kevésbé tetszetős hatása is: sárgítja a fogakat. Ebben a bejegyzésben ezt a témát járjunk alaposan körbe, kitérve a lehetséges fogfehérítési megoldásokra is.

Miért lesz sárga a fogunk a kávé fogyasztása után?

A legfrissebb kutatások szerint a kávéban található antioxidánsok segíthetnek a szájrák megelőzésében. Napi négy kávéval már akár a felére is csökkenthető a megbetegedés kockázata. Egyéb összetevői miatt pedig a kávé a fogszuvasodás kialakulásának megakadályozásában is fontos szerepet játszhat.

A benne található koffein azonban elszíneződést okoz a fogzománc esetében. Az árnyalatok igencsak eltérőek lehetnek a sárgástól elkezdve a barnán át egészen a szürkésebb foltokig. A probléma nem csupán a látható fogfelszínt érinti, hanem bizony a fogkefével nehezen elérhető fogközöket is. Másik gond, hogy a rendszeres koffein fogyasztással a zománc idővel kopásnak indulhat, ami fogszuvasodáshoz vezethet.

A fogfehérítés lehetőségei

Manapság az interneten számtalan otthon is elvégezhető fogfehérítési technika létezik, ezek kipróbálását azonban a fogorvosok nem ajánlják. Előfordulhat ugyanis, hogy olyan módszerbe futunk bele, amely károsíthatja a fogainkat, különös tekintettel a fogzománcot. Egy-egy ilyen rosszul sikerült próbálkozás visszafordíthatatlan ártalmakat eredményezhet.

Sokan azért kísérleteznek az otthoni fogfehérítéssel, mert tévesen úgy gondolják, a rendelőben történő kezelések fájdalmasak lehetnek. Ez egyértelműen egy téves megállapítás. Bár a fogfehérítés után rövid ideig valóban érzékenyebbek lehetnek a fogaink, erős fájdalomtól nem kell tartanunk.

Olyanok is akadnak, akik a költségektől tartva választanak otthoni megoldásokat. Ezzel az a gond, hogy a kísérletezés sokkal többe kerülhet a végén, mint egy szakember által végzett technika.

Egy másik tévhit, hogy a fogfehérítés folyamata előtt nem szükséges fogkőeltávolítás. Ez nem igaz, hiszen az eredmény csak akkor lehet látványos, ha megszabadulunk az amúgy sem túl egészséges lerakódásoktól. Önmagában viszont a fogkőeltávolítás még nem elegendő ahhoz, hogy fehérek legyenek a fogaink. Erre szolgálnak a rendelőben végzett fogfehérítési beavatkozások.

Ugyanígy nem mindig elégséges csupán csak a fogmosásra hagyatkoznunk, ha fehérebb fogsort szeretnénk magunknak varázsolni. Bár a megfelelő fogápolás rendkívül fontos, ennek ellenére a kávé és más színező ételek hatásai miatt szükségünk lehet fogfehérítésre.

Megosztás

Kezelések

Blog