Nem járt még nálunk? Segíthetünk?


Online bejelentkezés | Kapcsolat

A konzerváló fogászat, vagy megtartó fogászat a fogorvoslás egyik legdinamikusabban fejlődő ága. Mindenkinek – fogorvosnak és páciensnek is – az a legjobb, ha a saját fogunkat tudjuk megvédeni és évtizedekig vehetjük hasznát...

tovább:Amit a szuvasodásról általában tudni kell!

Ha a fog idege elhalt vagy visszafordíthatatlan károsodást szenvedett, szükség van a gyökérkezelésre. A legtöbb ember nagyon fél ettől a beavatkozástól, talán nem is alaptalanul...

tovább: Belbecs... a fog szíve, lelke

 

„Akkor tehát csak tömni kell, doktornő?”– milyen sokszor és szinte megkönnyebbülten ejtik ki ezeket a szavakat a páciensek, szinte reménykedve, hogy csak egy már jól ismert  rituálén fognak túlesni...

tovább: Külcsín... a fog bundája

 

 

„A szépségnek még sosem volt olyan magas értéke, mint ma.”

 

Az esztétika egyre nagyobb tért hódít a fogászatban is. Nincs a fogászatnak egyetlen olyan területe sem, ahol ne lennének előtérbe helyezve az esztétikai irányelvek. Napjainkban már nem elégséges az, ha egy fogpótlás kényelmes és funkcionalitásában tökéletes, persze ez sem elhanyagolandó szempont…, de mindezek mellett a páciens kívánalmainak is meg kell felelnie. Minden ember más és más. Nem lehet mindenkinek az aranymetszés szabályain alapuló, vagy esetleg az ókori görög hősök szépségideáljait követő fogakat kialakítani, csinálni. Nem is biztos, hogy mindenkinek a természeteshez közel álló formák, színek tetszenek.

 

Fogászati rendelőnkben megpróbálunk eleget tenni a páciensek kéréseinek, elvárásainak. Persze csak akkor lehet ezt létrehozni, ha a páciens és a fogorvos kölcsönösen segítik egymást. Ez azt jelenti, hogy a pácienseknek is határozott elképzelésekkel kell rendelkezniük, és persze a szájüregnek is meg kell felelnie ezen elvárásoknak. Ritkán, de sajnos előfordulhat, hogy a fogorvosi, fogtechnikusi jó szándék ellenére sem lehet a páciens igényeinek megfelelő pótlást csinálni.

 

A magabiztosság szépít – a szépség magabiztossá tesz.

 

A munkahelyen vagy csak egyszerűen a mindennapi életben szükségünk van arra, hogy magabiztosnak és szépnek érezzük magunkat. Akiből magabiztosság sugárzik, könnyebben érvényesül, könnyebben veszi az akadályokat, sikeresebb lesz. Egy szép mosoly biztos, hogy leveszi a lábáról a legmorcosabb „ellenfelet” is.

 

A szép mosoly kialakításában pedig a fogorvos a legmegbízhatóbb szövetséges.

 

A fogorvos szövetségese pedig az esztétikai vagy kozmetikai fogászat. 

 

 

Allergia

 

Napjainkban az egyre növekvő allergiás betegségek miatt a fémmentes fogpótlásoknak egyre nagyobb jelentősége van. A fogászatban használt fémek ötvözetek, melyekben többféle fém található. Egyre több embernél derül ki, hogy valamilyen fémre vagy fémekre allergiásak. A legáltalánosabb fogászati fémallergia a nikkelallergia. Nikkelallergiára utalhat, ha csatok, fém-óraszíjak, bizsuk viselése bőrpírt okoz. A szájüregben fekélyek formájában, illetve gyulladásos elváltozásokban nyilvánul meg, de előfordulhatnak az egész szervezetet érintő elváltozások, mint hajhullás, gyomor-bél tünetek is. A nők 20%-a érintett, míg a férfiak 5%-a. A fogászati fémeken belül a nikkel mellett a króm és a kobalt az a fém, amelyek gyakran okoznak allergiás tüneteket.

 

 

 

 

Napjainkban két lehetőség közül választhatnak az allergiás páciensek.

 • Az egyik lehetőségünk az, hogy olyan fémötvözeteket használunk, amelyek nem tartalmazzák az allergiát okozó fémet, tehát kiváltjuk az allergiát okozó anyagokat. Nikkelallergia esetén ez könnyen megoldható. Ezt szem előtt tartva fogászati rendelőnkben ma már kizárólag nikkelmentes fémötvözetből készült fogpótlásokat készítünk. Más allergiánál, például a krómallergiánál ez nehezebb feladat. Eddig az arany volt a választható anyag, amellyel el lehetett kerülni a műanyagok és a nem nemesfémek által okozott allergiás és összeférhetetlenségi reakciókat a szájüregben.

 • A másik lehetőség az, hogy nem hagyományos fémötvözeteket használunk a fogpótlások alapjához, így biztosan kiküszöbölhetjük az allergiát. Ezek az anyagok a szájüreg szöveteihez is jobban adaptálódnak.

A ma ismert legesztétikusabb és a szájüregben a legminimálisabb elváltozásokat okozó anyagok a porcelán, a Gradia, és a cirkon. Ezekkel szemben nem ismert allergia.

A páciensek növekvő esztétikai igénye egyre szebb, és a szájüregben a környező szájképletekhez (íny, ajak, nyálkahártya stb.) egyre jobban adaptálódó fogpótlások készítésére ösztönzi a fogorvosokat, fogtechnikusokat.

 

 

 

 

Foghiányok gyógyítása

 

 

Gyökeres megoldások – csapos felépítmények

 

Előfordulhat, hogy nincs igazi foghiány, például a fog gyökere megmaradt, és azt felhasználva rögzített, csapos fogpótlást készíthetünk rá. Általában ez az utolsó lehetőség arra, hogy a gyökeret felhasználhassuk. A csapokat az előzőleg gyökérkezelt fogak gyökércsatornájába juttatjuk be, különféle technikákkal, ezeket nevezzük intrapulpális csapoknak

A csapok anyaga többféle lehet: fémötvözet, mely titánt vagy aranyat tartalmaz, ezeket gyári csapoknak nevezzük.

Hátrányuk, hogy néha, ha a gyökérfal nem kellő vastagságú megrepedhet a fog. Fémötvözetből készülnek még a technikus által készített öntött csapok.


Nemfémes csapok az üvegszálas csapok, melyek nagyon jól adaptálhatók a gyökércsatornába, szakító- és hajlítószilárdságuk hasonlít a foganyagéhoz, ezért nem repesztik a fogat, színük esztétikus, fehér. Adhezív technikával vannak rögzítve a foghoz, ma egyre inkább ez a rendszer felel meg az elvárásoknak. Rögtön a fogászati rendelőben rendelkezésünkre állnak, a gyökércsatorna hosszának és szélességének megfelelően különböző méretekben. Előnyük a gyors beépíthetőség, stabil tartás.

Sajnos a csapos koronák élettartamát nagyban meghatározza a maradék (szuvasodás-mentes!) foganyag.

Ezek a felépítmények általában 3-5 évre szólnak, sokszor tovább is a szájüregben maradnak, persze ez nagyban fog- és páciensfüggő.

Léteznek olyan csapok is, amelyeket nem gyökérkezelt fogakba teszünk, ezeket nevezzük parapulpális csapoknak. Ezek a csapok a felépítmények (pl. tömések, koronák…) stabilitását szolgálják. A fogban csavarként rögzülnek, általában 0,6 mm átmérőjűek, persze hosszuk foganként változó, attól függően, hogy milyen felépítmény kerül rájuk.

 

Inlay, onlay – régi jól bevált barátok

 

A betét (inlay, onlay) a fogkorona hiányzó részét pótló fogmű. A fogtechnikus készíti el a kialakított üregbe pontosan illeszkedő pótlást, lenyomat alapján. Többféle anyagból készülhet: kompozit, porcelán, arany. A mai fogorvosi törekvések arra irányulnak, hogy ezek a fogművek is inkább szék mellett, esztétikus, fogszínű kompozitból készüljenek. Így a technikai pontatlanságok kiküszöbölhetők. Ma már nagyon erős, kerámia erősségű esztétikus tömőanyagokat is használunk a fogászati rendelőben, így nem kell attól tartani, hogy az elkészült pótlás kevésbé erős, mint a technikus által készített.

A fogászati szék mellett is lehetőségünk van erősebbé tenni egy direkt inlayt, onlayt, mégpedig úgy, hogy üvegszálas technikával kiegészítjük. Az üvegszál egy kemény, biokompatibilis, inert anyag merevítésre, erősítésre használják a fogászat több területén: parodontológia (sínek készítése), konzerváló fogászat (esztétikus tömések merevítése, csapos felépítmények, összeroppant, összetört fogak helyreállítása), protetika (esztétikus fogpótlások, ideiglenes hidak, direkt adhezív hidak, csiszolásmentes hidak).

 

Héjkerámia, direkthéj – a kendőzés nagymesterei 

 

Héjkerámia-pótlásokat erősen elszíneződött, vagy nagyon kuszán álló, méretbeli különbségeket mutató fogakra szoktunk készíteni. Ezek a pótlások tojáshéj vastagságúak és ragasztással rögzülnek a fogak (általában felső frontfogak külső) felületére. Fogtechnikus készíti kerámiából vagy cirkóniumdioxidból. A kerámiából (porcelánból) elkészített héjakat külön egyedileg színezik, tehát megvan a lehetőség arra, hogy az általánostól teljesen eltérő fogszínt készítsenek, míg a tömör cirkonból készült héjak, egy színskálából választhatóak.

 

Lehetőség van a fogászati rendelőben való elkészítésére is – ezt hívjuk direkt héjnak – adhezív technikával (lásd: konzerváló fogászatnál), speciális rétegzéssel. Ezzel a technikával általában kevesebb (vagy egyáltalán nem veszünk el a fogból, ezt az adott fog és a páciens kívánsága dönti el) foganyagot áldozunk fel. Direkt héjak segítségével a legkönnyebb a fogak alakjának, morfológiájának megváltoztatása, és a szép, harmonikus összkép kialakítása. Mivel ezek a kiegészítések teljesen fogszínűek, az esztétikus tömőanyagaink kaméleon-effektusa miatt, ezért az átmenet a foganyag és a esztétikus tömőanyag között láthatatlan.

Fogtechnikai héjak elkészítése nem javallt mélyharapással rendelkező pácienseknek, gyökérkezelt, nagy mennyiségű foganyag-deficittel rendelkező fogaknál. Ilyenkor inkább egy csappal megerősített fémmentes korona javasolt, melyhez ugyan csiszolnunk kell, de hosszú távú, sokkal biztonságosabb megoldást nyújt.

 

Minimálinvazív vagy ún. csiszolásmentes hidak – Gyors és kényelmes megoldás

 

Ezeket a hidakat minimális foganyag feláldozásával készítjük. A hiányt határoló fogak oldalába kis (inlayeknek megfelelő) mélyedéseket preparálunk, általában ezek az oldalak tömöttek vagy szuvasak. A mélyedésekbe és a foghiányba üvegszálat (Ribbond) helyezünk, és erre történik a rétegzés. Szép, esztétikus pótlások készíthetők ezzel a technikával. Így általában egy fog hiánya pótolható.

Ritkán csiszolás nélküli hidat is ki lehet alakítani a foghiány területén, ilyenkor az anatómiai szituáció kedvező a Ribbond-megerősítéses híd kialakításához.

 

Maryland-híd

 

Ha szükséges a hiányt határoló fogak belső, szájpadlási vagy nyelv felőli részébe, az adott szituációnak megfelelően preparálunk egy-egy kb. 0,5 mm mély kis kazettát, üreget. Ezekbe a kazettákba fekszik bele a híd két kis karja, melyek tartják a közbülső, hiányzó fogat. Ezt a verziót fogtechnikus készíti el, pár munkanap alatt. Általában ezt a hidat csak rövid távra tervezzük.

 

Fém alapú porcelán –Hagyomány hűen napjainkban

 

Megbízható minőség elérhető áron

A porcelán a szájüregben nem lép reakcióba az ott található savakkal, lúgokkal, teljesen inert, nem változtatja meg a színét évek elteltével sem. Ma még a legtöbb fogpótlás fém alapú, általában porcelán leplezéssel készül. Ezeknek az esetleges allergián kívül, az ínyszélnél megjelenő fémes szín is hátránya, így ezeket frontfogaknál nem szívesen alkalmazzuk. Ide inkább – természetesen a megfelelő indikációt figyelembe véve – teljes porcelán (Jacket korona), Gradia (fémmentes üvegszállal megerősített hidak), illetve cirkon alapú fogpótlásokat készíthetünk.

 

 

Fémmentes pótlások –Luxus? Igényes választás kedvező áron

 

 Gradia a kézműves esztétika

 

A Gradia koronákat a fogtechnikus az anyag rétegzésével építi fel. Széles színválasztéka miatt nagyon élethű fogpótlások készíthetők belőle. Hátrányuk, hogy nincs igazi alapjuk, vázuk, tehát erőteljes rágóerőt nem képesek elviselni, így hosszabb hidak nem készülhetnek belőle.

 

 Cirkon (Cirkónium-dioxid)a strapabíró szépség

 

A tömör cirkónium ellenáll a levegő oxigénjének, drót formájában azonban meggyújtható. Égésekor cirkónium-dioxid keletkezik. Alacsonyabb hőmérsékleteken, mint ahogyan a szájüregben is, kémiailag ellenálló. A sósav, a kénsav és a salétromsav még magasabb hőmérsékleten is alig oldja. A cirkónium fogpótlások alapja ez a cirkónium-dioxid, erre van ráégetve az egyedi, esztétikus fogszínű porcelán. Mivel a váz fehér színű, ezért a porcelán már vékony rétegben is kiadja a színét, illetve a fény áthaladását a fogon nem akadályozza fémváz. Ezek a tulajdonságok segítik elő, hogy maximálisan esztétikus fogpótlások készülhessenek belőle.

 

Létezik anyagában színezett cirkon fogpótlás is (Prettau cirkon), mely csak és kizárólag cirkónium-dioxidból áll. Ennek egyetlen hátránya, hogy nem lehet egyedileg színezni. Ennek a pótlásnak az előnye, hogy nagyon erős, strapabíró, tartós és nagyon szép, de csak abban az esetben, ha a páciensnek nincs kirívó, túlságosan egyedi fogszíne. 

 

Nagyon élethű, esztétikus fogpótlások készülhetnek cirkónium-dioxidból, ennek oka nemcsak a fémmentesség, hanem a vörös-fehér esztétika is. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a készítendő fogpótlás színe, alakja határozza meg a végeredményt, hanem nagyban hozzájárul ehhez az íny és a szájképletek kontúrja, egészsége – betegsége. A cirkónium-dioxidot nagyon szereti az íny, szinte ráhúzódik, nem pedig elhúzódik mellőle, mint a fémes fogpótlások esetében. Mi sem példázza ezt jobban, mint az implantátumok fejlődésével megjelenő cirkónium-dioxid alapú fejek, felépítmények. (Sőt már cirkon alapú csavarokat is gyártanak!)

 

 Porcelán – egyedi tökéletesség 

 

Teljes kerámiák (oxidkerámiák) esetében elmaradnak a sötét fémszegélyek, a fog koronája és az íny közötti átmenet láthatatlan marad, mivel a színazonosság és a fénytörés nem teszi megkülönböztethetővé. Csekély hővezető-képessége miatt jól szigeteli a fog idegvégződéseit a túl forró vagy hideg ételek fogyasztásakor.

 

A jó minőségű korona nem feltétlenül kerül sokba. A fogászati fémekre allergiás betegek nagy részét a nikkelallergiás betegek adják. Fogtechnikusaink nikkelmentes fémből készítik a fémkerámia koronákat és hidakat. Az esetleges allergiáról természetesen előre tájékoztatni kell a fogorvost, illetve a fogtechnikust. Ha valaki nem tudja, hogy van-e allergiája, annak allergiavizsgálaton kell részt vennie. Az allergiavizsgálat egyértelműen megmutatja, hogy milyen anyagú fogpótlást készíthetünk, mit lehet esetlegesen kihagyni a fémötvözetből, úgy hogy az még megfeleljen a szájüregi elvárásoknak (korrózióálló, nem oxidálódó, inert, alaktartó, lepedéket nem akkumuláló…). Így tehát nikkelallergiás betegeinknek sem kell mindenáron a drágább cirkon pótlást választani, kivéve, ha ezt az előnyösebb esztétikai végeredményt adó verziót választják.

 

Fogászati rendelőnkben egy fémkerámiai híd elkészítése ideális esetben 5 munkanapot vesz igénybe, ezalatt találkoznunk kell egy vázpróba erejéig és egy beragasztásra. Néha szükség van, például magas esztétikájú fronthidak készítésekor, matt próbára. A matt próbánál úgynevezett biszkvit porcelán (nem fényes, matt felszínű) van ráégetve a vázra. Itt azért már látszik valamennyire a végleges porcelán szín, amit még esetleg átszínezhet a technikus, illetve a végleges formákon is lehet alakítani, ha a páciens úgy kívánja (hozzátenni, elvenni). Ez körülbelül 2 nappal hosszabbítja meg az elkészítési időt, de egyes esetekben megéri ezt a plusz időt kivárni. Egy fogpótlás nem egy alkalomra szól, éveken át nézhetjük a tükörben a végeredményt, ha a tökéletes, pontos, tartós végeredmény eléréséhez pár plusz napra van szükség, érdemes azt kivárni.

 

Fogorvosi segítségünkkel néhány perc alatt kiválasztható, hogy melyik típusú korona a megfelelő.

Íme egy kis segítség:

 

Válasszuk ki a funkciót! Melyik fogra készül a pótlás?

Elülső frontfog:

Itt az esztétikai szempontokat kell szem előtt tartanunk

Hátulsó moláris fog:

Itt inkább a funkcionális (rágás) szemlélet érvényesüljön

Válasszuk ki az anyagokat! Minden anyag más-más célt szolgál!
Fémkerámia

- erős
- tartós, nem színeződik el
- allergizálhat, fogászati rendelőnkben a fémalap mindig
  nikkelmentesen készül, mert ez a leggyakrabban előforduló fém, amely allergiát
  okozhat
-minimális szürke szegély jelenhet meg az íny mentén

Gradia
- közepesen erős
- elszíneződhet, pl. dohányzásnál ellenjavallt
- nincs szürkés szegély az íny mentén
- fémallergiások is kérhetik
- rövidebb pótlások készülnek belőle
Cirkónium-dioxid

- erős
- tartós
- nem színeződik el
- nincs szürke szegély
- nem allergizál
- az íny szereti, ránő
- néha pl. gyökérkezelt fogaknál, vagy fémes csappal való felépítéskor a fém
  színe a  korona alatt átüthet, de ez többféle technikával kiküszöbölhető.

Válasszuk ki a mennyiséget!

 Koronára vagy hídra van szükség?
- fémkerámia: hosszú hidak, pótlások készíthetők belőle.
- Gradia: maximum egy foghiánynál készíthető, tehát háromtagú pótlás készíthető belőle.
- cirkon: hosszú hidak, implantátumon elhorgonyzott fogpótlások készíthetők belőle.

Koronahíd

 

Kombinált fogpótlások – Személyre szabott nagyszerű megoldások

Átmenet a fixen beragasztott (híd, korona) és a teljes kivehető fogpótlások között.

A kombinált fogpótlásoknak több fajtája van. A legegyszerűbb a  drótkapcsos vagy öntött kapcsos  kivehető fogpótlás. Ezekből a kapcsok kis karokként állnak ki, és kapaszkodnak a környező fogakba. Ehhez a fogpótlástípushoz a kapocstartó fogakat érdemes koronával borítani, a rájuk ható hosszú távú előnytelen erőhatások miatt. A kapocsnak sajnos esztétikai hátránya is van, általában látszik a fognyakakon, ezért egyre ritkábban alkalmazzuk. Általában van egy fixen beragasztott rész – koronák, hidak – melyhez hozzá van kapcsolva a kivehető pótlás, különböző rögzítő elemekkel: kapcsok, csúsztatók, stégek, teleszkópok. Személyre szabottan készítjük, egyéni indikációk alapján. 

 

Finommechanikai rögzítő elemekA siker titka: idő és precizitás

 

A finommechanikai rögzítő elemek segítségével elhorgonyzott fogpótlások azért nagyon kedveltek a fogorvosok illetve a páciensek körében, mert sokkal biztosabban, erősebben rögzülnek és emellett sokkal esztétikusabbak, mint a kapcsos fogpótlások, nincsenek kiálló, látható fémrészek.

Ezeket a pótlástípusokat a fogpótlások legmagasabb szintjén szokták emlegetni, mert maximális odafigyelést, pontosságot kíván meg, mind a fogorvostól, mind a fogtechnikai team tagjaitól. Ezért ezeknek a fogpótlásoknak az elkészítési ideje hosszabb, mint például egy híd elkészítési ideje. Egy jó kombinált fogpótlás kivehető és beragasztott része nagyon pontosan illeszkedik egymáshoz. Ennek eléréséhez szükség van először a beragasztott rész készre vitelére, majd ahhoz nagyon pontosan, precízen illeszkedő kivehető rész elkészítésére. Ehhez idő kell, hogy a fogorvos és a fogtechnikus is a lehető legpontosabb munkát tudják nyújtani. „Hamar munka ritkán jó” – mondhatnánk, és ez illik is ezen fogpótlások elkészítésére. Egy ilyen kombinált munka elkészítésének ideje körülbelül 3 hét.

 

A finommechanikai rögzítőelemmel ellátott fogsoroknak több fajtája van:

 

 • Csúsztatós

 • Stéges

 • Teleszkópos

A csúsztatós fogpótlásoknál általában minimum két fogat kell egységbe foglalni ahhoz, hogy el lehessen helyezni egy kis fémgolyót vagy rúd formájú rögzítő elemet, mely a koronákból áll ki, és belepattan a kivehető pótlás alaplemezébe. Stabil, erős fogpótlások készülhetnek ezzel a technikával.

 

Stéges fogpótlások

A két lecsiszolt fog között egy rúd található, melybe belepattan az alaplemez megfelelő része, ezen a területen nagyon erősen tartó része keletkezik a fogpótlásnak.

Itt sincs esztétikai hátrány, nem látszódik a fém, csak a fehér fogak és a rózsaszín műíny.

 

Teleszkópos fogpótlások

Egy vagy két maradó fognál alkalmazzuk ezt a pótlástípust. Két koronát (vékony fémből, általában aranyból készülő) helyezünk el ugyanazon a fogon, melyek nagyon precízen egymásba csúsznak, hasonlóan a csillagászati teleszkóphoz. Ha a fogakkal bármi probléma történne, eltávolításuk után a kivehető fogpótlás átalakítható teljes lemezes fogpótlássá.

 

 

Teljes kivehető fogsor

Azoknál a pácienseinknél készítjük, akiknek sajnos egy megtartható foguk sincsen. Ezeknél a fogsoroknál különösen ügyelünk arra, hogy az adott száj anatómiai képleteit maximálisan kihasználjuk. A szájüreg egyes területei jó teherhordóként viselkedhetnek ilyen esetekben. A szájpadlás színét választani lehet:

hagyományos műanyag, rózsaszín szájpadlású résszel

hagyományos műanyag, rózsaszín szájpadlású résszel és megerősítve dróthálóval

hagyományos műanyag, áttetsző ( ún. clear akrilát) szájpadlású résszel.

 

 

 

Valplast részleges, illetve teljes kivehető pótlás

Rugalmas, nem törékeny pótlástípus. Vékony, így kényelmesebb, mint a hagyományos akrilát pótlás. Amennyiben részleges a fogsor, rózsaszín ínykapcsokkal rögzül a szájképletekhez. Bizonyos idő után, ahogyan a csontos alveolus lebontódik, egyre kevésbé tud rögzülni, és alapját veszti. Sajnos nem lehet alábélelni, új pótlás készítése válik szükségessé.

 

Fogpótlások időigénye

 

Fogászati rendelőnkben egy fémkerámia híd elkészítése ideális esetben 5 munkanapot vesz igénybe, ezalatt találkoznunk kell egy vázpróba erejéig és egy beragasztásra. Néha szükség van, például magas esztétikájú fronthidak készítésekor, matt próbára. A matt próbánál úgynevezett biszkvit porcelán (nem fényes, matt felszínű) van ráégetve a vázra. Itt azért már látszik valamennyire a végleges porcelán szín, amit még esetleg átszínezhet a technikus, illetve a végleges formákon is lehet alakítani, ha a páciens úgy kívánja (hozzátenni, elvenni). Ez körülbelül 2 nappal hosszabbítja meg az elkészítési időt, de egyes esetekben megéri ezt a plusz időt kivárni. Egy fogpótlás nem egy alkalomra szól, éveken át nézhetjük a tükörben a végeredményt, ha a tökéletes, pontos, tartós végeredmény eléréséhez pár plusz napra van szükség, érdemes azt kivárni.

 

 

A kombinált fogpótlások maximális odafigyelést, pontosságot kívánnak meg, mind a fogorvostól, mind a fogtechnikai team tagjaitól. Ezért ezeknek a fogpótlásoknak az elkészítési ideje hosszabb, mint például egy híd elkészítési ideje. Egy jó kombinált fogpótlás kivehető és beragasztott része nagyon pontosan illeszkedik egymáshoz. Ennek eléréséhez szükség van először a beragasztott rész készre vitelére, majd ahhoz nagyon pontosan, precízen illeszkedő kivehető rész elkészítésére. Ehhez idő kell, hogy a fogorvos és a fogtechnikus is a lehető legpontosabb munkát tudják nyújtani. „Hamar munka ritkán jó” mondhatnánk, és ez illik is ezeknek a fogpótlásoknak az elkészítésére. Egy ilyen kombinált munka elkészítésének ideje körülbelül 3 hét.

  

 

Rend és tisztaság, hogy a fog is jól érezze magát!

 

Ki ne hallott volna arról, hogy fogmosáskor ínyvérzés jelenik meg a szájban.Ez kezdetben nagyon nyugtalanító lehet, de sajnos mivel a vérzés csekély mértékű és hamar elmúlik, a legtöbben nem tulajdonítanak ennek nagy jelentőséget, hisz jellemzően nem jár fájdalommal ez a folyamat. Pedig az ínyvérzés a kezdődő fogágybetegség jele.

 

 

A fogászati rendelőnkben megjelenő főként középkorú pácienseink szájából is sokszor elhangzik ez a mondat: „Soha nem volt semmi baja a fogaimnak, ezért nem is jártam fogorvoshoz, de az utóbbi időben egymás után egészséges fogak esnek ki szinte maguktól a számból. Mi lehet a probléma?”

 

Sajnos ezekben az esetekben már nem sokat tehet a fogorvos. Ilyenkor már csak az adott állapot megtartására törekedhetünk. Ezért fontos, hogy a tünetek első jelentkezésekor (ínyvérzés) felkeressük fogorvosunkat, aki egy egyszerű, nem fájdalmas eljárással (fogkő-eltávolítás), és folyamatos instruálással, motiválással segíteni tud a problémán.

 

A parodontológia a fog tartószerkezetével foglalkozó tudományág. Az elvégezhető kezelések közé tartozik a fogkő-eltávolítás, a szájhigiéné egészséges fenntartása, a plakkfestés, a komplex szájhigiénés tanácsadáson kívül a fogak melletti tasakok tisztítása, íny, nyálkahártya kezelések, fertőtlenítések is.


A fogkő-eltávolítás kiegészítve intaorális homokfúvóval, illetve nyálkahártya-kezeléssel adja a professzionális fogkő-eltávolítást. A fogágybetegségek általában fájdalmatlanul jelentkeznek a szájüregben. Terápiája a fog körüli rész kitisztítása, baktériumoktól való megszabadítása, a depurálás és a jó szájhigiéné fenntartása, összességében az egészséges íny létrehozása. 

 

A rossz lehelet, sárgás illetve barnás fogszín, a rejtett, íny alatti fogkő, az íny sorvadása, a fogak idő előtti mozgathatósága ennek segítségével elkerülhető.

 

Biztos látott már Ön is, vagy tapasztalt ismerősei körében ilyen panaszokat. A fogágy és íny sorvadását csak megelőzni lehet, igazán jól gyógyítani nem. Ha az évenkénti rendszeres professzionális fogkő-eltávolítás elvégezzük, és a páciens betartja dentálhigiénikusaink, illetve fogorvosaink által javasolt útmutatásokat, akkor csak a természetes csontsorvadás jöhet létre és a fogak hosszú ideig maradhatnak a csontban.

 

Mit jelent az, hogy professzionális?

Fogat mosni mindenki otthon is tud, ezzel eltávolítható a lepedék, ami még laza lerakódásként van jelen a fogak felszínén.

 

Amikor ez a lerakódás kalcifikálódik, kemény sárgás-barnás depozitumként jelentkezik az íny alatt vagy az íny szintje felett, ez a fogkő. Ezt már csak ultrahangos gépekkel lehet eltávolítani. A zománcfelszín kisebb mélyedéseibe az ultrahangos depurátorok feje nem képes behatolni, így az elszínező szemcsék pontszerűen ott maradhatnak, sötétebb színt adva a fogaknak. Ezek eltávolítására szolgál az intraorális homokfúvó készülék.

 

A gép citromízű, finom szemcséket vízzel és levegővel keverve nagy nyomással juttat a fogakra, így az mintegy lágy polírozást végezve tisztítja a felszíneket.

 

 

Kellemes és hasznos! Gondolta volna, hogy ilyen nagyszerű érzés lehet a felhőtlen mosoly, tökéletes tisztaság érzése?

 

Az eredmény csillogóan tiszta fogak, kellemes szájíz, a tökéletes tisztaság érzése.  

 

A fogkő eltávolítása aprólékos, nagy precizitást igénylő beavatkozás. A modern fogászati rendelőkben ezért ezt a műveletet dentálhigiénikusok végzik.

 

Fogászati rendelőnkben dentálhigiénikusaink szakmailag elkötelezettek, és maximális alapossággal dolgoznak. A fogkő mennyiségétől függően, kellő időráfordítással (kb. egy óra) végzik a beavatkozást.

 

Emellett az otthoni helyes szájápoláshoz szükséges instruálást és motiválást is segítik. A páciensek felmerülő kérdéseire is szívesen válaszolnak.

 

Tasakkezelést, tisztítást akkor alkalmazunk, ha a fog tartószerkezete meggyengült. A fog melletti tasak a páciens számára érezhetően furcsa, kellemetlen szaggal, fogmobilitással járó folyamat. A tasak a fog körül kialakuló csonthiányként jelenik meg. Parodontális szondával a tasak mélysége jól mérhető, érezhető a tasak kiterjedése, szélessége. Itt baktériumok bújhatnak meg, melyek a védett környezetben egyre nagyobb bajt (csontpusztulást) okozhatnak. A tasakkezelést speciális kürettkanalakkal (Gracey kürettkanalak) végezzük, általában fogászati rendelőnkben zárt kürettet szoktunk alkalmazni, ez azt jelenti, hogy az íny feltárása nélkül a fog és az ínyszövet közti részt tisztítjuk, és fertőtlenítjük különféle anyagokkal.

 

Néha szükség lehet a már megmozdult fogak sínezésére. Ilyen esetekben a mozgatható fogakat stabilizáljuk, hozzákötve a nem mozgathatókhoz. Természetesen ezt nem lehet minden esetben megtenni, a körülmények döntik el. Az elkészült sín belülről tartja a fogakat, egységbe foglalja őket, melyek így kevésbé mozgathatóak. A sín készítésére teljesen fogszínű kompozitot, illetve üvegszálas megerősítést használunk. E két anyag segítségével erős, nagyobb igénybevételnek is ellenálló egység keletkezik. A leghamarabb mozgathatóvá váló fogak általában az alsó, felső frontfogak. Nagyon fontos a sín állapotának további nyomon követése, és a maximális szájhigiénia betartása. Ha ez nem történik meg, csak rontunk a helyzeten, mert a lerakódott fogkő csak súlyosbítja a fogágybetegséget.

 

Kevesen tudják, hogy a fogkő, melyben baktériumok találhatók, a koraszülés veszélyét hordozzák magukban.

Bővebben: Koraszülés és a mama fogai

 

 

Talán a szájsebészeti beavatkozásoktól fél leginkább az ember. Fogászati rendelőnkben erős fájdalomcsillapító érzéstelenítőket alkalmazunk, melyek segítségével a szájsebészeti beavatkozások biztonságosan, erősebb fájdalom nélkül kivitelezhetőek. Amikor egy fog „élete” már nem húzható tovább, nem érdemes bent tartani a szájüregben, mert esetleg annyira mozgatható, vagy a gyökér csúcsán olyan elváltozás jelent meg, amely sehogyan sem orvosolható. Ezek okai lehetnek: súlyos parodontitis (fogágybetegség), gyulladásos folyamatok a gyökér csúcsán: granulomák, ciszták a gyökércsúcson. 

 

 

 

 

Fogorvosaink szem előtt tartják azt a mások számára sem elhanyagolandó tényt, hogy a vésés, feltárásos beavatkozások során, minél több csont marad meg, annál jobb. Legtöbb esetben egy foghúzás hosszát, ez a „minél több csontmegtartás törvénye” szabja meg. Mert hiába lehet gyorsan eltávolítani egy fogat, ha olyan mély csontkráter keletkezik a helyén, hogy a későbbi protetikai ellátást, és a készítendő fogpótlás esztétikáját ez nagymértékben hátrányosan befolyásolja. Természetesen léteznek csontpótlással járó, esetleg membrántechnika alkalmazásával történő beavatkozások, melyeket ilyen esetekben célszerű megtenni, ám ezek gyógyulása, csontszövetté való átalakulása hosszabb időt vesz igénybe. Így belátható, hogy többet érünk ha „egyszer szenvedünk, de a lehető legtöbb csontot megtartjuk” . Fogászati rendelőnkben a vésések kapcsán ezt a kíméletes csontmegtartást helyezzük előtérbe, még ha kicsit több időt is kell rászánnunk az egyes beavatkozásokra.

 

A komplikáltabb fogeltávolítások után egy vérzést csökkentő, antibakteriális hatású összetevőt tartalmazó anyagot, Gelatampot helyezünk a sebbe. Ennek számos előnye van: elősegíti a gyógyulást, megelőzi a fertőzéseket, biztonságos sebellátást tesz lehetővé, gyors vérzéscsillapítást idéz elő, tehát számos jó hatása van. A méretre vágott zselatinszivacs finom ezüstkolloidot tartalmaz. A mikroszkópikus méretű ezüstszemcsék vizes környezetben antibakteriális hatásúak, anélkül, hogy toxikus hatást mutatnának és megelőzik a sebfertőződést. Rendkívül hatásos vírus-, baktérium- és mikrobaölő tulajdonsággal rendelkezik. 

 

Amennyiben szükséges a fogeltávolítások, feltárások után varratot – általában viasz- és szilikonbevonattal rendelkező, erős, fonott selyemszálat, mely természetes alapanyagú, nem allergizál és természetesen steril – B. Braun Silkam – helyezünk a sebbe, ezáltal gyorsabb gyógyulást lehet elérni, kevésbé szennyeződhet be a seb, könnyebb a felszínét tisztán tartani, és nem utolsó sorban a fájdalmas szárazon gyógyulást (alveolitis, dry socket szindróma) is megelőzhetjük vele.

 

További szájsebészeti beavatkozásainkhoz tartozik az incízió. Ezt a beavatkozást akkor kell elvégezni, amikor a periapikális (gyökércsúcsi) térben felszaporodnak a gyulladást keltő baktériumok. Ez kezdetben még nem is fájdalmas, kis területen helyezkednek el az állcsontban, majd amikor annyira felszaporodnak, hogy már nem férnek el a csontban, utat törnek maguknak és a nyálkahártya alatt jelennek meg változó nagyságú, puha tapintatú duzzanatként. Ha a folyamat folytatódik, az íny felszakad, és egy apró sárgás pont jelenik meg a nyálkahártyán. Ezen a nyíláson keresztül távozik a felgyülemlett genny egy része a szájüregbe.

 

A folyamat megállításához a duzzanatra való rámetszés szükséges, a genny kifolyatása, a csontfelszín megtisztítása. Ezek után a sebbe egy drént helyezhetünk (esetleg antibiotikum árnyékban), ezen a kivezető gézcsövecskén fog a további, termelődő baktériumtömeg távozni. Néha szükség van a drén cseréjére, ez az adott fogtól függ. Pár napon belül a fertőtlenítő drén, az antibiotikum és a beavatkozás hatására lecsökken a baktériumszám, majd begyógyul a terület. Sajnos a genny levezetésével a gyulladásos folyamat okát nem szüntettük meg, szükség van az adott fog oki kezelésére. Ez lehet: gyökérkezelés, újragyökérkezelés, rezekció, vagy ha menthetetlen a fog, extrakció.

 

A szájsebészet, a konzerváló fogászat, illetve a protetika határterülete lehet a kauterezés (ínyleégetés), koronahosszabbítás. A leégetést érzéstelenítésben végezzük, a páciensek jelzései szerint „rosszabb a neve, mint maga a beavatkozás”. Néha a szuvas üregbe belenő az íny, így gyulladttá, vérzékennyé válik, ami a tömés elkészítését gátolja. E fölös ínyrészlet levágása a gingivektómia.

 

 

  A gyermekfogászat célja fogászati rendelőnkben a hatásos megelőzés, preventív szemlélet kialakítása a szülőkben, családtagokban és természetesen a gyermekekben is.

Tehát nemcsak a pillanatnyi, akut problémákkal kell itt foglalkoznunk, hanem a későbbi eltérések pontos diagnosztizálásával, és teendőivel is meg kell ismertetnünk a szülőket.

 

 

 

 

 

 

Sokszor találkozunk elhanyagolt szájüreggel már gyermekkorban is. Természetesen nem a fogorvos feladata a gyermek megregulázása, rendre szoktatása. Mi abban tudunk segíteni, hogy a szülő helyes irányba tudja terelni gyermeke mindennapi szokásait. Ha a helyes szájápolást szakember segítségével, majd otthon is gyakoroljuk, napi rutinná válik, és egy életre beidegződnek a helyes mozdulatok.

 

Sajnos néha találkozunk nem kellően felkészített gyermekkel, illetve azzal a ténnyel szembesülünk, hogy a szülő jobban fél az esetleges beavatkozástól, mint a gyermek, és akarva-akaratlanul „átragasztja” ezt az érzést a kis páciensre. Ez semmiképpen sem követendő hozzáállás. Fogászati beavatkozásokat akkor lehet jól, pontosan, szakszerűen elvégezni, ha a gyermek kooperál. Ezt otthoni beszélgetések tucatjaival lehet csak elérni. A gyermek felkészítése nem fogászati feladat! Amennyiben a gyermek 10-15 perces feszültségoldás után sem hajlandó kooperálni, sajnos nem tehetünk semmit. Erőszakot nem kifizetődő alkalmazni kisgyermekkorban, mert bevésődik a gyermek tudatába és egy életen keresztül hordozza magával.

 

Szükség lehet már kora gyermekkorban is többféle beavatkozásra:

 

 •  Helyes szájápolás megtanítása, szájápolási eszközök megismertetése

 •  Gyermekkori fogkő-eltávolítás – sokszor van erre szükség, hogy a fog tartószerkezete ne sérüljön

 •  Plakkfestés, instruálás, motiválás – vizuális kontroll

 •  Barázdazárás

 •  Kellő mennyiségű fluoridbevitel kiszámolása – adott gyermekre és étkezésre vonatkozóan.

   Kiegészítő fluoridbevitel tanácsadás

 •  Tejfog extrakció, ízesített érzéstelenítővel – különös tekintettel az „idő előtti” tejfog extrakciókra

 •  Tejfog elcsiszolás, impregnálás – fluoridos lakkok, ecsetelők használatával

 •  Esetleges töméskészítés, ha kell Carisolv rendszer használatával. Ez egy általában

   gyermekeknél használatos eljárás. Lényege, hogy egy speciális gélt folyatunk a szuvas

   szövetre, mely pár másodperc alatt felpuhítja a beteg részt, majd ezt a fogorvos kikaparja. Nincs

   szükség fúrásra, kivéve, ha sehogy sem férünk hozzá a szuvas részhez, ekkor az

   alátámasztatlan zománcot muszáj eltávolítani.

 •  Tejfog megnyitása, ún. gyökértömés készítése – gyermekkorban nem tudunk korrekt

   gyökértöméseket készíteni, nincs is szükség rá, hiszen a tejfogak gyökereinek egy idő után fel

   kell szívódniuk, hogy helyet adhassanak a maradó fogaknak.

 

  

A fogszuvasodás visszaszorítása csak kemény munkával, odafigyeléssel érhető el. A végeredmény a páciens hozzáállásától is függ. Négy fő alappillérre támaszkodhatunk: fluoridok, jó szájhigiénia, táplálkozás, fogorvosi megelőző munka. A prevenció a „betegség megelőzésének” tudománya, illetve az egészséges állapot megőrzését jelenti. Ez összetett probléma, mely összetett megoldást kíván, ebben segít – személyre szabottan – prevenciós programunk.

 

 

 

 

 • félévenkénti fogászati rendelői ellenőrzés

 • fluoridos ecsetelés

 • egyéni caries rizikó felmérése

 • egyéb fluorid hordozók alkalmazása (tabletta, öblögetőszer, lakk)

 • helyes fogápolás elsajátítása

 • fogkrém, fogkefe helyes kiválasztása

   

Barázdazárás

Gyermekeink fogai fokozottan ki vannak téve a táplálkozásból eredő hatásoknak, emellett (sajnos) a hiányos szájápolás is szerepet játszik a szuvasodások kialakulásában. A legsérülékenyebbek, a szuvasodás kockázatának leginkább kitett fogak, az először előbújó maradó fogak, a hatosok. Ezen fogak csücsök-barázdarendszere igen összetett, nehezen tisztítható, még a felnőttek számára is. Ezért itt alkalmazzuk a barázdazárás folyamatát: egy folyékony anyaggal feltöltjük a fogak barázdarendszerét. Ez a barázdazáró anyag fluoridleadó tulajdonsággal is rendelkezik, ennek következtében segít az egészséges fogszövet megtartásában. A folyamat teljesen fájdalommentes, egyszerű és gyors, semmi fúrás!

 

A barázdazáró anyag pár éven belül kipereg a fogból, de addigra a gyermek felcseperedik, tudatosan tisztítja a fogait és annak barázdáit.

Érdemes gyermekeink legsérülékenyebb fogait így védeni a káros „fognyűvő manóktól”. Felnőtteknek is ajánlott az eljárás, ha a páciens magas caries rizikójú csoportba tartozik, fogszabályzó kezeléseknél, általános megbetegedéseknél.

 

Fluoridos ecsetelés

Fogszuvasodás megelőzése helyi kezeléssel, szabaddá vált fognyaki felszínek, érzékeny dentinfelületek deszenzibilizálása, fogtömések melletti területek, tömésszélek védelmére alkalmazható. Teljesen fájdalommentes, gyors eljárás. Az anyag intenzíven segíti a fluoridbeépülést, gátolja a baktériumok elszaporodását a fogfelszínen. A magas koncentrációjú fluoridoldat csak a fogzománccal érintkezik két-három percig, káros mellékhatása nincs, évente kétszer alkalmazható.

 

Plakkfestés

A fogmosás sokkal hatásosabb, ha a páciens azt saját szemével maga is könnyen kontrollálhatja. Plakkfestő anyagok alkalmazásával láthatóvá tehető a fog színétől nehezen megkülönböztethető lepedék. Az anyag helyes, alapos fogmosással a lepedékkel együtt eltávolítható. Fogászati rendelőnkben lehetőség van a plakkfestés alkalmazására, a helyes fogmosási technika elsajátítására. A cél minden esetben az üde lehelet, a csillogó, ép, fehér fogak és az egészséges íny.

 

 

A szép mosoly, a tiszta, fehér fogak magabiztosságot sugároznak. A pácienseink olyan fogfehérítésre vágynak, amellyel gyors és azonnali eredmény érhető el.

Vannak olyan lerakódások, amelyeket professzionális fogkő-eltávolítás alkalmával sem lehet eltüntetni a fogakból. Ezek az elszínező anyagok bediffundálnak a kemény fogszövetek mélyére, és idővel lerakódnak a fogakba.

Ilyen például: vörösbor, kóla, kávé, dohányzás, többféle étel, ital.

Ezeket az elszíneződéseket korszerű fogfehérítési eljárással lehet eltüntetni, kitisztítani és szépen csillogó, egészséges fogszínűvé (vagy még esztétikusabbá, fehérebbé) varázsolni a fogakat.

 

 

 

A fehéríteni kívánt fogfelszíneket alaposan meg kell tisztítani, hogy a külső és belső elszíneződéseket meg lehessen különböztetni egymástól. A lepedék és a dentális plakk eltávolítása azért fontos, mert a fehérítő anyag csak így tud maximálisan érintkezni a fogfelszínnel.

Sajnos a fogfehérítő anyagok a már elkészült koronák, hidak, tömések színét nem képesek fehéríteni, ezek cserére szorulnak. Mivel a fogfehérítés alapja a kémiai oxidáció, mely a fogszövetekben található pigmentekben hat, így könnyen belátható, hogy csak a természetes foganyag fog fehéredni, a tömések, koronák nem.

 

A mai korszerű fogfehérítő anyagok helyesen használva nem károsítják sem a zománcot, sem a szájképleteket, nem mérgezőek. A mai fogfehérítő rendszerek egészséges felszínű, egészséges pulpájú fogak esetén, helyes technikával végzett fehérítés során nem tudnak olyan mennyiségben bejutni, hogy a pulpakeringés pufferkapacitása ne tudná semlegesíteni azokat. Tehát nem tudják roncsolni a fog szöveteit.

 

Fogászati rendelőnk fogfehérítő lámpája nem bocsát ki magából káros UV-sugárzást. Az UV-sugárzás az íny felszíni sejtjeiben elváltozásokat hozhat létre, ha nincsenek megfelelő védelemmel ellátva. Olykor azoknál a pácienseknél, akik erős ínyrecesszióval (visszahúzódott íny), nyaki kopásokkal rendelkeznek ezekre a fogfelszínekre ínymaszk felvitelére is szükség van, az erős érzékenység elkerülése miatt.

A fogfehérítés körülbelül másfél, két évre szól, de ez az idő lerövidülhet, ha a páciens nem tartja be az utasításokat. Nem kell sokáig magyarázni, hogy dohányzó, kávézó, rossz szájhigiéniával rendelkező páciensek esetén ez az idő sajnos drasztikusan lerövidül. Az emberek életvitele így meghatározza a fehérítés tartósságát. 

Az elfogyasztott elszínező anyagok sajnos ugyanúgy le tudnak rakódni a fogakba, mint a fehérítést megelőzően.

 

 

Könnyű belátni azt, hogy a különböző emberek azonos szövetei eltérnek egymástól, így különbségek vannak a fogszövetekben is. Sohasem lehet biztosan megjósolni egy beavatkozás (fehérítés) sikerét. Nehezítheti a dolgunkat számos tényező is pl. nem megfelelő, nem kellő vastagságú dentin szövet vagy a különböző gyógyszerek okozta pigment lerakódások. Ilyenek lehetnek például a tetraciklinek okozta elszíneződések vagy a nagymértékű fluorlerakódások, illetve egyes szisztémás betegségek (porphyria, thalassemia…) okozta elváltozások. Ilyenkor csak többféle fehérítési eljárás kombinálásával lehet eredményt elérni.

 

Fogászati rendelőnkben négyféle fogfehérítési eljárás működik:

 

 • 1. Professzionális fogfehérítés Pola Office rendszerrel

 • A Pola Office fogfehérítő rendszer a ma ismert egyik legkorszerűbb és leggyorsabb fogfehérítő eljárás, körülbelül 30-40 percet vesz igénybe.

 

Otthoni fogfehérítés mely kétféle lehet:

  •  

   2. Előre elkészített gyári sínnel történő Opalescence tooth whitening system

   3. Vákuumhúzásos technikával készült egyéni sínnel történő Opalescence tooth whitening system 

    

    

   4. Gyökérkezelt fogak fehérítése Opalescence Endo fehérítőanyaggal

    

  •  

 

A kezelés során a fogorvos fogfehérítő géllel keni be a fogak külső felszínét, majd megvilágítja egy speciális lámpával. Ritkán a páciensek átmeneti érzékenységet tapasztalhatnak közvetlenül a kezelés után, de ez pár óra alatt megszűnik, és nem marad más, csak a csillogó, fehér fogak. A fehérítő anyag egy speciális érzékenység csökkentő összetevőt is tartalmaz, mely blokkolja az idegvégződéseknél kialakuló impulzusokat, melyek az érzékenységet okozzák. Ha a kezelendő fogfelszínen szuvasodás található, azt el kell látni, ha pedig régebbi elszíneződött tömés van, azt a fogfehérítés után ki kell cserélni, hogy harmonikus legyen a mosoly. Ezen tömések elkészítésére kiválóan alkalmasak azon esztétikus tömőanyagaink, melyek kaméleon-effektussal rendelkeznek, a környező fogszövetekhez alakítják színüket. A fogak fehérítés okozta érzékenysége átmeneti, a fehérítés befejeztével általában kezelés nélkül is elmúlik.

 

Maximális kényelem – 30 percre lecsökkentett kezelési idő – kevesebb kellemetlenség

Beépített érzékenységcsökkentő a fehérítőanyagban – kevesebb fájdalom

Egyszerű használhatóság – egyszerűen felvihető

Gyors – lecsökkent kezelési idő

Nincs UV-sugárzás – nagyobb kényelem, biztonság

 
 • Az otthoni rendszerekben vagy gyárilag bele van töltve a fogfehérítő anyag egy sínbe, ínyvédővel ellátva vagy a páciensnek kell az orvos utasításait követve belehelyezni a fehérítőanyagot az egyedileg elkészített sínbe. Ezeket a koncentráció függvényében kell benntartani a szájban kb. 2 és 10 órás időintervallum között. Majd el kell távolítani a sínt, és lemosni a felesleges anyagot. Az optimális eredmény eléréséhez átlagosan 7-10 napos alkalmazás szükséges.

 

 • Fogászati rendelőnkben a gyökérkezelt fogak fehérítését walking bleach technikával végezzük. Ez azt jelenti, hogy a fogorvos a fehéríteni kívánt fog belsejét kitisztítva, a korrekt gyökértömésre egy fedőanyagot helyezve fehérítőanyaggal (35% hidrogén-peroxid) feltölti a fogkorona belsejét. Ezután ideiglenes lezárás következik, körülbelül 5-7 nap múlva az orvos visszarendeli a pácienst, és már látható is az eredmény. Ha a páciens esetleg nem elégedett a fog fehérségével a folyamat megismételhető, vagy külső fehérítéssel kombinálható. A fog végleges ellátása esztétikus, fehér töméssel történik, ezzel is segítve a hosszú távú világos színű fog megtartását.

 

 

 

Kettős fehérítés 

 

A fogászati rendelőben történő fehérítés és az otthoni fehérítés kombinálása, azaz a kettős fehérítés magas színvonalú, tartós eredményt biztosít. Az ICDI (International Cosmetic Dentistry Institute), a Nemzetközi Kozmetikai Fogászati Intézet ajánlása szerint ez a legjobb fehérítő eljárás.

 

 

A fogbeültetés során az állcsontokba műtéti úton implantátumok kerülnek beültetésre, melyek az egyes fogak hiányának pótlására, illetve részleges vagy teljes foghiány esetén különböző fogművek elhorgonyzására szolgálnak. Az implantátumok anyaga titán vagy cirkónium-oxid. Mindkét anyag biokompatibilis, könnyen beépülő (osszeointegráció), így a szervezet beültetésre adott válaszreakciója általában kicsi. Az osszeointegráció során a behelyezett implantátum és az állcsont között speciális kapcsolat jöjjön létre.

 

36989805 XS

34723957 XSHogyan történik rendelőnkben a fogászati implantátumok behelyezése?

 

Az implantációs beavatkozásokat diagnosztika, sebészi és protetikai tervezés, a páciens megfelelő felkészítése, előkészítése és a megfelelő eszközök kiválasztása előzi meg.

 

Első lépésként a fogorvos megvizsgálja és röntgen-felvételeket készít, lenyomatokat vesz az alsó- és a felső állcsontról, dokumentációkat vesz fel. Ha szükséges kiegészítő vizsgálatokat kérünk ( allergiavizsgálat, 3D CT vizsgálat, sablonok készítése).

 

Ezek ismeretében következik a kezelési terv felállítása. Ezután a pácienssel történő konzultáció következik, ha esetleg több megoldási lehetőség kínálkozik a probléma megoldására ezek megbeszélése, előnyök- hátrányok megvitatása, kockázati tényezők felmérése, várható eredmény megbeszélése. A beszélgetés során a páciens képet kap a teljes folyamatról.

 

Ezután következik az implantációs műtét. Az implantátum beültetése egy ambuláns szájsebészeti műtét. Nem jár komolyabb fájdalommal, mint egy fog eltávolítása. A műtét érzéstelenítésben történik. Majd 3-6 hónapos várakozási időszak következik, ekkor épül be a csontba az implantátum, ez alatt az idő alatt zajlik az osszeointegráció. Ideiglenes pótlások készíthetők erre az időszakra, hogy addig se legyen fog nélkül a páciens.

 

 

31132746 XSA következő lépés az implantátum feltárása, gyógyulási (íny) csavar behelyezése.

 

Majd a fogpótlás elkészítése, fogsor rehabilitáció következik. 

 

Fogorvosi kontroll vizsgálatokon való megjelenés és a megfelelő szájhigiénia betartása a kulcsa a beültetett implantátumok hosszú élettartamának.

 

 

 

 

 

Az implantáció bármilyen típusú foghiányra megoldást kínál:

 

13070150 XS

 

Ha csak egy fog hiányzik: az implantátum beültetésével nem kell lecsiszolni a két szomszédos fogat, nem hidat készítünk, hanem szóló esztétikus koronát.

Ha több fog hiányzik: implantátumokon elhorgonyzott hidat, vagy fogpótlásokat készíthetünk.

Ebben az esetben a kivehető fogpótlások stabilitása közelít a fix pótlások stabilitásához. Rágáskor, nevetéskor, tüsszentéskor nem kell félni az esetleges elmozdulástól.

 

Ugyanolyan erővel fog tudni rágni, mint a saját fogaival!

 

28313277 XSA fogszabályozásról általában

 

A fogszabályozó kezelés egy konzultációval és egy általános áttekintő vizsgálattal kezdődik. Ezt követően az alsó és felső fogsorokról 1-1 lenyomatot veszünk és 2 db röntgen felvételt készítünk (panoráma felvétel és teleröntgen). Ezek birtokában elkészíthető a kezelési terv.

A kezelés általában 1-2 évig tart és havonként szükséges a készülékek ellenőrzése, aktiválása. A fogszabályzó készülék viselése során fokozattan fontos a jó szájhigiéne, az alapos és rendszeres fogmosás!

 

25253906 XS    1879728 XS    6631664 XS    48107607 XS

 

 


 

 

31098897 XSFogszabályozás gyermekkorban

 

A gyerekeket már 7-8 éves korban érdemes az első vizsgálatra elhozni.

Bizonyos eltéréseket már ebben a korosztályban ki lehet szűrni és kezelésbe lehet venni.

A rossz szokások és a kialakuló harapási rendellenességek korai felismerése nagyon fontos, hiszen gyermekkorban legtöbbjük még könnyen kezelhető. Tévhit, hogy a kezelés elkezdéséhez az összes maradó fogat meg kell várni!

 

 

 

 


 

 

Fogszabályozás felnőttkorban

 25255890 XS

A fogszabályozásnak gyakorlatilag nincs felső korhatára!

Azt azonban érdemes tudni, hogy a növekedés befejeztével a fogszabályozó orvos lehetőségei korlátozottabbak. Mivel már egy kialakult harapási formáról van szó a felnőtt páciensek esetében, az éjszakai kivehető készülékek 1-2 kivétellel már nem jöhetnek szóba. Tehát a kezelési tervben legtöbbször a beragasztott készülékek szerepelnek, illetve gyakoribbak az extractiós (foghúzással egybekötött) megoldások. A fogmozgatás során a csontátépülés is lassabbá válik a kor előrehaladtával, így a kezelés meghosszabbodhat.

 

 


 

 

 

aparat-estetyczny3-300x176Hagyományos kerámia bracket (Zaphir)

 

A kerámia bracket azoknak a pácienseknek a legideálisabb választás, akiknek az esztétika a legfontosabb a kezelés során. Áttetsző színével alig látható a felragasztott készülék. Az ívet átlátszó gumikarikákkal lehet a bracketekhez rögzíteni, melyeket havonta cserélni kell. A fém készülékekhez képest azonban az ív súrlódása kevésbé ideális a kerámia bracketben, nehézkesebb lehet a fogmozgatás.

 

 

 


 

 

Önligírozó fém bracket (In-Ovation R, Bioquick)

 

Az önligírozó bracketek nagy előnye, hogy modern mechanikai tulajdonságuk révén a fogak gyorsabban mozgathatók, a kezelés ezáltal lerövidül. A bracketeken apró kinyitható ajtócskák találhatók, melyek gyors és precíz használatot biztosítanak, nem kell gumiligatúrát használni az ív rögzítéséhez.

onligirozo-fem

 

 


 

 

Önligírozó kerámia bracket ( In-Ovation C, QuickClear)

 

Ez a bracket típus ötvözi a modern technikát és az esztétikumot. A kerámia bracketbe fém ajtót építettek, így ez a készülék típus ötvözi a fentebb leírt brackettípusok minden előnyét.

onligirozo-porcelan

 

Fogászati rendelőnk széleskörű fogászati ellátással foglalkozik – az egyszerű esztétikus töméstől, fogkő-eltávolítástól kezdve a legbonyolultabb kombinált fogpótlásig. Kellemes légkör, mosolygós arcok, barátságos tekintet – ezek mind megkönnyítik a kezelést. Ki tudja, lehet, hogy máskor is találkozunk?