1 perces tippek a Fogorvostól

Valóban nem szabad cukros ételeket fogyasztani, mert fogszuvasodást okoz?

Valóban nem szabad cukros ételeket fogyasztani, mert fogszuvasodást okoz?

Cukor nélkül étkezni meglehetősen nehéz, mert nagyon sokféle ételben és italban megtalálható, néha meglepő mennyiségben. Tény, hogy a cukorbevitel csökkentése, javít a szervezet általános állapotán és fogaink egészségére is jó hatással van.

A cukrot gyakran a fogszuvasodás vezető okának tekintik. De az az igazság, hogy még ha nem is eszünk cukrot, akkor is előfordulhat fogszuvasodás.

A fogszuvasodás először csak matt, fehér foltként majd kis lyukként jelentkezik a fogak felszínén vagy a barázdák mélyén. Ilyenkor még könnyű dolgunk van: a fogorvos pici fúrással kitisztítja az üreget és betömi a fogat. Ez a folyamat később sajnos sokkal komplikáltabb, ha nem jutunk időben fogorvosi segítséghez: a kezdetben kis üregből nagy és mély kráter, az egyszerű tömésből pedig gyökérkezelés vagy legrosszabb esetben foghúzás lesz.

A cukor egy hosszabban tartó folyamaton keresztül hozzájárul az üregek kialakulásához, de nem maga a cukor okozza a problémát.

A ragadós ételek (mint a karamell, a péksütemények) nehezen távolíthatóak el a fogak felszínéről, és mintegy vonzzák a baktériumokat, hogy szaporodjanak a fogakon és a fogak körül. A szánkban lévő baktériumok felhasználják a cukrot, és olyan savas vegyületeket termelnek, amelyek elősegítik a fogszuvasodást.

Mit tehetünk? Nem a cukrot vagy keményítőt tartalmazó ételek teljes elkerülése a cél, hanem inkább étkezés után öblítsük ki a szánkat, vagy mossunk fogat, így csökkentsük a lepedék és a savak felhalmozódását!

Megosztás

További 1 perces tippek a Fogorvostól

2023. június

Go to Top