Nem járt még nálunk? Segíthetünk?


Online bejelentkezés | Kapcsolat

Parodontológia

 

Rend és tisztaság, hogy a fog is jól érezze magát!

 

Ki ne hallott volna arról, hogy fogmosáskor ínyvérzés jelenik meg a szájban.Ez kezdetben nagyon nyugtalanító lehet, de sajnos mivel a vérzés csekély mértékű és hamar elmúlik, a legtöbben nem tulajdonítanak ennek nagy jelentőséget, hisz jellemzően nem jár fájdalommal ez a folyamat. Pedig az ínyvérzés a kezdődő fogágybetegség jele.

 

 

A fogászati rendelőnkben megjelenő főként középkorú pácienseink szájából is sokszor elhangzik ez a mondat: „Soha nem volt semmi baja a fogaimnak, ezért nem is jártam fogorvoshoz, de az utóbbi időben egymás után egészséges fogak esnek ki szinte maguktól a számból. Mi lehet a probléma?”

 

Sajnos ezekben az esetekben már nem sokat tehet a fogorvos. Ilyenkor már csak az adott állapot megtartására törekedhetünk. Ezért fontos, hogy a tünetek első jelentkezésekor (ínyvérzés) felkeressük fogorvosunkat, aki egy egyszerű, nem fájdalmas eljárással (fogkő-eltávolítás), és folyamatos instruálással, motiválással segíteni tud a problémán.

 

A parodontológia a fog tartószerkezetével foglalkozó tudományág. Az elvégezhető kezelések közé tartozik a fogkő-eltávolítás, a szájhigiéné egészséges fenntartása, a plakkfestés, a komplex szájhigiénés tanácsadáson kívül a fogak melletti tasakok tisztítása, íny, nyálkahártya kezelések, fertőtlenítések is.


A fogkő-eltávolítás kiegészítve intaorális homokfúvóval, illetve nyálkahártya-kezeléssel adja a professzionális fogkő-eltávolítást. A fogágybetegségek általában fájdalmatlanul jelentkeznek a szájüregben. Terápiája a fog körüli rész kitisztítása, baktériumoktól való megszabadítása, a depurálás és a jó szájhigiéné fenntartása, összességében az egészséges íny létrehozása. 

 

A rossz lehelet, sárgás illetve barnás fogszín, a rejtett, íny alatti fogkő, az íny sorvadása, a fogak idő előtti mozgathatósága ennek segítségével elkerülhető.

 

Biztos látott már Ön is, vagy tapasztalt ismerősei körében ilyen panaszokat. A fogágy és íny sorvadását csak megelőzni lehet, igazán jól gyógyítani nem. Ha az évenkénti rendszeres professzionális fogkő-eltávolítás elvégezzük, és a páciens betartja dentálhigiénikusaink, illetve fogorvosaink által javasolt útmutatásokat, akkor csak a természetes csontsorvadás jöhet létre és a fogak hosszú ideig maradhatnak a csontban.

 

Mit jelent az, hogy professzionális?

Fogat mosni mindenki otthon is tud, ezzel eltávolítható a lepedék, ami még laza lerakódásként van jelen a fogak felszínén.

 

Amikor ez a lerakódás kalcifikálódik, kemény sárgás-barnás depozitumként jelentkezik az íny alatt vagy az íny szintje felett, ez a fogkő. Ezt már csak ultrahangos gépekkel lehet eltávolítani. A zománcfelszín kisebb mélyedéseibe az ultrahangos depurátorok feje nem képes behatolni, így az elszínező szemcsék pontszerűen ott maradhatnak, sötétebb színt adva a fogaknak. Ezek eltávolítására szolgál az intraorális homokfúvó készülék.

 

A gép citromízű, finom szemcséket vízzel és levegővel keverve nagy nyomással juttat a fogakra, így az mintegy lágy polírozást végezve tisztítja a felszíneket.

 

 

Kellemes és hasznos! Gondolta volna, hogy ilyen nagyszerű érzés lehet a felhőtlen mosoly, tökéletes tisztaság érzése?

 

Az eredmény csillogóan tiszta fogak, kellemes szájíz, a tökéletes tisztaság érzése.  

 

A fogkő eltávolítása aprólékos, nagy precizitást igénylő beavatkozás. A modern fogászati rendelőkben ezért ezt a műveletet dentálhigiénikusok végzik.

 

Fogászati rendelőnkben dentálhigiénikusaink szakmailag elkötelezettek, és maximális alapossággal dolgoznak. A fogkő mennyiségétől függően, kellő időráfordítással (kb. egy óra) végzik a beavatkozást.

 

Emellett az otthoni helyes szájápoláshoz szükséges instruálást és motiválást is segítik. A páciensek felmerülő kérdéseire is szívesen válaszolnak.

 

Tasakkezelést, tisztítást akkor alkalmazunk, ha a fog tartószerkezete meggyengült. A fog melletti tasak a páciens számára érezhetően furcsa, kellemetlen szaggal, fogmobilitással járó folyamat. A tasak a fog körül kialakuló csonthiányként jelenik meg. Parodontális szondával a tasak mélysége jól mérhető, érezhető a tasak kiterjedése, szélessége. Itt baktériumok bújhatnak meg, melyek a védett környezetben egyre nagyobb bajt (csontpusztulást) okozhatnak. A tasakkezelést speciális kürettkanalakkal (Gracey kürettkanalak) végezzük, általában fogászati rendelőnkben zárt kürettet szoktunk alkalmazni, ez azt jelenti, hogy az íny feltárása nélkül a fog és az ínyszövet közti részt tisztítjuk, és fertőtlenítjük különféle anyagokkal.

 

Néha szükség lehet a már megmozdult fogak sínezésére. Ilyen esetekben a mozgatható fogakat stabilizáljuk, hozzákötve a nem mozgathatókhoz. Természetesen ezt nem lehet minden esetben megtenni, a körülmények döntik el. Az elkészült sín belülről tartja a fogakat, egységbe foglalja őket, melyek így kevésbé mozgathatóak. A sín készítésére teljesen fogszínű kompozitot, illetve üvegszálas megerősítést használunk. E két anyag segítségével erős, nagyobb igénybevételnek is ellenálló egység keletkezik. A leghamarabb mozgathatóvá váló fogak általában az alsó, felső frontfogak. Nagyon fontos a sín állapotának további nyomon követése, és a maximális szájhigiénia betartása. Ha ez nem történik meg, csak rontunk a helyzeten, mert a lerakódott fogkő csak súlyosbítja a fogágybetegséget.

 

Kevesen tudják, hogy a fogkő, melyben baktériumok találhatók, a koraszülés veszélyét hordozzák magukban.

Bővebben: Koraszülés és a mama fogai

 

Fogászati rendelőnk széleskörű fogászati ellátással foglalkozik – az egyszerű esztétikus töméstől, fogkő-eltávolítástól kezdve a legbonyolultabb kombinált fogpótlásig. Kellemes légkör, mosolygós arcok, barátságos tekintet – ezek mind megkönnyítik a kezelést. Ki tudja, lehet, hogy máskor is találkozunk?