Híd vagy fogimplantátum?

Vajon melyik a jobb megoldás, melyik tartósabb és támogatja jobban a csontok épségét? A fogászati implantátumok és hidak remek megoldást jelentenek a hiányzó fogak pótlására, azonban nagy kérdés lehet, hogy kinek és melyik jobb választás.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mi a különbség köztük, valamint beavatunk abba, hogy időtállóság és kezelési idő szempontjából mire lehet számítani.

Különbségek a híd és az implantátum között

Amíg a fogászati implantátumok igen erős, hosszan tartó műfogak, addig a hidak szimpla fogpótlások, amelyek a szomszédos fogakra csatlakoznak, amiket a szakember pillérként használ. Az implantátumhoz műtéti beavatkozásra van szükség, hiszen ennek során az állkapocsba illesztik azt, így önmagukban stabil módszert jelentenek a fogak pótlására. A két kezelés között azonban számtalan különbséget lehet még felfedezni.

Az egyik az időtállóság, hiszen míg a fémkerámia hidak nagyjából 10 évig tartanak, addig a fémmentes hidak akár 15 évig is megmaradnak. A fogászati implantátumok azonban ennél jobban bírják, akár élethosszig kitartanak, de csak akkor, ha megfelelően gondozzák őket.

Ami a kezelést illeti, a hidak véglegesítésére 7-14 napra van szükség. Először a lecsiszolt fogakra felkerül az ideiglenes híd, majd az egészséges állapotban lévő fogakról lenyomat készül. Ezzel szemben az implantátumok olyan felszínt kapnak, ami a saját csontjainkkal csomósodik össze. A műgyökér beültetéséhez nincsen szükség arra, hogy a szomszédos fogakat lecsiszolják, így azok épségben maradnak. A gyógyulási folyamat azonban hosszabb, bár ez nagyban függ a beavatkozás típusától. Egy sima implantációnál 3 hónapra, míg egy csontpótlásnál 6, de akár 9 hónapra is szükség lehet.

Melyik a jobb megoldás a csontok megőrzése szempontjából?

Amikor a fog gyökere hiányzik, az bizony gyakran idéz elő csontvesztést. Ez a hidak esetében ugyanúgy igaz, így az implantáció az egyetlen olyan beavatkozás, ami megakadályozza az állkapocs csontozatának rövid távon történő sorvadását. Jó esetben a többi foggal és a csontokkal semmi sem történik, így azok teljes mértékben épek maradnak.

Ehhez azonban megfelelő szájhigiéniára van szükség, hiszen mindegy, hogy hidak vagy implantátum kerül be, különösen óvatosan kell eljárni. Ahhoz, hogy a plakk felhalmozódását és a fogak idő előtti szuvasodását megelőzzük, ügyelni kell a rendszeres szájápolásra. Az implantátumok esetében ugyanaz a művelet, mint a saját fogak esetében, így rendszeres fogászati ellenőrzést igényelnek.

Mi történik akkor, ha sem híd, sem pedig implantátum nem kerül behelyezésre?

Megtörténhet, hogy valaki nem kezelteti időben a fogait. A hiányzó fogak ellátásának hiánya további problémákat okozhat, hiszen ilyenkor az egészséges fogak egyenetlenül kopnak, megdőlnek a hiányzó fog irányába, nem beszélve a csontok méretének csökkenéséről.

Sokan aggódnak és félnek az implantáció miatt, hiszen nem ismerik a mostani technikákat, pedig manapság már sokkal fájdalommentesebb és tartósabb megoldást jelentenek, mint évekkel ezelőtt.

Megosztás

Kezelések

Blog