Elég bátor vagy ahhoz, hogy legyőzd a félelmed?

Az emberek jelentős része a fogorvost jelöli meg legnagyobb félelmei egyikeként. Mai blogbejegyzésünkben feltárjuk a félelem okát, és olyan tippeket adunk, ami után minden páciensnek gyerekjáték lesz beülni a fogorvos székébe.

Mi okozhatja a szorongást?

A világ egyik legtermészetesebb dolga, hogy az emberek izgulnak/szoronganak a fogászati kezelések, orvosi vizsgálatok előtt. A probléma akkor kezdődik, ha egy ember olyan mértékű félelmet érez, hogy addig húzza-halasztja a fogorvos meglátogatását, amíg az csak lehetséges. Ilyen esetekben már nem egy enyhe félelemről, hanem odontofóbiáról beszélünk, amely amellett, hogy szükségtelen, nagyon káros is, hiszen a több hónapos, akár éves halogatása a fogorvos meglátogatásának súlyos, sokszor visszafordíthatatlan károkat okozhat, főleg abban az esetben, ha az ember nem fektet túl nagy hangsúlyt a szájhigiéniára.

Senki sem születik úgy, hogy fél a fogorvostól. A szorongás legtöbb esetben egy gyermekkori rossz élményre vezethető vissza, amely közben a pici gyermek olyan traumát él meg, hogy egy életre nyomot hagy benne. Ugyanakkor, néhány kutatást azt igazolja, hogy a fogorvostól való félelem alapja nem egy rossz élmény, hanem a szülő félelme a fogászati beavatkozásoktól. Ebben az esetben a szülők átragasztják a félelmet a gyermekükre, akiben az a kép fog felvillanni a fogorvosi rendelő, vagy fogászati kezelés szó hallatán, hogy az egy rossz hely, ott rossz dolgok fognak vele történni.

Manapság a fogászati beavatkozások már sokkal barátságosabbak, fájdalommentesebbek, mint régebben, ma már nem elterjedt például a fájdalomcsillapítás nélküli fogfúrás, ami biztos vagyok benne, hogy sok-sok embernek él a fejében egy igen meghatározó, kellemetlen élményként.

Hogyan győzd le a félelmedet?

Találkozhatunk olyan esetekkel, amikor az odontofóbia olyan súlyos mértékű, hogy a pácienst semmi nem nyugtatja meg. Ebben az esetben pszichológus segítségére van szükség, azonban, ha egy enyhe szorongásról beszélünk, akkor ezek a tippek hatásosak lehetnek:

  • Ismerd fel a félelmet és fogadd el, hogy ezt érzed! Sokkal könnyebb lesz neked is, és az orvosodnak is, ha felismered, és elfogadod ezt a reakciót, hiszen amellett, hogy tudatosan tudsz ellene tenni, a fogorvosoddal is megoszthatod érzéseidet, aki biztosan segítségedre lesz a szorongásod leküzdésében.
  • Tudd, hogy nem vagy egyedül! Ne szégyelld, hogy ezt érzed, gondolj arra, hogy nem csak te küzdesz ezzel, hanem több millió embert érint!
  • Válassz olyan időpontot, ami elég közel van ahhoz, hogy ne tudd meggondolni magad és lemondani! Az emberek hajlamosak túl sokat gondolkodni a dolgokon, így, ha olyan időpontot választasz a kezelés elvégzésére, amely közel van, nem lesz időd arra, hogy túl sokat gondolkodj rajta.
  • Tereld el a gondolataidat, relaxálj! Utazás közben, vagy amíg vársz a rendelőben olvasd a kedvenc könyvedet, hallgasd a kedvenc zenéidet!
  • Olvass motiváló idézeteket a félelem legyőzéséről!
  • Kérd meg az egyik barátodat, családtagodat, hogy kísérjen el!
  • Ajándékozd meg magad! Vásárolj magadnak valamit a kezelés befejezése után, amire, ha ránézel eszedbe jut, hogy legyőzted a félelmedet, és segít erőt meríteni a következő alkalommal!
  • Válassz megbízható szakembert!

Ne feledd, fogászati rendelőnkben megbízható, kiváló szaktudással rendelkező fogorvosok várnak, akiktől nem kell félni!

 

Megosztás

Kezelések

Blog