Fogászati ellenőrzések és kezelések terhesség alatt

Azzal mindenki tisztában van, hogy egy kismamának a várandósság alatt sokat tud romlani a foga. A terhesség alatt elvégzett fogászati beavatkozások azonban a legtöbb esetben ártanak a babának. Szerencsére a legtöbb kisebb kezelés és helyreállítás a várandósság ideje alatt is elvégezhető, így aggodalomra semmi ok.

A kismamák mindig kiemelt figyelmet kapnak a rendelőkben, így érdemes rendszeresen fogorvoshoz látogatni.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen kezelések jöhetnek szóba abban a bizonyos kilenc hónapban.

Mi a fontos ilyenkor?

Három dologra kell különösen ügyelni. Az egyik a rendszeres fogászati ellenőrzés, a másik a fogkő eltávolítása, a harmadik pedig a lyukas fogak azonnali kezelése és betömése. A legjobb megoldás persze, ha még a terhesség előtt ellátogatunk egy szakemberhez, aki minden góctól, szuvas fogtól és fogkőtől megszabadít bennünket. A fogászati góckutatás a tudatos gyermekvállalás egyik legfontosabb lépése, hiszen egy esetleges gyulladás hatással lehet mind a kismama, mind a gyermek egészségére.

Ilyenkor az évi két alkalom nem lesz elég. A várandósság mindegyik trimeszterében legalább egyszer érdemes szűrővizsgálatra menni. Az első trimeszterben alakulnak ki a baba létfontosságú szervezi, így ilyenkor mindent meg kell tenni azért, hogy elkerüljük a fogászati beavatkozásokat. Kizárólag sürgősségi kezeléseket hajtanak végre ilyenkor. Ebben az időszakban kezelést nem ajánlott végezni, szűréseken akkor is részt kell venni, hiszen így a fogorvos fel tudja mérni a fogak állapotát, szükség esetében időben beütemezheti a kezelendő fogakat.

Fontos, hogy minden vizsgálattal megelőzhetjük azt, hogy a betegség komolyabbra forduljon. Az ínygyulladás esetén speciális fogkefére van szükség, de nem árt a fogköztisztító és a megfelelő fogmosási technika alkalmazása sem.

Mi történik a második és a harmadik trimeszterben?

A fogászati rutin ellenőrzésekre a terhesség második részében már nagy szükség van, hiszen ilyenkor már kezelésekre is sor kerülhet. Kell odafigyeléssel tulajdonképpen minden probléma kezelhető.

Ezzel szemben a harmadik trimeszterben ismét a megelőzésre kell hangsúlyt fektetni. A legjobb persze a rendszeres fogmosás, a helyes szájápolás és szájhigiénia fenntartása. Ebben az időszakban alapvetően nincsen mitől tartani, viszont a kismamának nem túl kellemes hosszabb ideig háton feküdni egy orvosi székben.

Mi a cél?

A fogászati probléma bármikor bekövetkezhet. A terhesség alatt azonban inkább a krónikus folyamatok és a gócok kialakulásának megelőzésén van. A gyulladásos folyamatok károsan befolyásolják a fejlődő gyermek egészségét, hiszen a baktériumok számára a méhlepény sem okozhat problémát. Egy-egy nagyobb gyulladás alacsony születési súlyt és koraszülést idézhet elő.

A hormonok ilyenkor sokat változnak, ami hatására a szájüregben is változások következnek be. Ez károsan hat az ínyre és a fogakra. Az ösztrogén miatt ugyanis fokozódhat a vérbőség, a hajszálerek pedig tágulnak. A progreszteron miatt viszont sérülékenyebb és vérzésre sokkal hajlamosabbá válik az íny, ami miatt a fogakat rögzítő rostok meglazulnak. Alapos fogmosással és kiegyensúlyozott táplálkozással megelőzhetőek a problémák, ehhez azonban rendszeres fogászati szűréseken kell részt venni.

Megosztás

Kezelések

Blog