3 házi módszer az érzékeny fogak kezelésére

A fogak érzékenysége általában éles fájdalomként jelentkezik, legtöbb esetben valamilyen külső hatás miatt. A legtöbb esetben a hideg és a meleg, valamint az édes és a savanyú ízek okozhatnak problémát és kellemetlenségeket. A jelenségnek több oka van, így előfordulhat, hogy ínybetegségről van szó, de nem ritka a fogszuvasodás miatt bekövetkezett érzékenység sem.

Már csak az a kérdés, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy ez elmúljon?

Ebben a cikkben megosztunk pár tippet azzal kapcsolatban, hogyan lehet mindezt házilag kezelni.

Mi az ok?

Amikor fogérzékenységről van szó, akkor ott a fogbél apró csatornákon keresztül kerül kapcsolatban a szájüreggel. Ugyanez történik a lyukas fogak vagy éppen a fogínybetegségek esetében, amikor az íny visszahúzódik, ami kellemetlen tünetekkel járhat. Ilyenkor a dentinfelszín szabaddá válik, ami miatt a külső hatásokra érzékenységgel, vagy fájdalommal reagál. A fájdalmat a dentin-csatornák a fogideg felé küldik, így a sérülékeny fog fogzománca kopik, az íny visszahúzódik, ami még több problémával járhat.

Akár öregedésről, akár túl savas ételekről van szó, ezek mind visszavezethetőek a gyakori fogérzékenységhez. Persze akadnak olyan fogorvosi kezelések, amelyekkel mindez megszüntethető, azonban sokszor azonnali segítségre lenne szükség.

1. Kókuszolajos öblögetés

A kókuszolajnak antibakteriális hatása van, ezáltal elpusztítja azokat a baktériumokat, amelyek fogszuvasodást és kellemetlen szájszagot okoznak. A legjobb, ha reggel, még étkezés és fogmosás előtt egy kanál kókuszolajat legalább negyed órán keresztül öblögetünk, forgatunk a szánkban. Ezt követően köpjük ki, és mossuk meg a fogainkat. Ha erre nincs lehetőség, akkor elegendő lehet pár perc is, hiszen már ennyi idő alatt is rengeteg baktérium pusztulhat el. Az olajos öblögetéshez nehezen, de hozzá lehet szokni. Érdemes kevesebb olajjal kezdeni, rövidebb ideig használni, majd fokozatosan növelni az mennyiséget és az időtartamot.

2. Sós víz

A régi öregek szerint a fogérzékenységre jótékonyan hat a sós vizes öblögetés is. Ez ugyanis helyreállítja a száj pH-értékét, emellett antibiotikumos hatása is van, megszünteti a kellemetlen fájdalmakat, emellett enyhíti az ínybetegség tüneteit. Ehhez nincs más teendőnk, mint egy fél teáskanál sót elkeverünk egy pohár langyos vízben, majd azzal napi két alkalommal öblögetünk egyet.

3. Szegfűszeg használata

Az egyik legősibb és legnépszerűbb házi szer a szegfűszeg, ami fogproblémák esetén kiválóan szünteti meg a fájdalmat. A fűszer gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, nem utolsó sorban érzéstelenítő és antibakteriális hatással rendelkezik. A szegfűszeg olaja szintén remek megoldás lehet, a fűszer egymaga hatásos a szájüregi fertőzések, illetve a fogérzékenység ellen egyaránt.

Nincs más dolgunk, mint összetörni a szemeket, majd egy kis olívaolajat adni hozzá, és már mehet is az érintett fogakra. Ugyanilyen jó hatással lehet a problémákra pár csepp szegfűszeg illóolaj és egy fél pohár víz, amivel napi két alkalommal öblögethetünk.

Megosztás

Kezelések

Blog