A fogkő és annak következményei

A fogkővel nemcsak az a gond, hogy esztétikailag zavaró, hanem az is, hogy súlyos fogágybetegségekhez vezethet, főleg, ha nem kezeltetjük időben. Gyakran számolhatunk íngyulladással, fogszuvasodással, de nem ritka a tasakképződés sem.

A lepedék tehát számos problémát okozhat az ember életében, így érdemes időnként leszedetni, így nagyobb eséllyel kerülhetőek el a komolyabb betegségek.

Ebben a cikkben a fogkőről írunk részletesebben, valamint kitérünk annak következményeire.

De mi is a fogkő?

A fogkő maga egy lepedék, amely idővel megkeményedik és elmeszesedik. Akkor alakul ki, ha a fogakon tartósan ott marad a lepedék, vagy pedig napokon keresztül nem kerül sor rendes fogmosásra. A fogkővel ott van az ínyvonal felett és alatt és bár önmagában nem veszélyes, mivel további lerakódásokat eredményez, így könnyen megzavarhatja a szájhigiéniát.

A helytelenül mosott fogakon nagyjából 20 perc után elindul a lepedékképződés, ami 6-10 nap alatt teljesen el tud meszesedni, ezáltal fogkővé alakul. Az íny felett ez fehér színű, ám minél többet dohányzunk és kávézunk, annál nagyobb eséllyel színeződik el. Gyakran még az élénk színű élelmiszerek is ártanak, így azokat szintén érdemes kerülni.

Ami viszont az íny alatti fogkövet illeti, itt minden esetben fekete színű a lepedék, ugyanúgy, ahogy a baktériumok által okozott elszíneződések is. Jó hír azonban, hogy ezek könnyen lepolírozhatóak, ehhez azonban szakember segítségére van szükség. A fogkő ugyanis az íny gyulladásához vezet, ezáltal az íny teljesen elveszíti a színét, megduzzad, sokszor pedig vérzik is.

Hogyan távolítható el?

Alapos és persze rendszeres fogmosással könnyen búcsút inthetünk neki, azonban magának a fogkőnek az eltávolítását kizárólag a fogorvos vagy a dentálhigiénikus tudja szakszerűen elvégezni. Amikor megtörténik az eset, a vérzés lehet a jele annak, hogy az íny már begyulladt, eltávolításával azonban ez megszűnik.

Mitől alakulhat ki?

Sok minden befolyásolja azt, hogy milyen gyakran jelenik meg a fogkő. Az egyik legnagyobb probléma a nem megfelelő szájhigiénia, a rendszertelen fogmosás, valamint a fogselyem néhai használata. Utóbbi legalább annyira fontos, mint a fog megfelelő tisztítása, hiszen sokszor csak ennek segítségével tudjuk megfelelően eltávolítani a fogak között rekedt élelmiszereket.

A fogkő kialakulását elősegíti továbbá a nyál nem megfelelő összetétele, de befolyással van rá a genetika és persze az életmód.

A megelőzési lehetőségek

A fogkőképződés könnyen megelőzhető, de legalábbis mérsékelhető. Ehhez azonban naponta legalább két alkalommal kellene alaposan fogat mosni. Reggelente és esténként 2-3 percen át tartó tisztítás már sokat segíthet abban, hogy ne kelljen fájdalommal szembe néznünk. Fontos továbbá a fogkefe és a fogkrém kiválasztása, hiszen előbbi esetében lényeges a fej mérete és a sörték erőssége, míg utóbbinál szintén nem mindegyik felel meg az előírásoknak. Nem árt továbbá fogselymet és szájzuhanyt alkalmazni, ezekkel szintén nagyobb eséllyel kerülhetjük el a fogkőképződést.

Megosztás

Kezelések

Blog