Gyermekfogászat: mikor és miért érdemes rendszeres szűrésre vinni a kicsiket?

A gyermek fogászat fő célja, hogy ezáltal megelőzzük a különféle fogászati megbetegedéseket, kiszűrjük a problémákat, ezáltal később kisebb eséllyel találkozhatunk komolyabb problémákkal. Ennek során a fő szempont a preventív szemlélet kialakítása a szülőkben, valamint a családtagokban, ezzel együtt a gyerekekben is.

Itt nemcsak a tünet kezeléséről van szó, hiszen fontos megismertetni a szülőkkel, hogy mi a teendő az egyes megbetegedések kapcsán.

Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogy mikor és miért érdemes szűrésre vinni a gyerekeket.

A gyermekfogászat célja

Amikor a gyermekekről van szó, akkor a fogászati kezelésnek a célja nem egy akut probléma megoldása, hanem a megelőzés. Fontos ezt komolyan venni, hiszen az ők még fejlődés alatt vannak, nagyon nem mindegy, hogy milyen állapotban van a szájüregük, amit aztán tovább visznek és felnőtt korukban is hasonló lesz a helyzet. Ha megtanítjuk őket arra, hogy rendszeresen el kell járni ellenőrzésre és szűrésre, akkor idősebb korukra nagyobb eséllyel tanulják ezt meg, így kevesebb problémával néznek szembe.

Ehhez azonban a szülőkre van szükség, akik megtanítják és megmutatják számukra, hogy a fogászati ellenőrzésnek természetesnek és rendszeresnek kell lennie. Míg felnőtt korban elegendő félévente egyszer eljárni, addig a gyerekeknél érdemes minél gyakrabban ellenőriztetni a szájüreget. A szakemberek sokszor ugyanis már gyermekkorban találkoznak elhanyagolt szájüreggel, amely hatással van a felnőtti létre. Hozzá kell tenni, hogy sosem a fogorvos feladata a gyerekeknek elmagyarázni, miért kell eljárni hozzá. Ők csak a szülők számára nyújtanak támogatást, így a felnőttek könnyebben a helyes irányba tudják terelni a kicsiket.

Fontos kialakítani egy napi rutint, ami egy életre beidegződik. Ennek kapcsán nem mindegy, hogy milyen mozdulatokkal történik a fogmosás, de az eszközök fajtája és minősége sem egy elhanyagolható szempont.

Miért van szükség már gyermekkorban fogászati kezelésre?

Mert ilyenkor tanulják meg a helyes szájápolást, megismerik a megfelelő eszközöket. Gyerekkorban ugyanúgy szükség van fogkő-eltávolításra, így a fog tartószerkezete sem sérül meg. Emellett plakkfestésre, barázdazárásra egyaránt sor kerülhet, nem beszélve a tejfoga kihúzásáról, csiszolásáról, impregnálásáról.

Ez fluoridos lakkal és ecsetelő használatával teszik meg. Emellett szükség lehet tömésre, amit akár Carisolv rendszer alkalmazásával is el tudnak végezni. Ne feledkezz meg a tejfog megnyitásáról, a gyökértömés készítéséről, hiszen ilyenkor még nem lehet korrekt töméseket gyártani, nincs is rá szükség, hiszen a tejfogak gyökerei idővel felszívódnak. Ezzel adnak helyet a maradandó fogaknak.

Mikor kezdjük el a felkészítést?

Talán korainak hangozhat, de már a születésüktől kezdve gondolnunk kell a gyermek szájüregének ápolására. A fogak áttörése előtt nem árt az ínyt minden étkezés után egy vékony gézlappal áttörölni. Az első tejfogak megjelenésével, ami nagyjából 6 hónapos kor körül várható, rendszeres fogápolásnak kell kezdetét vennie. Eleinte ujjra húzható fogdörzsölőkkel és kefékkel érdemes indulni, majd szépen lassan át lehet térni az életkornak megfelelő méretű puha sörtéjű kefékre.

Ami a fogorvost illeti, a kicsiket 2-3 évesen már nem árt rendszeresen ellenőrzésre vinni. Ilyenkor a fogak épségének ellenőrzése mellett megtörténik a hozzászoktatás, hiszen a gyerkőc megismerkedik a rendelőkkel, megbarátkozik a fogorvossal.

Megosztás

Kezelések

Blog