A szuvas fog jelei és kezelési lehetőségei

Az érzékeny fogak mindig rosszat sejtetnek, hiszen sok panaszt okozhatnak. A kisebb-nagyobb fogfájás okozói általában a szuvas fogak, ami a lakosság legnagyobb részét érintő fogászati betegség. A probléma az, hogy sokan elhanyagolják a tüneteket, várnak vele, mert félnek szakemberhez fordulni. Egy idő után azonban erős fájdalommal jár, végül fogvesztést okozhat. Ha azonban sikerül időben kezeltetni, akkor lehetséges, hogy elegendő a fogtömés vagy a gyökérkezelés. A kezeletlen szuvasodás komoly betegségeket okozhatnak, ami nem csak a fogakat érinti.

A szuvas fog legelső tünetei

A fogszuvasodás a világon a leggyakoribb fogászati megbetegedés. Akkor fordul elő, ha a szájban lévő, szuvasodást okozó baktériumok elszaporodnak, a savtermelés pedig kárt okoz a fogak külső rétegén, azaz a fogzománcon. Mindig a lepedőkből ered, ami már alapjáraton jelezheti azt, hogy valami nincsen rendben a szájüregben. A lepedék ugyanis a baktériumok összetett, ragadós rétege, amely a fogazat bármely részén jelentkezhet. Bár természetes módon van jelen a szánkban, ha nem mosunk rendszeresen fogat, akkor megtapad, felhalmozódik, végül pedig különféle panaszokat, betegségeket, gyulladásokat okozhat.

A szánk tehát számtalan baktériumnak ad otthon, ami teljesen természetes. Azonban, ha a szuvasodásért felelősek elszaporodnak, akkor bizony számíthatunk ínygyulladásra vagy akár ennél is komolyabb betegségekre. Ennek fő oka, hogy ha fogmosást követően maradnak baktériumok, ami kolonizálódnak, akkor azok telepeket hoznak létre, ami idővel ragadós és nyálkás réteget okoz. Ez a lepedék még a nyelvet is beborítja, valamint megtapad többek között a fogpótlásokon és a fogszabályzón is.

Amennyiben ez a réteg nem kerül eltávolításra, nem mosunk naponta többször fogat és használunk fogselymet, akkor sűrűvé válik, majd a nyálból származó kalcium és foszfát hatására megkeményedik, végül képtelenség lesz hagyományos úton eltávolítani.

Emellett a sav az, ami még gondot okozhat. A lepedék szuvasodást okozó baktériumai cukorral és keményítővel maradnak életben, azokat bontják le, ami végül savat képez. Ez a sav idővel meggyengíti és erodálja a fogzománcot, ami ínygyulladáshoz és szuvasodáshoz vezethet. Nem egyik napról a másikra történik, sokkal inkább egy fokozatos gyengülésről van szó, ami főleg a fogak külső védő rétegét érinti.

Amikor a fogzománc már meggyengül, akkor foltszerű képződmények jelennek meg a fogakon, az nem képes ellenállni, áteresztővé válik a baktériumok számára, végül folyamatosan növekvő lyukat eredményeznek. Ez lesz a szuvasodás.

Mik a fogszuvasodás legjellemzőbb tünetei?

Első körben a hidegre és melegre, valamint az édesre való fogérzékenység jelentkezik. Ez az első jele annak, hogy valami nincsen rendben. Ismert tünet továbbá a rágás és a harapás közbeni fájdalom, illetve az elszíneződött vagy letört fogak. A szuvas fog ráadásul akár rossz leheletet is okozhat, hiszen a baktériumok rothasztó tevékenysége büdös lehet.

Mitől alakulhat ki szuvasodás?

Elsősorban olyan tényezők kombinációja okoz szuvasodást, mint a baktériumok jelenléte, valamint a nem megfelelő étrend és a szájhigiénia. Ezek mind kockázati tényezők, így érdemes lenne figyelni rájuk. Tudni kell, hogy a szuvasodás egy fertőző betegség, amivel már kisgyermekkorban találkozunk, hiszen a saját szüleinktől kapjuk el. Amikor ugyanazzal az evőeszközzel eszünk, esetleg lenyaljuk a gyermek cumiját, azzal azonnal bejuttatjuk ezeket a káros baktériumokat a kicsik szervezetébe.

De gondot okozhat még a nem megfelelő szájhigiénia, ami főleg azoknál történik meg, akik nem mosnak rendszeresen fogat. Naponta legalább 2-3 alkalommal szükség lenne rá ahhoz, hogy a lepedéket eltávolítsuk, ne engedjük azt felhalmozódni. Nem mindegy azonban az sem, hogyan tisztítjuk meg a fogainkat. Érdemes puha sörtéjű kefét választani, ami nem irritálja az ínyt.

Ami pedig az étrendet illeti, a sok keményítő, a cukros ételek és italok fogyasztása mindig utánpótlást jelentenek a káros baktériumok számára. Erjesztő hatásuk miatt csökken a szájüreg ph-ja, a savas közeg pedig az említett módon gyengíti meg a zománcot. Érdemes kerülni a főétkezések közötti rágcsálnivalókat, üdítőket, csokoládékat, hiszen ezek mind növelhetik a szuvasodás kialakulásának esélyét.

Emellett fontos megemlíteni, hogy vannak olyan betegségek, amelyek ellen csak nehezen tehetünk, pedig kárt okoznak a szájüregben. Ilyen a reflux, az étkezési zavarok, amelyek savasabb közeget eredményeznek, ami végül lyukadáshoz vezethet. A reflux tehát nem játék, ahogy a bulimia vagy az anorexia sem. Érdemes a megfelelő szakemberhez fordulni ezekben az esetekben is.

A szuvas fog nem csak egyféle lehet

A szuvasodásnak több fajtája is van. Az első a rágófelszínű, barázdából származó, amikor a rágófogak barázdái csapdákká válnak az ételmaradékok, valamint a káros baktériumok számára. Ahogy a rágófogak előbújnak, a barázdák feltöltődnek, ekkor történik meg a barázdazárás, amivel könnyen megelőzhetjük a fogak állapotának romlását.

A másik eshetőség a fogak közötti szuvasodás, ami főleg akkor jelentkezik, ha a fogkefe sörtéjével nem érjük el az érintkező felületeket. De szóba jöhet a fognyaki szuvasodás, ami a rossz fogmosás eredménye az ínyszél mentén megtelepedő lepedék hatására.

A szuvas fog kezelési lehetőségei

A fogorvosok nagy része először eltávolítja a fog sérült részét, majd a megfelelő töltőanyaggal vagy betéttel állítják helyre az eredeti formáját. Ma már olyan megoldások léteznek, amelyek esztétikus eredményt hozhatnak, így szinte fel sem tűnik senkinek, ha egy fogunkat be kellett tömni.

A kisebb és közepes szuvas fogakat általában kompozit fogtöméssel kezelik. Ennek anyaga műgyanta és apró méretű üvegszemcsék kombinációja. Élettartamuk a megfelelő szájhigiénia mellett 3-6 év, de természetesen lehetnek eltérések. Ha viszont nagyobb lyukról van szó, akkor jöhetnek szóba az inlay betétek, amiket a kis- és nagyőrlő fogak esetében alkalmaznak. Előnye, hogy jóval tartósabb, hiszen készülhet porcelánból, porcelán részecskékkel kombinált kompozitból, de akár arany ötvözetből is. Ennek hatására helyreáll a fog eredeti formája, ráadásul még a rágóképességre is pozitív hatással van.

Megosztás