Blog

Azok a terhes nők, akik fogaikat megtisztíttatták a plakktól és a fogkőtől, drámai mértékben lecsökkentik annak esélyét, hogy gyermekük idő előtt jöjjön világra, állítja egy nagyszabású tanulmány. Az adatgyűjtés folyamán a kutatók azt fedezték fel, hogy azoknál az asszonyoknál, akiknek ínygyulladásuk volt, de átestek egy alapos fogkő eltávolításon és foggyökértisztításon, 84 százalékkal csökkent az esélye a szülés spontán, de korai megindulásának.

A tanulmány, amelyet a Journal of Periodontology című szaklapban publikáltak, arról a nemrégiben végzett kutatásról szól, amely szerint a vörös, gyulladt, esetleg vérző fogínyű kismamáknak nyolcszor nagyobb esélye van a koraszülésre, mint jó orális egészségű társaiknak.

Az egyik elmélet szerint a plakk, azaz a bakteriális lepedék toxinjai bejutnak az asszonyok véráramába, majd a prosztaglandin nevű hormon szintjének szokatlanul gyors emelkedését idézik elő. Ez a hormon váltja ki a méhösszehúzódásokat is. A szájüregi fertőzések a fehérvérsejtek számának növekedéséhez is vezetnek – amelyek minden fertőzés és gyulladás esetén megszaporodnak az emberi szervezetben, és valószínűleg ez is kiválthatja a méhösszehúzódásokat, még mielőtt a baba elérné a normális születési súlyt.

Dr. Marjorie Jeffcoat, a Pennsylvania Egyetem Fogorvos Tudományi Tanszékének dékánja és csapata 366 olyan asszonyt kísért figyelemmel, akik terhességük 21 és 25. hetében jártak és parodontitisben, a fogíny és a fogágy megbetegedésében szenvedtek. A nőket három csoportra osztották: az egyik csoport a szokásos, az íny vonala feletti fogkő eltávolításon és polírozáson esett át; a másik csoportot fogkő-eltávolításnak és a foggyökér megtisztításának vetették alá, így a fogíny felett és alatt is megtisztították a fogaikat; a harmadik csoport pedig a fogkő-eltávolításon és tisztításon kívül egy metronidazol nevű antibiotikumot is kapott, amely képes a fertőzéseket okozó baktériumokat elpusztítani.

A három csoportot egy 723 terhes asszonyból álló csoporttal hasonlították össze, amelynek tagjai nem kezeltették fogínybetegségüket. Azoknak az asszonyoknak, akiknek fogairól az íny felett és alatt is eltávolították a fogkövet 4 százalékos esélyük volt arra, hogy a terhesség 37. hete előtt hozzák világra gyermeküket, szemben azokkal az asszonyokkal, akik csak az általános tisztításon és polírozáson vettek részt, és akiknek 9 százalék esélyük volt erre.

A terhesség 35. hete előtt meginduló szülésre – amikor a babákkal sokkal nagyobb valószínűséggel adódik valamilyen probléma – 0,8 százalékra zuhant az esélye azoknak, akik mélytisztításon estek át, míg a szokásos tisztítást igénybe vevő asszonyoknak 5 százalék, a fogíny és fogágy problémákat nem kezelő asszonyok esetében pedig 6 százalék volt a koraszülés előfordulási esélye.

Forrás: Vancouver Sun