A leggyakoribb fogászati problémák

Fogászati problémák mindig voltak és lesznek is, ám ma elhoztuk nektek a listát azokról a problémákról, tünetekről, melyekkel a leggyakrabban találkozhatunk életünk során:

Lyukas fog

A lyukas fog a fogzománc folyamatos ásványi anyag vesztése különböző, fogakat érő káros hatások következtében, melynek során a fogzománc teljesen elvékonyodik, majd megsérül, ezzel létrehozva a lyukat a fogban (fogszuvasodás). A lyukas fog nagyon sokáig tünet és fájdalommentes, ezért van szükség a gyakori fogászati kontrollra. A fogszuvasodás az egyik legkönnyebben orvosolható fogászati probléma, hiszen a kezelés során a fogban jelentkezett lyukat megtisztítják a baktériumoktól, aztán betömik, ezzel helyreállítva a szuvas fog egészségét.

Megsérült fogtömés

A második pontunk kapcsolódik az elsőhöz, annyi különbséggel, hogy itt már a sikeresen betömött foggal kapcsolatban jelenik meg a probléma. Sajnos, ahogyan mindennek, úgy a fogtöméseknek is van szavatossági idejük, nem várhatjuk, hogy a tömések örökké tartsanak. A nem megfelelő, korszerű technikával készült, elavult fogtömések hajlamosak megsérülni. Ez a sérülés lehet akár elmozdulás, törés, vagy kiesés is, nagyon fontos, hogy időben megmutassuk fogorvosunknak, ugyanis egy kitört tömés könnyű szerrel okozhat gyulladást a foggyökér csúcsán, vagy akár fogászati gócot is, ami nem játék!

Vérző íny

A fogmosás közben észlelt véres köpettől mindenki azonnal megijed, ám legtöbbször a hátterében nem más áll, mint a fogínygyulladás, melynek oka a lepedék és a fogkő. Ezen probléma kezelése is egyszerű, a fogorvosnak csupán csak el kell távolítania a nem kívánt fogkövet, ami után az íny szépen tud regenerálódni.

Érzékeny fogak

Valószínűleg mindenki tapasztalta már azt a fájdalmat, ami akkor nyilall az ember fogába, mikor hirtelen valami hideget, vagy meleget vesz a szájába. Ez a tünet gyakoribb, mint hinnénk, és meglehetősen sok dolog állhat a hátterében. Az okok között fellelhető mind külső, mind belső tényező. Lehet szó felszíni kopásról, sérülésről, fogszuvasodásról is, de előfordulhat az is, hogy a fogérzékenységet egy olyan banális dolog okozza, mint a nem megfelelő technikával végrehajtott fogmosás. Ha ilyet tapasztalunk, érdemes ellátogatni a fogorvosunkhoz, aki egy mélyreható vizsgálat során feltárja a probléma okát, és megfelelő kezelést biztosít.

Szabálytalan fogsor

A szabálytalanul növő fogsor egy olyan probléma, ami már gyermekkorban is szembetűnő, és nem csak esztétikailag nyújt kellemetlen látványt, hanem komolyan befolyásolhatja a személy életminőségét is, ezért indokolt már gyermekkorban elkezdeni a fogszabályozást. Amennyiben ez elmarad, akkor sem kell kétségbe esni, ugyanis a mai modern technikának köszönhetően a fogszabályzás már a kortól teljesen független és a kivitelezésének módja akár a csillagos ég, így sosem késő elkezdeni a kezelést. Klinikánkon megtalálja a gyermek és a felnőtt fogszabályozást egyaránt!

Ezek lettek volna tehát a leggyakrabban előforduló fogászati problémák. Fontos, hogy amint valamelyiket saját bőrén tapasztalja, ne halogassa a fogorvos meglátogatását, mert hatalmas károkat okozhat az egészségének! Abban az esetben, ha nincs még fogorvosa, kérjen időpontot fogászati rendelőnkbe még ma, akár online!

Megosztás

Kezelések

Blog