Milyen ételek károsíthatják a fogunkat?

Fogaink épségére minden életkorban ügyelni és vigyázni kell, hogy azokat hosszú évtizedekre egészséges állapotban megőrizhessük. Nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem az egészséges emésztés fenntartása miatt is.

Az emésztés ugyanis már a szájunkban megkezdődik, ahogy az ételt elpépesítjük, azaz elrágjuk, miközben az elkeveredik a nyálunkkal. Ha túlságosan darabos az étel, ami a gyomorba kerül, akkor az emésztés lassabban, nehezebben, alacsonyabb hatásfokon történik meg, ami egészségünk megromlásához vezethet.

Sok olyan ételt fogyasztunk, melyről nem is gondoljuk, hogy károsíthatja a fogunkat. Nézzünk egy-két példát.

Gyümölcsök

A gyümölcsök, melyek fogyasztása egészséges, a fogainkra mégis károsan hatnak. Ennek alapvetően a gyümölcssav és a cukor az elsődleges oka. A sav és a cukor együttese jelentősen megnöveli a fogszuvasodási kockázatot. Érdekes, hogy az emberek nagy része azt gondolja, hogy a fogainkra a szénsavas, cukros üdítőitalok, mint például a kóla a legkárosabbak, pedig ez egyáltalán nem így van.

Kutatások bebizonyították, hogy a fogzománcra legkárosabb az alma. Ha lassan rágjuk az almát, akkor az sokkal tovább marad a szájunkban, és ezáltal annak savtartalma nem tesz jót fogainknak. Az édesebb almák cukortartalma meglehetősen magas, egy darab alma cukortartalma akár 4 teáskanálnyi cukornak felel meg.

Természetesen a szénsavas és/vagy cukros üdítők, gyümölcslevek sem tesznek jót a fogzománcnak. Sajnos a szülők nagy része nem vizet ad gyermekének, ha az szomjas, hanem üdítőitalt. Nem is gondol közben arra, hogy ez nem igazán szomjoltó, illetve mennyire romboló hatású. Statisztikai adatok szerint mára már az öt éves gyerekek felének szuvasodnak a fogai, és ez alapvetően a cukros üdítők miatt vannak. Sajnos a turmix italok is nagyon savasak gyümölcstartalmuk miatt.

Van egy különleges gyümölcs, ami nem bántja a zománcot, de ha sokat eszünk belőle, akkor kékre színezheti a fogunkat, ez pedig nem más, mint az áfonya.

Rágógumi, pattogatott kukorica, csipsz

A cukormentes rágógumi is árt a fogaknak, mert maga a rágózási folyamat serkenti a nyálképződést, így lúgos közeget hoz létre a szájban. Rossz hatással van a zománcra is, és a tömésekre, az esetlegesen szájunkban lévő hídra, koronára, egyéb felépítményekre.

Mivel mindkét finom rágcsálnivaló gyors felszívódású szénhidrátnak minősül, amikor a szánkba kerül, és kapcsolatba lép a nyálunkkal, glükózzá alakul, ami sajnos fogszuvasodást okoz. Ha sokat fogyasztunk belőle, akkor a szánkban lepedéket képez, ami sokáig ott is marad, ha nem mosunk hamarosan fogat.

A pattogatott kukorica az előzőeken túl azért is veszélyes, mert mindig vannak benne olyan szemek, melyek nem pattogtak ki. Ha véletlenül erre ráharapunk, kitörhet a fogunk, vagy eltörhet a korona, a híd.

Alkoholos italok

Az alkohol tartalmú italok szájszárazságot okoznak, ami nem tesz jót fogainknak. A fehérbor fokozottan károsítja a fogzománcot, inkább válasszuk helyette a vöröset. Ha nem iszunk belőle gyakran, akkor nem színezi el a fogainkat.

Tisztító hatás

Azért ne keseredjünk el, mert vannak olyan ételek is, melyek kedvezőek fogainknak. A magas rost tartalmú zöldségeknek kifejezetten tisztító hatása van, jót tesz a fogainknak és a szájhigiéniánknak.

A tejes ételek, italok is kedvezőek, mert a bennük található foszfor és a kalcium egy kicsit visszapótolja az ásványi anyagokat, ezért fogyasztásukkal csökkenthető a fogszuvasodás kockázata.

Megosztás

Kezelések

Blog