Mikor van szükség fogszabályzóra?

Manapság fogszabályzót viselni már nem ciki és nem is szégyen, hiszen számtalan lehetőségünk van válogatni a különféle típusok között. Ennek köszönhetően megtalálhatjuk a számunkra legkényelmesebb és legelviselhetőbb típust.

Persze ez még nem azt jelenti, hogy az emberek szívesen vágnak bele, hiszen sokan nem mernek szakemberhez fordulni, általában az interneten kutakodnak, hogyan oldhatnák meg a problémát fogszabályzó nélkül.

Ebben a cikkben erről a témáról lesz szó részletesebben. Kitérünk arra, honnan tudhatjuk, hogy kezelésre van szükségünk.

Hogyan állapíthatjuk meg, hogy fogszabályozásra van szükségünk?

Mindenekelőtt megemlítenénk, hogy az öndiagnosztizálás egyáltalán nem a legjobb megoldás, hiszen az interneten található cikkek nem helyettesítik a kezelést. Mivel azonban egyre többen akarnak az online térben választ találni a problémára, így igyekeztünk minden információt összegyűjteni ebben a témában.

Amennyiben tehát a fogak előre állnak, akkor bizony ideje, hogy fogszabályozó segítségével helyreállítsuk azt. Az eszköz lehetőséget ad korrigálni a nem jól álló fogakat, hatékonyan egyenesíti ki és rakja őket helyre. A másik hasonló eset, amikor fogszabályozásra van szükség, amikor a fogak nem a helyes pozícióban állnak. Itt nemcsak az első fogakról van szó, hanem mindegyikről. Ha torlódást látunk vagy érzünk és úgy gondoljuk, hogy az adott fog vagy fogak nem a megfelelő irányban állnak, akkor szükség lehet fogszabályzóra.

Hangképzés problémák

Ami a hangképzést illeti, amikor a fogak torlódnak, akkor egyes hangokat nehezebben vagy nem helyesen ejtünk ki. Ilyenkor a legjobb megoldás azonnal segítséget kérni. Itt azonban meg kell említeni, hogy a legtöbb esetben ránézésre, laikusként lehetetlen megállapítani, hogy mi a probléma. Itt ugyanis nagyon fontos az állcsontok helyes növekedésének irányítása, az állkapocsízületek megfelelő fejlődésének elérésre, valamint a maradandó fogak megfelelő pozícióba helyezése.

Mikor és kinek érdemes szakemberhez fordulnia?

A rendellenességek hátterében nem csak külső hatások lehetnek, hiszen a genetika is nagy szerepet játszik a fogak állapotának megőrzésében. Az állcsontunk, a fogaink mérete, valamint azok alakja öröklődik, így nem rajtunk múlik, hogyan bújnak ki és alakulnak át.

Gyermekkorban fontos a rendszeres fogorvosi vizsgálat, hiszen ezzel sok mindent meg lehet előzni, így sokszor már gyermek- és tinédzserkorban fogszabályozásra van szükség, így még időben cselekedtünk, kisebb az esély, hogy felnőtt korban lenne rá szükség. A növekedésben lévő szervezet ugyanis még könnyebben alkalmazkodik az egyes változásokhoz.

Az már más kérdés, hogy mikor érdemes elkezdeni a kezelést, ha nem kisgyerekekről van szó. Függ az aktuális problémától, nehéz általánosságban beszélni. Van azonban pár dolog, ami segíthet eldönteni. Általában akkor a legjobb belekezdeni, amikor a minden őrlőfog kibújt, ami általában 12 éves kor környékén történik meg.

Fontos tudni, hogy a felnőttkori fogszabályzást rögzített készülékekkel végzik, itt azonban nem kell már aggódni az esztétika miatt, hiszen manapság már léteznek láthatatlan fogszabályzók, mint a fehér kerámia, vagy éppen a belső rögzítésű típusok. Ennek köszönhetően senkinek sem kell tudnia, hogy mi van a szánkban.

Megosztás

Kezelések

Blog