Hogyan alakul ki a kellemetlen szájszag, és hogyan lehet megelőzni?

A kellemetlen szájszag vagy rossz lehelet általában nem jelent betegséget, azonban mégis sok ember életét megkeseríti. Kialakulását baktériumok okozzák, melyek a szájban telepednek meg.

Ne felejtsük el, hogy az emésztés már itt megkezdődik azzal, hogy összerágjuk az ételt, és az a nyálunkkal keveredik. A szájban lévő baktériumok már elkezdik a táplálék lebontását, hogy a gyomornak könnyebb dolga legyen. Ezekre a baktériumokra szükség van, fontos szerepet játszanak az emésztésben.

A rossz lehelet okai

Amikor a baktériumok dolgozni kezdenek, a fehérjéket alkotó aminosavakat átalakítják, és közben kénvegyületek alakulnak ki – ezeknek a kénvegyületeknek, melyek jelenléte teljesen normális, van egy bizonyos szaga.

Előfordulhat, hogy a szájunk kiszárad, mert nem iszunk eleget, vagy túl csokoládét eszünk, esetleg alkoholt fogyasztunk. Ezek mind csökkentik a nyálelválasztást. A felsőlégúti és más betegségeknek is lehet ilyen hatása.

A kor előrehaladtával is csökken a nyálelválasztás, tehát már emiatt is idős korban nagyon oda kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre. Egyes gyógyszerek mellékhatásának is lehet a következménye, például a vérnyomáscsökkentő, az allergia-, illetve a depresszió elleni tabletták is okozhatják.

Éjszaka is kiszáradhat a szájunk, ha alvás közben nyitva van. A horkolókat jobban érinti ez a probléma. Éjjel amúgy is sokkal kevesebb nyál termelődik, ezért fordul elő, hogy reggelente szinte mindenki szájszaggal ébred.

Aki dohányzik, annak szinte biztos, hogy kellemetlen a lehelete, hiába rágja a rágógumit, nem tudja ellensúlyozni.

Élelmiszerek

A fehérjében gazdag ételek fogyasztása (húsfélék, hal) után különösen felerősödhet ez a tünet, mert ezek lebontásakor kénhidrogén jön létre, melynek záptojásra hasonlító illata van.

Mindenki észrevette már magán, ha hagymát, különösen fokhagymát eszik, akkor kifejezetten erős szájszaga lesz, olyan, amit még önmagán is észlel. Ennek oka is egyféle kénvegyület, a merkaptán. Érdekes párhuzam, hogy a görény is ezt a vegyületet bocsátja ki magából az ellenségei elrettentésére. Nem véletlen, hogy a mesékben, mondákban, filmekben is a fokhagymát vetik be vámpírok, ördögök ellen.

A tejtermékek, cukrok, a már említett alkohol tartalmú italok és a savas anyagok bomlásuk során nagyban elősegítik a szájszag megjelenését. Kutatók azt is megfigyelték, hogy a laktóz érzékenyeknek erősebb lesz a szájszaguk tejtermékek fogyasztásakor.

Az emberek egy része nehezen bontja le a babot, ami szintén sok fehérjét tartalmaz. Ezt a betegséget „halszag” szindrómának hívják. Aki ebben szenved, jobban jár, ha ezt a közkedvelt ételt inkább elkerüli. Úgy látszik, a vegetáriánusok sem mentesülnek a rossz lehelettől.

Ha valakinek kellemetlen a szájszaga, ne próbálja meg mentolos cukorral elnyomni, mert ezáltal az felerősödik. A cukor bomlásnak indul, a baktériumok pedig tovább szaporodnak. Míg mi élvezzük a mentol kellemes ízét, saját szájszagunkat nem érzékeljük, csak a környezetünk.

Megelőzés

Ha mi is ezzel a gonddal küzdünk, első körben keressük fel fogorvosunkat, és tőle kérjünk tanácsot. Sajnos a romló fogak is okozhatnak ilyen tüneteket, esetleg a szájpenész is. Akik reflux-ban szenvednek, rosszul zár a gyomorszájuk, ők is küzdhetnek ezzel.

Mindig fordítsunk étkezés után kellő időt a fogmosásra, ne hanyagoljuk el. Ha nem otthon étkezünk, tegyünk a táskánkba egy kis tubus fogkrémet, fogselymet, fogkefét, és szükség esetén használjuk.

Megosztás