Mi áll a sárga fogak hátterében?
Ahhoz, hogy valaki szépen mosolyogjon, elengedhetetlen, hogy egészségesek legyenek a fogai. Bár a legtöbb embernek nem feltétlenül vakítóan fehér a fogsora, azért a túlzottan sárga és barnás elszíneződés egyáltalán nem annyira vonzó. Általánosságban elmondható, hogy az egészséges fogak halvány csontszínűek, a valódi színük attól függ, hogy a fog felső rétegén mennyire látszik át a sárgás árnyalatú dentin.
Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mi áll ennek hátterében.
Mi okozza a fogak sárgulását?
Ahogy a bevezetőben említettük, egy rendszeresen ápolt fogsor nem teljesen fehér, inkább halvány csontszínre hajaz. Minél vékonyabb valakinek a fogzománca, annál jobban átlátszik rajta a sárga dentin. Éppen emiatt, ahogy idősödünk, sokkal nehezebb megőrizni a fogak fehérségét.
Persze ezt nemcsak a kor befolyásolja, hiszen számos egyéb oka lehet annak, hogy a fogak elkezdenek sárgulni. Az egyik fő problémaforrás az elfogyasztott ételek, illetve italok. Részben azért, mert minden zöldség, gyümölcs, cukros vagy zsíros étel hatással van a fogzománcra. Másrészt, minél savasabb egy étel, annál könnyebben vékonyodik el a felső réteg.
Mit érdemes elkerülni?
A legismertebb fogszínező a kávé, illetve az alkohol. Emellett le kell számolni a túlzott teafogyasztással, ugyanis a fekete, a fehér, illetve a zöld változat szintén hatással van a fogsor állapotára. Arról pedig nem is beszélve, hogy rengeteg cukorral fogyasztva a lehető legrosszabb kombinációról beszélhetünk.
Mivel a fogak felülete porózus, a sötétebb italok könnyen bekerülhetnek a mélyebb rétegekbe, ezáltal foltokat okoznak. Legyen szó a vörösborról, az említett fekete kávéról, esetleg teáról egyaránt, érdemes őket messziről elkerülni, ha nagy a küzdelem a sárgulással.
Bár a legtöbb folt viszonylag rövid idő alatt elmúlik, ha túl gyakran isszuk ezeket az italok, akkor bizony a fogaknak nincsen ideje regenerálódni, folyamatosan képződik ez a sárgás réteg.
Mit tehetünk, ami segít a elszíneződés ellen?
Furcsának hangozhat, de ne csak a kávét, hanem a teát is tejjel igyuk, ez ugyanis valamennyivel halványítja a fekete italokat. Ha mindenképpen teát fogyasztanánk, akkor lehetőleg a zöld változatot válasszuk, ami bár szintén sárguláshoz vezethet, jóval többre van belőle szükség, hogy káros legyen a fogsorra. A borok esetében pedig jobb megoldás a fehér, hiszen ez nem kevésbé sötét, így kisebb hatása van a fogak színére.
Az ételek kapcsán pedig figyeljünk arra, hogy mind a szójaszósz, mind a paradicsomszósz, de még az ételízesítők is negatívan befolyásolják a fogzománcot. Amennyiben nem kívánjuk lecserélni őket, érdemes melléjük salátát, brokkolit, esetleg spenótot fogyasztani, ezek ugyanis védő réteget képeznek, így a hozzáadott ízesítők nem jutnak be a mélyebb rétegekbe.
Nem árt továbbá napi szinten almát enni, hiszen ez a nem túl népszerű, ámde annál hatásosabb gyümölcs segít megőrizni a fogak színét. A savasságának köszönhetően lemarja a zománcról a foltokat, a keményebb textúrája pedig egyfajta természetes peelingként funkcionál, így több nyál termelődik, amivel át tudjuk öblíteni a szánkat. A nyál amúgy is fontos a sárgulás és a kellemetlen szájszag elleni küzdelemben.
Kezelések
Blog
- Letört fog: építés, pótlás vagy korona
- Éjszakai fogszabályzás: diszkrét megoldás a mosolyért
- Ezen okok miatt alakulhat ki csonthártyagyulladás a szájüregben
- A leukoplakia okai, tünetei és kezelési lehetőségei
- A lepedék, vagyis a dentális plakk következményei
- Ezek a legnépszerűbb fogszabályzó típusok
- Arcüreggyulladás: fogászati eredetű panaszok
- Fogpótlás utáni fájdalom: erre számíthatunk