Az új fogkrém választását befolyásoló tényezők

Akár akciós volt az adott héten, vagy csak tetszett a csomagolása, a legtöbben nem töltünk túl sok időt azzal, hogy felmérjük milyen fogkrémet is teszünk a kosarunkba. Pedig jó néhány indokot tudunk mondani, ami miatt érdemes alaposan megfontolni a döntést.

A megfelelő fogkrém használata csodákat tesz a száj higiéniájával, felveszi a harcot a gyakori fog- és ínyproblémákkal, és sokkal könnyebbé teszi a fogorvosi látogatásokat.

A “megfelelő” kifejezés azonban több tényezőtől is függ, beleértve a személyes preferenciáinkat és a szájüregi szövődmények kialakulásának kockázatát. A keresés megkönnyítése érdekében összegyűjtöttünk néhány olyan kérdést, amelyeket feltétlenül meg kell fontolni, mielőtt befektetünk egy új tubusba.

Tartalmaz-e fluoridot?

Lényegében minden nap kötélhúzás zajlik a szánkban. Az egyik csapatban a cukrot vagy keményítőt tartalmazó ételek és italok vannak (tej, kenyér, keksz, cukorka, gyümölcslé stb.), amelyeket az elfogyasztásukkor a baktériumok savak előállítására használnak fel. Ezek pedig elkezdik felemészteni a fog kemény külső felületét vagy zománcát.

A másik oldalon a nyálban fellelhető ásványi anyagok (kálcium, foszfát stb.), valamint a fluoridok állnak. Ez a csapat segít a zománc helyreállításában a “savtámadás” során elveszett ásványi anyagok pótlásával. Így tehát a fluoridot tartalmazó fogkrém használata egyszerű módja annak, hogy megőrizhessük a megfelelő szájhigiéniát.

Mik a céljaink a fogkrémmel?

Manapság, ha belépünk egy szupermarketbe, és végig vizslatjuk a fogápolási termékek sorát, akkor kismillió féle verziót találhatunk, amelyek mind-mind különféle problémákat céloznak meg. Ez lehet a fogkő megelőzése, a fog fehérítése, a fogínygyulladás megszüntetése vagy a deszenzitizáció. Egy szó mint száz, legfőképpen a mi személyes igényeinknek és preferenciáinknak kell szerepet játszania annak meghatározásában, hogy melyik lehetőség a legjobb számunkra.

Milyen összetevőket tartalmaz a fogkrém?

Sok fogkrém címkéje elsőre megfejthetetlennek tűnik, ha sikerül azonban beazonosítani néhány gyakori összetevőt, akkor nem csupán a fogkrém rendeltetése válik átláthatóvá, hanem arra is képesek leszünk, hogy saját belátásunk szerint elfogadjunk vagy kerüljünk bizonyos alkotóelemeket.

A kálium-nitrát és a stroncium-klorid például két olyan összetevő, amelyek segíthetnek az érzékeny fogakon. Ha tehát a célunk a dentin, más néven a fog fő tartószerkezetének hiperérzékenységének megszüntetése, akkor feltétlenül ezeket a komponenseket kell keresnünk. Vagy ott van például a xilit, amelyről a szakértők úgy gondolják, hogy különösen hasznos a lepedék felhalmozódásának megelőzésében.

A nátrium-laur-szulfát (SLS) viszont egy ellentmondásos összetevő. Hasznos lehet a baktériumok, a lepedék és az élelmiszer részecskék a fogakról történő eltávolításában, de van néhány bizonyíték arra is, hogy hozzájárulhat a fogak érzékenységéhez és az afta kialakulásához az érzékeny fogínyű egyéneknél.

Megfelelő-e az íze?

Ez a kérdés elsőre kicsit furának tűnhet, de valójában ez is egy fontos tényező. Hiszen az általunk kedvelt íz és textúra vonzóbbá teheti a fogmosást számunkra – ez különösen igaz a gyermekek esetében.

A fenti információkkal felvértezve sokkal hatékonyabban tudjuk majd kiválasztani a számunkra leginkább megfelelő fogkrémet még a legzsúfoltabb áruházi polcról is. További bizonytalanság esetében pedig érdemes lehet egy szaktekintély véleményét is kikérni. Hiszen ki ismerné jobban a szájüregünk állapotát, mint a fogorvosunk?

Megosztás

Kezelések

Blog