Gyökérkezelések

root-canal-treatment-eps8

Ha a fog idege elhalt vagy visszafordíthatatlan károsodást szenvedett, szükség van a gyökérkezelésre.

stomatology-equipment

A legtöbb ember óckodik ettől a beavatkozástól, talán nem is alaptalanul. Pedig egy jó érzéstelenítéssel kis kellemetlenség árán (nem fájdalom!!!) korrekt, jól záró gyökértöméseket lehet készíteni. Rendelőnkben az érzéstelenség eléréséhez Ultracain DS Forte nevű érzéstelenítő oldatot használunk. Mint a neve is mutatja (forte) nagyon erős, kiváló penetrációs képességű, így a gyulladt szöveteket is 90%-ban képes elérzésteleníteni. A fennmaradó 10%-nak gyors segítségül egy kémiai idegölő szert juttatunk a fájós fogába, melynek segítségével pár napon belül elhal az ideg.

dental-tools

A gyökérkezelés során eltávolítjuk a fog koronai részéből a szuvas dentint, felépítjük, megerősítjük a fogat, amennyire lehetséges. Ezután kitisztítjuk az idegcsatornát, majd többszöri átöblítés/fertőtlenítés után vagy letömjük egy ülésben a fogat, vagy gyógyszerrel lezárjuk. A gyökércsatornák falában lerakódott baktériumokat kézi vagy gépi módon távolítjuk el. Ennek a tágításnak és átöblítésnek/fertőtlenítésnek nagyon alaposnak kell lennie, mert csak így lehet a bakteriális csíraszámot lecsökkenteni és hosszú távú, jó gyökértömést készíteni. Az átöblítést NaOCl, H2O2 illetve desztillált vízzel végezzük. Nehezen hozzáférhető csatorna-kiöblösödéseknél lehetőség van ultrahangos gyökércsatorna-átöblítésre, ezzel a speciális fejjel a nehezen elérhető pl. belső reszorpciót (felszívódást) mutató fog gyökércsatornája is elérhető. Így több baktériumot tudunk elpusztítani, és fertőtleníteni az adott területet (EMS Piezon ultrahangos gyökércsatorna átöblítő fej).

A feltágításhoz többféle technikát alkalmazhatunk, íme néhány a lehetőségekből, dióhéjban:

Step Back Technika

Fogorvosi egyetemek által talán legjobban favorizált technika. A gyökércsúcstól indulva 1-1 mm-rel feljebb haladva mindig egy eggyel nagyobb tágító műszerrel szélesítjük a csatornát. Így egy egyenletesen szélesedő, kúp alakú, megbízhatóan tömhető csatornát kapunk. Görbe csatornáknál is használható.

Step Down Technika

A gyökércsatorna bemenetet és a pulpakamrát gépi eszközökkel (Hero Shaper – Micro-MegaProTaper – Dentsply)

tágítjuk, majd a gyökér csúcsi harmadát kézi műszerekkel finoman szélesítve munkáljuk meg. Ez a technika kicsit gyorsabb talán, a gépi eljárás miatt, persze foga válogatja.

Circumferenciális tágítás

Az előző két eljárással kombináltan szoktuk használni. A csatorna falát kis kifelé irányuló húzogató mozdulatokkal tisztítjuk. Szép egyenletes csatornafal lesz a végeredmény.

dental-close-up-of-mouth-and-tools-filling-of-tooth

A gyökérkezelések másik sarkalatos pontja a gyökércsatorna hosszának bemérése. Ez adja meg, hogy meddig fog tartani a gyökértömésünk. Ezt röntgennel és/vagy elektronikus gyökércsatorna-bemérővel állapítjuk meg. A fertőtlenítések, átöblítések, tágítások, esetleges gyógyszeres ideiglenes tömések után egy jól tömhető, kúp alakú csatornát kapunk, mely még így is csak pár milliméter szélességű.

A gyökérkezelés a komplett, falálló, csúcsig érő gyökértöméssel fejeződik be. Többféle gyökértömési technika létezik, fogászati rendelőnkben laterálkondenzációs technikával készítjük a gyökértöméseket, ez a technika egyike a legkorszerűbb gyökércsatorna-lezárásoknak. A technika vékony guttaperchacsúcsok egymáshoz préseléséből áll, egy speciális műszer segítségével. A guttapercha csúcsok mellet a jobb zárást még egy folyékony gyökértömőanyag is elősegíti. A kettő együttes alkalmazásával megbízható, korrekt gyökértömések készülnek. Feltágított, görbe gyökércsatornák tömése is kivitelezhető vele, persze csak egy határon belül.

Bár a gyökér korrekt ellátása megtörtént, nem szabad elhanyagolni a fog koronai részének (látványos) felépítését, mely csak most kezdődik. Ha ez nem történik meg, hiába szenvedtünk a fog megmentésével.

Fontos tudni, hogy a gyökérkezelt fogak törékenyek, és szeretnek elszíneződni. E két hátrány kiküszöbölésére, és a fog definitív ellátására javasolt az onlay, illetve a korona.

Vissza a kezdő cikkhez: Amit a szuvasodásról általában tudni kell!